Oblikovanje

Razvoj Mazdinega dizajna športnih avtomobilov

Dizajn in razvoj športnih avtomobilov se je pri Mazdi pričel vzporedno z razvojem Mazdinega edinstvenega rotacijskega motorja. Mazdin proces razvoja sloga avtomobilov zaznamujejo inovacije in zavezanost k snovanju slogovno dovršenih, minimalističnih in čustva vzbujajočih vozil. Nikjer to ni bolj vidno kot pri Mazdinih športnih avtomobilih.

 

Cosmo Sport 110S (1967)

Mazdin Cosmo Sport 110S, ki velja za enega Mazdinih najlepših športnih avtomobilov, je bil Mazdin prvi športni avtomobil in prvo vozilo z vgrajenim rotacijskim motorjem. Koncept Mazde Cosmo Sport 110S je bil predstavljen leta 1964, leta 1967 pa je revolucionarni športni avtomobil doživel serijsko proizvodnjo. Pustil je izjemen vtis in predstavljal resnega konkurenta proizvajalcem športnih vozil na severnoameriškem trgu, kjer so se trudili reagirati na inovativnega novinca z rotacijsko tehnologijo. Pred Mazdino uvedbo rotacijskega motorja v serijsko proizvodnjo avtomobilov je pogosto veljalo prepričanje, da tovrstna tehnologija v avtomobilski praksi ni zanesljiva.

 

Mazdo Cosmo Sport 110S je označeval dolgi veliki motorni pokrov in pogon na zadnji kolesi. Tovrsten slog športnega avtomobila je bil v šestdesetih letih prejšnjega stoletja zelo priljubljen. Priljubljenost Mazdine novinke je temeljila na japonski interpretaciji zahodnega športnega avtomobila. S slogovnega stališča je avto predstavljal japonsko različico evropskega športnega avtomobila, kot je bil na primer Triumph Spitfire. Mazdin napredni motor je navdihnil futuristično oblikovanje: dolg in nizek avtomobil s številnimi aerodinamičnimi elementi. Lahka Mazda Cosmo je bila nekoliko nenavaden, vendar domiseln in zabaven avtomobil za brezskrbno uživanje v vožnji.

 

Da bi preizkusili kakovost in zanesljivost novega motorja se je Mazda leta 1968 na dirkališču v Nürburgringu udeležila 84-urne dirke vzdržljivosti ?Marathon de la Route?. Mazdin dirkalnik je dirko zaključil na četrtem mestu in tako zatrl vse dvome o Mazdini rotacijski motorni tehnologiji. Mazda Cosmo Sport 110S z edinstveno obliko, zagotavljanjem užitka v vožnji in zanesljivostjo po današnjih standardih je postala kultni športni avtomobil in je pomenila tudi osnovo za vsa kasnejša Mazdina športna vozila z rotacijskim motorjem. Z nizko maso, čustvenim nabojem, cenovno dostopnostjo in izjemno športnostjo je Mazda Cosmo Sport 110S postala ikona v svojem razredu.

 

RX-7 (1978)

Predstavitev prve generacije Mazde RX-7 leta 1978 je imela temeljni vpliv na trg športih avtomobilov, zlasti v Severni Ameriki. Mazdin coupé s 105 konjskimi močmi in z rotacijskim motorjem z dvema rotorjema je čez noč postal izjemno priljubljeni kultni avtomobil v Združenih državah Amerike. Razlog se je skrival v dejstvu, da je bilo prvič možno kupiti visoko kakovosten in privlačen športni avtomobil z izjemno zmogljivostjo po zelo dostopni ceni. Cenovna privlačnost je temeljila na Mazdinem rotacijskem motorju, ki je bil fizično manjši in lažji od običajnih štirivaljnih motorjev, sicer pa tako zmogljiv kot šestvaljni motorji. Kompaktni motor je bil nameščen spredaj na sredini, kar je oblikovalcem omogočalo večjo svobodo pri oblikovanju čudovite aerodinamične oblike Mazde RX-7 in dosegi enakomerne razporeditve mase vozila v razmerju 50:50. Rezultat tega je bil eleganten udoben, praktičen in cenovno dostopen štirisedežni športni avtomobil z visoko zmogljivostjo in stabilnostjo.

 

Mazdo RX-7 je oblikoval Matasaburo Maeda, katerega sin je zdajšnji Mazdin glavni oblikovalec Ikuo Maeda. Temeljni princip njegovega oblikovanja je bila ?funkcionalna lepota?, ki bi bila zajeta v elegantnem in klasičnem športnem avtomobilu. Kot predhodnica Mazda Cosmo Sport 110S je tudi Mazda RX-7 bila izjemno aerodinamično oblikovana z nežnimi krivinami. S klinastim prednjim oblikovanjem, zadnjim oknom z možnostjo odpiranja in dvižnimi prednjimi lučmi je predstavljala revolucijo na področju športnih avtomobilov.

 

Prva generacija Mazde MX-5 (1989)

Oblikovanje Mazde MX-5 izvira iz skice, ki jo je narisal ameriški novinar Bob Hall leta 1979. Skico majhnega dvosedežnega športnega avtomobila z zložljivo streho je Hall pokazal Mazdinemu tehničnemu direktorju Keničiju Jamamotu v Hirošimi. Bil je prepričan v uspeh za tovrsten cenovno dostopen športni avtomobil.

 

Po več kot  900 tisoč prodanih primerkih Mazda MX-5 kot majhen, lahek in cenovno ugoden športni avtomobil ostaja najbolje prodajani dvosedežni roadster vseh časov in že dolga leta zaseda kultni status v tem razredu avtomobilov.

 

 

Mazdina odločitev za proizvodnjo majhnega roadsterja je bila pogumna poteza. Glavni oblikovalec Mazde MX-5 je bil Tsutomu (Tom) Matano, končni izdelek pa je mešanica globalnega sodelovanja šestih oblikovalcev. Oblikovanje se je pričelo v Mazdinem oblikovnem centru v kalifornijskem Irvinu, sodelovali so Šinzo Kubo iz Japonske, Mark Jordan iz ZDA, Tom Matano, Šundži Tanaka, Koiči Hajaši in Vu-Huan Čin. Končna različica je vključevala tudi nežne spremembe, ki jih je naredil Šundži Tanaka. Oblikovalska skupina je uvedla princip ?Jinbai Ittai? iz japonske kulture, ki pomeni ?istovetnost konja in jezdeca? in zagotavlja bistvo užitkov športnega vozila. Majhna Mazda MX-5 je imela široki motorni pokrov, podobno kot pri Mazdi RX-7, vendar je bila zaradi nežnih, okroglih zaključkov manj koničasta. Slog zadnjih luči je izstopal zaradi izjemne preprostosti. Slednje so bile celo razstavljene v Muzeju moderne umetnosti (MOMA) v New Yorku.

 

Druga generacija Mazde MX-5 (1998)

Pri drugi generaciji Mazde MX-5 je programski vodja za MX-5 Takao Kidžima želel ustvariti avtomobil s polno mero dinamičnosti in boljšo opremljenostjo ob minimalni dodatni teži, ki se je skupno povečala za 40 kilogramov.


Kljub oblikovanju dimenzionalno širšega in malenkost večjega avtomobila je bil cilj oblikovalcev, da vozilo na videz ne bi delovalo večje. Glavni oblikovalec Koiči Hajaši je s svojo oblikovalsko ekipo ustvaril avtomobil s širokimi rameni, ki se spuščajo proti napetemu športnemu spodnjemu delu. Rezultat je bil roadster z nežno zaobljenimi zaključnimi deli na vseh mestih, kljub temu pa je podoba vozila izražala mišičnost in športnost. Spredaj so izginile dvižne luči, ki so jih namestili žarometi v obliki mandljev.

 

Mazda RX-8 (2003)

Inovativna Mazda RX-8 predstavlja prvi štirivratni štirisedežni športni avtomobil na svetu. Razvoj tega avtomobila je ponovno potrdil zanesljivost Mazdine rotacijske tehnologije. Popolnoma nova slogovno dovršena oblika športnega coupéja brez B-stebričkov je nudila trdnost in preprost dostop do zadnjih sedežev.  Po številnih težavnih inženirskih izzivih je oblikovalcem Mazde RX-8 uspelo ustvariti čudovit, lahek, praktičen in zmogljiv in vznemirljiv športni avtomobil z odlično porazdelitvijo mase 50:50.

Legendarni avtomobil je oblikoval Ikuo Maeda, sedanji Mazdin glavni oblikovalec, z upoštevanjem principa 'atletske napetosti'. Oblikovni elementi Mazde RX-8 vključujejo volanske loke in dinamične linije, ki so vplivale na obliko celotne Mazdine produktne palete.

 

Tretja generacija Mazde MX-5 (2005)

Tretja generacija Mazde MX-5 je bila popolnoma nova in spremenjena različica izvornega modela. Najprej je bila leta 2003 na tokijskem avtomobilskem salonu predstavljena kot konceptni avtomobil Ibuki, razen kultnega statusa in okroglih stranskih smernikov pa novinka ni imela nič skupnega z modeloma prve in druge generacije.

 

Glavnemu oblikovalcu Jasušiju Nakamuti je uspelo ustvariti dizajn, ki je vključeval tradicijo in sodoben slog hkrati. Rezultat je bil roadster, ki je bil večji in je imel agresivnejši videz v primerjavi s predhodnim modelom. Širša karoserija je zagotavljala širše koloteke in več prostora v potniški kabini, obenem pa avtomobil kljub dodatni širini ni bil videti prevelik. Uvedba novega 16-ventilnega 2-litrskega bencinskega motorja z večjo zmogljivostjo je nudila edinstven užitek v vožnji.

 

Slogovno čist in preprost športni avtomobil so v zadnjih letih Mazdini inženirji in oblikovalci nenehno izpopolnjevali in hkrati ohranili temeljne principe in karakter Mazde MX-5. Princip zagotavljanja edinstvenega užitka v vožnji, nizke mase in inovativnosti so Mazdini oblikovalci od takrat naprej prenesli v vsak Mazdin avtomobil. To bo ostalo tudi v prihodnosti del vsakega Mazdinega avtomobila.


Galerija: