Novice

Ford razkriva evropske barvne okuse: v Franciji in Italiji prevladujejo pastelne

  • Najnovejša Fordova evropska raziskava glede barv vozil po posameznih državah je prinesla nenavadna nacionalna razkritja. 
  • V Turčiji ? se skoraj polovica novih Fordovih kupcev odloči za belo barvo, kar je največ med vsemi državami. Na Danskem je v vrhu črna barva. Švedi so najpogostejši uporabniki oranžnih vozil.
  • Navkljub pestremu izboru živahnih barv prevladujejo, na prvih mestih barvnih lestvic prodanih vozil po vsej Evropi, bela, srebrna in črna barva.

 

Verjetno ni naključje, da sta Francija in Italija navdušeni nad pastelnimi barvnimi odtenki, saj najbolje izražajo njihov značaj. Ampak zakaj se kupci v Republiki Češki v večini odločajo za modro barvo in dosegajo daleč največji odstotek pred drugimi državami? In zakaj na Irskem ne prevladuje tradicionalna 'zelena', ampak se najraje vozijo v srebnih avtomobilih.

 

To je le nekaj povzetkov izpeljane Fordove raziskave, ki je detaljno preučila barvne lestvice po državah. Razumevanje multikulturnih razlik in navad posameznih narodov je Fordu v pomoč pri planiranju povpraševanja in optimizacije zalog vozil po barvah.

 

?Barva vozila je za vsako stranko zelo osebna in indvidualna odločitev in ko pogledaš podrobneje, spoznaš, da imajo kultura, moda in okus na posameznem trgu po vsej Evropi enak vpliv na končno odločitev strank,? je dejala Julie Francis, del ekipe za oblikovanje barv in izbire materialov pri Ford Evropa.

 

Barvni trendi ? kot pri modi ? se vsako leto spreminjajo. Lep primer je rjava barva, oziroma bakrena ali zemeljski odtenki, za katero se odloča le majhen odstotek kupcev (iz leta v leto pa ta odstotek kupcev vztrajno narašča). ?Da so se kupci ogreli za rjave odtenke je preteklo kar nekaj časa. Miselnost za te barvne odtenke je veljala za staromodno ? iz 70ih ali 80ih,? dodaja Francis. ?Vendar se modni rjavi odtenki vračajo v modo, pohištvo in sedaj tudi v avtomobilizem, kjer bo barvna kombinacija zaživela v vznemirljivi notranjosti in zunanjosti.?

 

Bela ostaja hit v Turčiji, kjer je v tej barvi prodanih 49% vseh vozil. Turčija je z vlažnim in vročim podnebjem utemeljeno država z najnižjim odstotkom črne barve. Pravi kontrast pa je Danska, kjer prevladujejo črni avtomobili in imajo najmanj belih.

 

Vendar ne moremo govoriti le o geografskih in klimatskih pogojih, ki pogojujejo končno odločitev za barvo vozila. Kot primer lahko navedemo Norveško in Portugalsko, ki si delita identično lestvico prvih šestih barv.

 

 

Imamo pa tudi državo, kjer na prvem mestu ne najdemo črne, bele ali srebrne barve ? Republika Češka. Četrtina vseh kupcev na Češkem se je v letu 2010 odločila za modro barvo. Čehi najraje sežejo tudi po rdeči barvi ? daleč najvišji odstotek med državami. Ali s to izbiro odražajo svojo pripadnost barvam zastave?

 

O prevladi patriotizma pa ne govorimo pri Nizozemcih in Ircih, kjer oranžne in zelene barve v avtomobilizmu ne prevladujejo.

 

Kako lahko Ford pravilno uporabi rezultate raziskave, da zagotovi prave barve za posamezne države?

 

?Za velike trge, kot je Nemčija, vemo, da so temne barve in črna v glavnini in vedno popluarne, zato je odstotek teh barv pri planiranju večji,? je dejal Vince Shaw, direktor marketing in produktne strategije pri Ford Evropa. ?Seveda želimo, da so naša vozila atraktivna in pri tem igra barva pomembno vlogo.Najuspešnejšo 'barvno' zgodbo beležimo pri modelu Ford Fiesta z markantno Hot magenta in Squeeze barvo. Obe različici se odlično prodajata, zato je več kot očitno, da so stranke zadovoljnje z barvno paleto, ki poudarja individualnost. Iz tega smo se naučili, da bomo tudi v prihodnosti ponudili unikatne barve, ki ponavadi niso del tradicionalne barvne palete.?

 

Barvni trendi v avtomobilizmu so enako izraziti in si sledijo kot v modni industriji.

 

?Rdeča je bila včasih zelo popularna barva, nato je njena priljubljenost zamrla,? razloži Shaw. ?Nadomestila jo je bela barva, ki prevzema dominantno vlogo. Temno sivi, črni in modri odtenki so vedno popularni, kot je to značilno tudi v moški in ženski modi. Modne barve v avtomobilizmu so nekaj časa v trendu, nato zamrejo, vse se odvija zelo podobno kot v modni industriji.?

 

Pri oblikovanju vozil je zelo pomembno, da trendom sledimo in se nanje hitro odzivamo.

 

?Prepoznavanje novih trendov in izbiranje pravih barv je pomemben del oblikovanja. Še bolj pomembno je lansirati pravo barvo na trg ob pravem času,? je dodala Frances. ?Kadar je prehitro, ne bomo dosegli pravega učinka pri strankah, kadar pa je prepozno lahko zamudimo priljubljenost.?

 

V letu 2011 bomo z lansiranjem novega Ford Focusa predstavili tudi drzne nove barvne odtenke kot so: Candy Red, Mars Red in Tangerine Scream, ki je bila predstavljena s Focusom ST na pariškem avtosalonu. Leto prinaša 'vroče' barvne trende, ki bodo kmalu osvojili vso Evropo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prvih 5 držav v posameznih barvah (po odstotkih glede na prodana Fordova vozila v 2010)

 

 


Črna

1. Danska        37.8%

2. Norveška     31,6%

3. Portugalska  26.7%

4. Nemčija        26.6%

5. Rusija          24.9%

 

Slovenija          14.71%

 

Modra

1. Češka          24.5%

2. Romunija      21.9%

3. V. Britanija   19.7%

4. Finska          16.2%

5. Poljska         14.9%

 

Slovenija          6.90%

 

Rjava

1. Finska          1.4%

2. Norveška     1.3%

3. Belgija          1.2%

4. Poljska         0.9%

5. Madžarska   0.9%

 

Slovenija          1.22%

 

Pastelna barva ? Cream

1. Francija        4.1%

2. Italija            1.2%

3. Grčija           0.8%

4. Nizozemska  0.6%

5. Madžarska   0.5%

 

Slovenija          4.28%

 

Zelena

1. Madžarska   2.9%

2. Češka          2.5%

3. Avstrija        1.8%

4. Nemčija        1.7%

5. Francija        1.6%

 

Slovenija          2.59%

 

Temno siva

1. Belgija          20.8%

2. Italija            17.6%

3. Portugalska  16.7%

4. Francija        16.4%

5. Nizozemska  16.4%

 

Slovenija          7.78%

 

Oranžna

1. Švedska       0.8%

2. Romunija      0.6%

3. Madžarska   0.4%

4. Avstrija        0.3%

5. Poljska         0.28%

 

Slovenija          0.03%

 

Rdeča

1. Češka          15%

2. Finska          12.8%

3. Grčija           12.7%

4. Španija         12.5%

5. Belgija          9.1%

 

Slovenija          12.59%

 

Srebrna

1. Irska             37%

2. Romunija      30.2%

3. Finska          29.4%

4. Poljska         28.8%

5. Švedska       28.3%

 

Slovenija          21.52%

 

Bela

1. Turčija         49%

2. Madžarska   32.2%

3. Švica           31.3%

4. Španija         28.8%

5. Francija        27.5%

 

Slovenija          28.39%


 

 

Globalno popularne barve za leto 2010

 

Največji dobavitelj za barve Du Pont vsako leto pripravi pregled barvnih trendov, ki se nanašajo na cel svet. Ti rezultati pokažejo zanimive trende za posamezne regije. V Evropi so še vedno najbolj popularni črni in sivi barvni odtenki, v Aziji pa prevladujeta bela in srebrna barva. V Južni Ameriki je najpogostejša srebrna barva medtem, ko v Severni Ameriki prevladuje kontrastna kombinacija: bela - črna barva.

Globalno je srebrna zavzela 26% vseh prodanih vozil v 2010. Sledi rdeča s 6% in modra s 5%. Rjavi in pastelni odtenki zavzemajo 3 % Du Pontove prodaje za 2010.

 


Galerija: