Predstavitve

Mazda demio bo v Parizu dobila naslednjika

Mazda Motor Corporation bo na 102. pariškem salonu avtomobilov (26. septembra do 13. oktobra) predstavila naslednico malega Demia, ki so ji nadeli ime v skladu s sedanjim poimenovanjem: Mazda 2. Na japonskem bo sicer obdržala ime svojega predhodnika, ?eprav je ?dvojka? povsem nov avtomobil, ki bo tudi prvi v Evropi izdelan avtomobil te japonske znamke. Od čtka prihodnjega leta bo namre? prihajal s čh trakov tovarne v španski Valenciji.

Mazda 2 je drugi model povsem nove generacije, ki sledi nedavno predstavljeni Mazdi 6. Povsem na novo zasnovana Mazda 2 se z čo in atraktivno obliko zgleduje po prototipu MX Sport-runabout. Ponaša se tudi z zelo prostorno notranjostjo, dobrimi voznimi lastnostmi in zmogljivostmi, ter skrbjo za varnost potnikov.

OBLIKA

Mazda 2 se drži ? v tem razredu avtomobilov najbolj priljubljene - zasnove s petimi vrati. Oblikovana je v skladu s sedanjimi Mazdinimi smernicami ? skladno in prepoznavno, s poudarjeno člno masko v obliki nepravilnega peterokotnika, ki že od dale? odraža pripadnost Mazdini družini. Obla in prijazna zunanjost s kratkim prednjim delom in izrazito zastekljeno kabino nakazuje na svetlo in prostorno notranjost, ki jo odlikuje tudi ča preglednost. Zunanje mere so skromne, saj v dolžino zasedejo 3,925 mm, v širino 1,680 in višino 1,545 m

Po vstopu skozi katera izmed štirih čih vrat vas bo čkala funkcionalna notranjost ?istih linij. Nizka, ploska armaturna ploš?a podkrepi čtek prostornosti in zagotavlja dober pregled nad okolico. V notranjosti Mazda 2 č čamensko prostornost. V osnovni konfiguraciji ob kompaktnih zunanjih dimenzijah zagotavlja udobno vožnjo petim odraslim osebam, pri tem ima voznik z nastavljivima volanom in višino sedeža olajšano izbiro udobnega položaja.


MAHANIKA

Dobre vozne lastnosti, okretnost in zmogljivosti vseh čc Mazde 2 so rezultat medsebojne usklajenosti novih Mazdinih motorjev, na novo uglašenega podvozja in krmilnega mehanizma, čnkovitega zavornega sistema in toge karoserije.

V Mazdi 2 bodo na voljo povsem novi motorji, ki so vsi evropske izdelave. Trem bencinskim motorjem - 1.25 litra (55kw/ 75 KM), 1.4 litra(59 kW/80 KM), 1,6 litra (74 kW/100 KM), ki vsi ustrezajo Euro 4 normativu za izpušne pline, dela družbo sodoben 1.4 litrski dizel s skupnim vodom, ki zmore 50kW(68 KM). Oba 1.4 litrska motorja (bencinski in dizel) sta opremljena z ?avtomatiziranim čim menjalnikom? (AMS), ki č izbiro med športnim čim pretikanjem prestav brez sklopke, ali pa udobno popolno avtomatiko. Poraba goriva s tem menjalnikom ni ča kot z navadnim čim menjalnikom.

VARNOST

Karoserija Mazde 2 je prilagojena sodobnim kriterijem varnosti in glede na mesto ter naravo čnja absorbira oziroma odvaja nastalo energijo ob trku. Poleg serijsko vgrajenih, dvostopenjskih varnostnih blazin za voznika in prednjega sopotnika so pri vseh čcah na voljo tudi če varnostne blazine in varnostne zavese, ki zagotavljajo čo možno pasivno varnost. Poleg tega so na voljo tudi
elementi aktivne varnosti, ki pomagajo vozniku v neugodnih voznih okoliš?inah: ABS - sistem proti blokiranju zavor, EBD ? elektronski sistem razporejanja zavorne č, in DSC - ča kontrola stabilnosti.

Alpra

Galerija: