Oblikovanje

Ford investira 11.6 milijona evrov v širitev oblikovalskega centra v Kölnu

  • Začela so se dela za izgradnjo novega Fordovega oblikovalskega centra, ki bo nudil 100 delovnih mest, v Kölnu.
  • Župan mesta Köln lord Jürgen Roters, Bernhard Mattes predsednik Ford Nemčije in izvršni direktor oblikovanja pri Ford Evropa, Martin Smith so postavili temeljni kamen.
  • Nov prizidek vreden 11.6 milijona ? bo končan konec 2011.
  • Oblikovalski center Cologne ? Merkenich je strateško pomemben, saj razvija majhne in kompaktne Fordove globalne modele. 
 
Dela na prizidku so se uradno začela izvajati danes, ko je bil položen temeljni kamen. Na slavnostni prireditvi so sodelovali župan mesta Köln lord Jürgen Roters, predsednik Ford Nemčije, Bernhard Mattes in Martin Smith, izvršni direktor za oblikovanje pri Ford Evropa. Investicija je vredna 11.6 milijona evrov.

 

?Govorimo o pomembni širitvi Fordovega oblikovalskega centra ? Cologne ? Merkenich, ki zavzema vodilno vlogo pri oblikovanju in razvoju Fordovih majhnih in kompaktnih vozil za ves svet,? je dejal Mattes. ?Zadovoljni smo, da oblikovalski in inženirski center v Kölnu ohranja tako pomembno vlogo v Fordovi prihodnosti in je ključen del razvoja globalne One Ford strategije.?

 

Mattes je poudaril, da ključna modela Ford Fiesta in novi Ford Focus nista v Nemčiji samo proizvedena, ampak tudi oblikovana in razvita v Kölnu.

 

?Širitev oblikovalskega centra v Kölnu nazorno izraža Fordovo strateško lokacijo za oblikovanje in ravoj avtomobilov,? je še dodal.

 

Prizidek bo izdelan do konca leta. Nova stavba se razteza na 3.000 kvadratnih metrih, v dveh nadstropjih, kjer bo prostora za 100 delovnih 'operacij'. Novi prizidek bo opremljen s sodobnim pristopom razvoja in oblikovanja vozil, tako imenovanim 'powerwall-om' ? v 3D in virtualnem okolju.

 

Projekt vključuje tudi modernizacijo obstoječih oblikovalskih prostorov, vključno z inštalacijo novih rezkalnih strojev, ki so računalniško vodeni in omogočajo natančno izdelavo najnovejših avtomobilskih modelov v glini.

 

?Sodobna oblika je Fordov prepoznavni atribut in je odločilnega pomena za naše kupce,? je dejal Martin Smith. ?Z razvojem Fordovega kinetičnega oblikovanja smo leta 2005 predstavili novi oblikovalski jezik, ki prinaša našim modelom prepoznaven in dinamičen izraz. S pomočjo oblikovalcev v Cologne ? Merkenich centru je postalo kinetično oblikovanje zelo pomembno za Ford na globalni ravni. Za oblikovalce bodo novi prostori čudovito delovno okolje, kjer bodo ustvarjalnost, motivacija in izredni rezulati prišli še bolj do izraza.?

 

Nova večja investicija v oblikovalski center je prva po njegovi otvoritvi leta 1968. Danes oblikovalski center zavzema 13.000 kvadratnih metrov in vključuje aerodinamični veterni tunel, ki je bil zgrajen 1984. V oblikovalskem centru je zaposlenih 250 ljudi (14 narodnosti). Poleg tega je v tehničnem centru Dunton, v Essexu zaposlenih še 70 oblikovalcev, ki so odgovorni za razvoj Fordovega gospodarskega programa.


Galerija: