Novice

Čokolada kot navdih za Fordovo tehnologijo za zmanjšanje teže

?        Plastični deli MuCell s strukturo satovja prihranijo 20 odstotkov teže, kar pomaga pri zmanjševanju porabe goriva in izpustov brez sklepanja kompromisov pri trpežnosti

?        Vbrizgavanje plina med postopkom ulivanja ustvarja presek, podoben mikroskopsko pomanjšani čokoladici Aero, mehurčki pa zmanjšajo potrebno količino plastike

?        Za izdelavo delov je potrebno manj energije in časa, kar prispeva k zmanjšanju izpustov in znižanju stroškov

 

 

Pri nenehnem prizadevanju za zmanjšanje teže vozil, ki je neposredno povezana z izpusti in porabo goriva, so Fordovi inženirji po vzoru čokoladice Aero zagotovili lažje plastične dele z vbrizgavanjem plinskih mehurčkov med izdelavo.

 

Na številnih področjih je možno prihraniti pri teži z uporabo vrste ali strukture kovine in z močnejšimi, lažjimi materiali zmanjšati maso praznega vozila za nekaj kilogramov. Plastični deli so področje, kjer je bilo doslej težko zmanjšati težo, ne da bi s tem žrtvovali moč, trpežnost ali uporabnost, a pri Fordu so našli rešitev. Tehnologija MuCell pri vlivanju plastike v kalup uvaja plinske mehurčke, ki vzpostavijo mikroskopsko strukturo satovja. Ti drobni prostorčki omogočajo prihranek pri teži zaradi zmanjšanja količine uporabljene plastike, obenem pa se ohrani celovitost dela.

 

Teža ima ključno vlogo pri izpustih vozila in z zmanjšanjem skupne mase vozila dosežemo manjšo porabo goriva in manjše izpuste ogljikovega dioksida. Zaradi znatno izboljšane ravni opreme za udobje in zagotavljanje varnosti se je teža vozil v zadnjih 30 letih zelo povečala. Ford si prizadeva za zmanjšanje teže, obenem pa želi uporabnikom še naprej nuditi najboljšo opremo v izbranem segmentu vozil in varnost, ki je potrjena s petimi zvezdicami na preizkusih Euro NCAP.

 

MuCell prinaša nadaljnje prednosti v primerjavi s standardnim postopkom tudi z manjšim tlakom za izdelavo plastičnih delov v kalupih in s 33-odstotnim povečanjem količine izdelanih delov na uro. Zaradi tega povečanja hitrosti in učinkovitosti izdelave z inovativno tehniko se zmanjša poraba energije, prav tako se zmanjša količina izpustov in znižajo se stroški za izdelavo delov.

 

Carsten Starke, strokovnjak za tehnologijo MuCell, je navdušen nad potencialom novega postopka. Pravi: ?Ko sem to plastiko prvič videl pod mikroskopom, sem takoj pomislil na podobnost s čokoladko Aero! Mehurčki v čokoladi spremenijo okus, v naši plastiki pa prihranijo težo in z možnostjo izdelave lažjih vozil omogočijo znatno zmanjšanje izpustov in porabe goriva.?

 

 

?Težo skušamo zmanjšati na različne načine, ne le z uporabo nove plastike, saj lažji avtomobili omogočajo boljše vodenje, hitrejše pospeševanje in učinkovitejše zaviranje. Uporabniki pridobijo na vsak način, saj je nova plastika brez povečanja stroškov ali zmanjšanja trdnosti za 20 odstotkov lažja, Fordova vozila pa bodo tako še boljša v vseh vidikih.?

 

Tehnologija MuCell bo najprej uporabljena za izdelavo pokrovov motorjev, s katerimi bodo v naslednjih letih opremljeni Focus, C-MAX, Grand C-MAX, S-MAX, Mondeo in Galaxy. Ford se je zavezal, da bo do leta 2020 v sklopu okoljskih pobud težo svojih manjših modelov zmanjšal za vsaj 100 kg, pri večjih modelih pa je načrtovano zmanjšanje teže za kar 300 kg. Ta pobuda za zmanjšanje teže, ki vključuje tehnologijo MuCell, uvaja tudi vrsto novih materialov, kot je na primer izjemno ojačeno borovo jeklo, ki ga zdaj v veliki meri uporabljajo v Fordovih modelih.


Galerija: