Novice

Novi konceptni razred A

Pozabite enoprostorski mali A, prihaja nova športna generacija malčka, ki si bo s predhodnikom delila le črko. Nova filozofija pri Mercedesu je tokrat bolj radikalna in bo verjetno obrodila sadove v smislu približevanja znamki mlajšim kupcem in voznikom.

Novi A bo sodeč po konceptu precej nižji, dinamičnih oblik z daljšim motornim pokrovom. Inspiracija za novi dizajn je bila črpana iz oblik vetra in valov, prav tako iz aviacije. Osnovno filozijo seveda črpa iz koncepta F800 Style. Najbolj zanimiva je zagotovo maska, kjer znak obdaja zvezdno nebo, kopica srebrnih pikic na črni podlagi. Podobna tema se ponovi tudi na platiščih. Žarometi so v LED tehniki z isto temo, a za dnevne luči služijo optična vlakna postavljena v obliki krila.

V notranjosti prevladujejo bionične oblike v navezi z letalskim dizajnom. Zračniki so v stilu letalskih jet motorjev, rdeča osvetlitev pa simbolizira dodatno zgorevanje lovskih letal. Tudi osrednja konzola je oblikovana po vzoru moderne letalske konzole z menjalno ročico, ki bi lahko v letalu služila za kontrolo potiska. Zabavni dodatki v koncptu so povezovanje s pametnimi telefonu preko COMAND Online sistema. Vizualni prikaz se vrši na vijolično osvetljenem steklenem zaslonu, ki lahko prikazuje tudi 3D navigacijo.

Koncept pa ni samo vizualna paša za oči ampak tudi skupek najmodernejših avtomobilskih tehničnih novosti. Razred A koncept poganja novi štirivaljnik M270, ki je bil načrtovan za prečno vgradnjo. S pomočjo neposrednega vbrizgain turbo polnilnika zmore 155 kW (210KM)  ob nizki porabi. Agregat, ki se tudi kiti z oznako BlueEFFICIENCY, je sparjen z novim dvosklopkovnim menjalnikom.
Mercedes je v tako majhen koncept prvič vgradil tudi radarski sistem s prilagodljivo pomočjo zaviranja za preprečitev trka.

Koncept bo prikazan na avtosalonu v Šanghaju v drugi polovici aprila.


www.mb-slovenija.com


Galerija: