Novice

Volvo V70, XC70 in S80 so sedaj nadgrajeni s številnimi funkcijami

 

 

Volvo V70, XC70 in S80 so sedaj nadgrajeni s številnimi funkcijami, ki še dodatno poudarjajo osredotočenost podjetja na potrebe in želje ljudi v sodobni družbi. Nove funkcije vključujejo najnovejši, uporabniku prijazni Volvo Sensus informacijsko- razvedrilni sistem, izboljšano tehnologijo, ki naredi vožnjo še varnejšo in udobnejšo ter rafinirani pogonski sklop, ki ponuja večjo učinkovitost in manjšo porabo goriva.

 "Ti avtomobili zaznamujejo še en korak naprej k naši odločenosti, da postanemo znamka, ki najbolje razume, kaj kupci sodobnih prestižnih avtomobilov želijo. Skrb za dobro počutje posameznika je v samem jedru našega skandinavskega porekla. Na podlagi tega smo ustvarili logično, intuitivno in ergonomsko optimizirano voznikovo okolje, ki daje občutek sproščenega nadzora, "pravi predsednik in izvršni direktor pri Volvu, Stefan Jacoby.

Volvo Sensus je odličen primer, kako Volvo oplemeniti voznikovo okolje. Nov informacijsko- razvedrilni sistem je debitiral pri Volvu S60 in V60 leta 2010, zdaj pa so tudi Volvo XC60, V70, XC70 in S80 dobil enako funkcijo.

 

Volvo Sensus - ergonomsko visoka tehnologija

V Sensus-u so vse informacije objavljene na pet ali sedem palčnem barvnem zaslonu, ki je nameščen na zgornjem delu sredinske konzole. Zaslon je postavljen visoko z namenom, da bi bilo čim bolj enostavno za voznika, ki mora še spremljati dogodke na cesti.

Z enkratnim pritiskom na gumb "My Car" na sredinski konzoli, omogočimo dostop do različnih funkcij, kot so City Safety (mestna varnost), Collision Warning (opozorila pred trki), Pedestrian Detection (zaznavanje pešcev), Driver Alert System (opozorila vozniku), Active Cruise Control (aktivni tempomat), osvetlitev, stranska ogledala, klimatski sistem, centralno zaklepanje ter avdio sistem.

Če se stranka odloči za multimedijski avdio sistem, pride Volvo Sensus nadgrajen z večjim sedem palčnim zaslonom, ki prikazuje tudi informacije in slike iz navigacijskega sistema, telefona, vzvratne kamere, panoramne kamere, DVD predvajalnika, digitalne TV in tako naprej.

Povezava Bluetooth je bila nadgrajena tako, da omogoča ne samo prostoročnih telefonskih pogovorov, temveč tudi pretakanje glasbe iz vaših najljubših Bluetooth prenosnih predvajalnikov glasbe. Volvo je pravzaprav edina blagovna znamka, ki ponuja Bluetooth pretakanje glasbe na celotnem območju vozila.

Integrirana navigacija z glasovnimi ukazi je na voljo tudi kot možnost, da postane zabavni sistem za potnike na zadnjih sedežih. Ta paket vključuje med drugim tudi DVD predvajalnik, dva osem palčna zaslona, vgrajena v vzglavnika prednjih sedežev, brezžične slušalke in daljinski upravljalnik.

 Popoln nadzor brez odvračanja pozornosti

Vse funkcije se lahko upravlja preko gumbov vgrajenih v volan, bodisi prek gumbov na dotik, ki se nahajajo tik pod barvnim zaslonom.

?Volvo Sensus ne moti ​​voznika med vožnjo. Naša ideja je takšna, da bi voznik moral uporabljati tehnologijo tako intuitivno, da mu pri izbiranju med meniji, ne bi bilo treba najprej prebrati navodil za uporabo. Smo eden redkih proizvajalcev, ki ponuja dostop do vseh funkcij sistema preko gumbov na volanu, "pravi Lex Kerssemakers, višji podpredsednik, produktni strateg in vodja linije vozil pri podjetju Volvo.

 Zvočno doživetje svetovnega razreda

Najbolj napredne Premium avdio enote imajo digitalni ojačevalnik 5x130W razreda D, nizkotonec (subwoofer) Dolby Digital, v kombinaciji z Dolby Pro Logic II Surround in najnovejši MultEQ iz Audyssey Laboratories ter 10 zvočnikov.

Vodilna tehnologija na trgu, MultEQ iz Audyssey Laboratories, odpravlja izkrivljanja, ki bi lahko nastala zaradi akustičnih lastnosti v potnikovem prostoru. Rezultat je bolj svež in jasnejši zvok za vsakogar v avtu.

Poleg Premium zvoka, ki je kombiniran skupaj s sedem palčnim zaslonom, obstajajo še tri druge ravni avdio sistema. Vse so bile prilagojene s strani strokovnjakov za notranjost pri Volvu.

 

Zdaj tudi z zaznavanjem pešcev

Funkcija zaznavanja pešcev s Full Auto Brake (polnim avtomatskim zaviranjem), predstavljena že pri pri Volvo S60, V60 in XC60, je sedaj na voljo tudi v Volvo V70, XC70 in S80. To je podporna funkcija, ki vozniku pomaga pri odkrivanju nevarnih situacij in, da lahko sam dejavno prispeva k preprečevanju črnih scenarijev, ki bi nastali ob zadetju pešca.

Sistem zaznavanja pešcev s funkcjo Full Auto Brake (polnega avtomatskega zaviranja), uporablja radar in kamere za spremljanje pešcev v sprednjem del avtomobila. Sistem najprej sproži opozorilo, da lahko voznik začne zavirati ali pa se pešcu ogne. Če se voznik ne odzove, avtomobil samodejno začne zavirati s polno silo trenutek pred tem, preden bi trk postal neizogiben. Pri samodejnem zaviranju bi bili lahko trki preprečeni v okoliščinah, ko gre za hitrost avtomobila pod 35 km/ h.

Če bi imeli vsi avtomobili sistem za zaznavanje pešcev, se ocenjuje, da bi se lahko število smrtnih žrtev med pešci zmanjšalo za več kot 20 odstotkov. Zmanjšanje resnih poškodb bi bilo skoraj 30 odstotno. V treh od desetih primerov pa bi se lahko trčenju v celoti izognili.

Zaznavanje pešcev s Full Auto Brake (popolnim avtomatskim zaviranjem) je nekoliko oslabljeno v določenih pogojih, na primer v temnem prostoru ali v slabem vremenu.

 

Prilagodljivi tempomat tudi v mirovanju

Opozorilni sistem pred trki je bil programiran tudi tako, da se odzove na vozila spredaj, čeprav so v mirovanju ali pa se premikajo v isto smer. V nekaterih primerih se lahko trčenju izogne, če je razlika v hitrosti med dvema voziloma manjša od 35 km/ h.

Na področju udobja so Volvo V70, XC70 in S80 z avtomatskim menjalnikom zdaj lahko opremljeni z najnovejšo različico Adaptive Cruise Control (ACC), ki samodejno pomaga vzdrževati stalno varnostno razdaljo do vozila pred vami.

Novost je ta, da ta sistem deluje vse dokler vozile ne miruje. Avto začne pospeševati samodejno zopet, ko se promet začne premikati.

 City Safety kot standard

Še ena izmed novost je, da je City Safety sedaj standard v vseh treh modelih. Ta sistem lahko zmanjša resnost trka ali pa omogoči, da se popolnoma izognemo trčenju pri nizki hitrosti, do 30 km/ h, v zadnji delu vozila.

City Safety pazi na sprednja vozilia s pomočjo laserskega tipala vgrajenega v vetrobransko steklo, v višini vzvratnega ogledala. Avtomobil samodejno zavira, če se voznik ne odzove v času, ko je avto pred njim upočasnil ali ustavil vožnjo, ali pa, če vozi prehitro do mirujočega predmeta.

Če je relativna razlika v hitrosti med dvema voziloma manjša kot 15 km/ h, se lahko trčenju v celoti izognemo. Če je razlika v hitrosti med 15 in 30 km/ h, je moč udarca nižja in tako zmanjša posledice trka.

 Druge nove funkcije znotraj in zunaj

Druge nove funkcije pri Volvo V70, XC70 in S80 so:

- Novi barvi karoserije Biarritz modra (V70 in S80) in bronasta Twilight (XC70).

- Preoblikovani žarometi. Aktivne ksenonske luči so neobvezne.

- LED smerniki, vključeni v zunanja ogledala (V70 in S80).

- Dva para novo oblikovanih koles za V70 in S80 ter en za XC70.

- V notranjosti potniškega prostora dve novi barvi, ki poudarjata oblazinjen del avta: Sangiovese rdeča (V70 in S80) in Blond (V70, XC70 in S80).

- Poleg tega je nov tudi volan s tremi kraki, izboljšan dekor in preoblikovana notranja osvetlitev.

 Večja zmogljivost in manjša poraba goriva

V70, XC70 in S80 so prvi modeli z novejšo različico pet valjnega D5 in D3 turbo dizel motorja.

Motor D5 je strokovnjakom pri Volvu uspelo povečati zmogljivost in navor od 205 hp/420 Nm do 215 KM in 440 Nm, medtem pa hkrati zmanjšati porabo goriva za osem odstotkov. To pomeni, da porabi S80 D5 Volvo z ročnim menjalnikom sedaj le 4,9 l/100 km (kombinirani EU), kar ustreza 129 g CO2 na kilometer.


Galerija: