Zgodovina

Pogled glavnega oblikovalca družbe GM Eda Welburna na stoletno Chevroletovega de

V zadnjih stotih letih je bil Chevrolet zaslužen za nekatere najbolj pomembne in prodorne oblikovalske izdelke v zgodovini avtomobilizma. Od praktičnih, vendar elegantnih poltovornjakov, do najsodobnejšega videza vsake generacije modela Corvette in avtomobilov, kot je BelAir, ki je prispeval k duhu obdobja, v katerem je bil izdelan. Logotip v obliki metuljčka je krasil nekatere od najpomembnejših oblikovalskih izdelkov avtomobilske industrije. Celo nekateri Chevroletovi oblikovalci, na primer Harley Earl in Bill Mitchell, so postali enako slavni kot avtomobili, ki so jih zasnovali.

Prvi Chevroletov model, Classic Six iz leta 1912, je bil zelo cenjen zaradi elegance in prefinjenosti. Stoletje kasneje ta blagovna znamka še vedno vzbuja pozornost z avtomobili, kakršna sta med drugimi Volt in Camaro, ki sta cenjena zaradi inovativnosti tehnologije in videza. Na prehodu v drugo stoletje Chevrolet ostaja vodilno podjetje pri ustvarjanju naprednih oblikovnih izdelkov po dostopnih cenah. Kdo ve, katera vozila bodo postala avtomobilistične ikone v naslednjih 100 letih?

Chevroletovo pot k uspehu usmerja Ed Welburn, podpredsednik globalnega oddelka za oblikovanje pri družbi General Motors. Septembra 2003 je prevzel položaj svojih najpomembnejših vzornikov, oblikovalcev družbe General Motors, Harleya Earla in Billa Mitchella. Kljub strah vzbujajoči odgovornosti sledenja možem, ki sta pustila izjemen pečat, pa priznava: ?Sedaj uživam kot še nikoli prej v vsej svoji karieri pri družbi General Motors.?

Ed Welburn se je rodil v Filadelfiji leta 1950. Njegov oče je bil solastnik kleparske delavnice. ?V tistih časih sem bil obdan z avtomobili,? se spominja. Njegovo izredno zanimanje za vse, kar je povezano z avtomobilizmom, ga je že pri enajstih letih privedlo do tega, da se je odločil pisati družbi General Motors o možnosti, da bi se v bodoče zaposlil kot oblikovalec avtomobilov. V pismu z odgovorom so bile navedene šole, na katere se mora vpisati, dodane pa so bile tudi podrobnosti o programu pripravništva. Ed se je držal napotkov in dobil službo. Po diplomi na Univerzi Howard v Washingtonu ga je General Motors redno zaposlil. Od začetka 70-ih naprej je delal na raznih oddelkih za oblikovanje družbe General Motors.

Ena njegovih najpomembnejših stvaritev je bil aerodinamični Aerotech, popoln hitrostni stroj, ki je leta 1987 dosegel najvišjo hitrost 417 km/h. Zaradi tega so ga opazili tako v družbi General Motors kot drugi. ?Zame je bil ta projekt eden najpomembnejših. Za ta projekt sem delal tudi na področju marketinga in komunikacije, ne samo z inženirji, na meni povsem nov način. Od takrat naprej sem se z vso strastjo posvetil aerodinamiki.?

Po Aerotechu se je Ed neverjetno hitro in prepričljivo vzpenjal na visoke položaje v družbi General Motors. Vrhunec njegove kariere je bilo imenovanje na položaj glavnega oblikovalca podjetja nekaj let začetku 21. stoletja.

V tem prispevku navaja deset najpomembnejših in znamenitih oblikovalskih izdelkov iz Chevroletove zgodovine ...

Chevrolet Classic Six 1912

Classic Six je bil prvi avtomobil, ki je nosil ime Chevrolet, potem ko sta William Durant in Louis Chevrolet ustanovila avtomobilsko podjetje in uporabila priimek znanega švicarskega dirkača. To je bil velik, luksuzen in zmogljiv stroj, ki se je ponašal z najbolj zmogljivim motorjem od vseh Chevroletov, dokler ni leta 1958 nastopilo obdobje motorja V8 z ?velikim blokom?. Za to mogočno vozilo je bilo potrebno odšteti 2150 dolarjev in je bilo bistveno dražje od večine svojih sodobnikov. Classic Six je bil sanjski avtomobil Louisa Chevroleta. Zasnoval ga je v sodelovanju s prijateljem, francoskim inženirjem Etiennom Planchejem. Classic Six je bil predstavljen leta 1911, na trgu je bil na voljo leta 1912, izdelovali pa so ga le do leta 1914. Nato je podjetje svojo pozornost preusmerilo k cenovno bolj dostopnim vozilom, zaradi česar je Louis Chevrolet odstopil, saj se ni strinjal z Durantovo odločitvijo. Skupno je bilo izdelanih 5.987 primerkov. ?To je bil prvi Chevrolet, zato je tako pomemben,? pravi Ed o modelu Classic Six. ?Louis Chevrolet je za njegovo izdelavo uporabil vse svoje znanje in izkušnje. S tem modelom se je vpisal v zgodovino.?

Chevrolet Deluxe Sport Coupe 1932

Iz stiske lahko nastanejo velike stvari. Tako je leta 1932 nastal tudi Deluxe Sport Coupe. Sport je bil predstavljen med veliko gospodarsko krizo, v letu ko je Chevroletova prodaja v primerjavi s prejšnjim letom padla za 50 odstotkov. Bil je eden najlepših predvojnih avtomobilov, privlačno in kompaktno vozilo z lepo oblikovanim zadkom, ki je s športnim videzom in zmogljivostjo upravičil svoje ime. Imel je samo dva sedeža... no, vsaj znotraj. Če ste želeli prevažati več potnikov, so se ti morali zadovoljiti s klopjo v prtljažniku. Veliko zabave v sončnih dnevih, manj v dežju. ?Oblika je bila zelo lepa,? pravi Ed. ?Veliko pove o Chevroletu. Opisali bi ga lahko na način, ki v veliki meri velja tudi za trenutne avtomobile: imel je dušo, bil je cenovno dostopen in sodoben. Stranke so imele občutek, da so za njegovo ceno dobile zelo kakovosten avto in to velja še danes.?

Chevrolet Suburban 1936

Suburban ni bil le pomemben model za Chevrolet, ampak je bil pomembno vozilo tudi za celotno avtomobilsko industrijo. Lahko bi rekli, da je bil Suburban prvo športno terensko vozilo (SUV), saj je bil čvrsto in neposredno tovorno vozilo s karoserijo karavana na podvozju majhnega tovornjaka. Prvotno je bil imenovan Suburban Carryall ? saj je lahko prevažal praktično vse ? njegov izvor pa je mogoče izslediti v leto 1933 do lesene osemsedežne karoserije na poltonskem ogrodju tovornjaka, ki je bil namenjen enotam ameriške nacionalne garde in delovnim enotam, ki so v okviru državnega programa javnih del izvajale dela predvsem na področju ohranjanja narave. Ko je bil prilagojen za prosto prodajo, je pridobil popolnoma kovinsko karoserijo, ki je bila opremljena z zadnjimi krilnimi ali prtljažnimi vrati. ?Hoteli so križati avtomobil s tovornjakom,? pravi Ed o vozilu, ki nosi najdlje uporabljano ime modela avtomobila. ?Poleg tega ima zelo lepo notranjost, resnično krasno. Lahko ga imamo za prvega športnega terenca in bližnjega sorodnika modela Captiva.?

Chevrolet Pick-Up 1948

Tovornjaki (v smislu majhnih gospodarskih vozil) in poltovornjaki so prav tako kot avtomobili pomemben del Chevroletove zgodovine. Prodajni program letnika 1948 je bil eden najpomembnejših, kar jih je podjetje izdelalo. Ti tovornjaki so bili s prihodom na trg poleti 1947 prvi avtomobili družbe GM z izrazito povojno obliko, zaradi česar je bilo to vozilo eno najsodobnejših daleč naokoli. Ni slabo za vozilo, ki je bilo zasnovano z mislijo na praktično uporabo in trdo delo! Steber ponudbe vozil je bil vsestranski in praktični poltonski poltovornjak, ki se je uporabljal po vsem svetu. ?Ob pogledu nanj se lahko samo nasmehnete,? o garaškem tovornjaku prijaznega videza meni Ed Welburn. ?Res je bil delovni konj med tovornjaki. Oblika je bila čudovita, hkrati pa je vedno odlično opravil svoje delo. Bil je preprost, prvinski in dostopen.?

Chevrolet Corvette 1953

?To je bil prvi model Corvette,? pravi Ed o Chevroletu, ki je postal avtomobilska legenda. Corvette ? letnik 1953, ki ga je ustvaril prav tako legendarni vodja oblikovanja pri družbi GM, Harley Earl, je bil dvosedežni športni avto namenjen preoblikovanju Chevroletove podobe ter boju z navalom uvoženih evropskih športnih avtomobilov, ki so preplavili ZDA. Ena njegovih najprodornejših značilnosti je bila karoserija iz steklenih vlaken. Vendar pa prodaja tega avtomobila na začetku ni bila uspešna; resnično je uspel šele nekaj let pozneje s slogovnimi popravki. ?To je oblika, ki se ji dolga leta nisem posvečal, sedaj pa jo absolutno obožujem,? prizna Ed. Nikoli ne bom pozabil prvega, ki sem ga zagledal. Imel sem kakšnih sedem let in sprehajal sem se po ulici, vzdolž katere je bil drevored. Pojavil se je na vogalu ulice, zahrumel čez odpadlo listje in izginil. Obstal sem in si mislil: ?To pa je bilo nekaj!?

Chevrolet Bel Air 1955

Chevrolet je svoje avtomobile za leto 1955 popolnoma prenovil s tako imenovanim 'salonskim' videzom vrhunskega modela Bel Air ter z uvedbo legendarnega motorja V8 z 'majhnim blokom'. Vznemirljiva zmogljivost in vpadljiv, samozavesten ter barvit slog so bile lastnosti, zaradi katerih so modeli Bel Air 1955 ? coupeji, kabrioleti in karavani ? izstopali iz množice. Avtomobili družbe General Motors iz obdobja od 1955 do 1957 so bili tako prepoznavni, da so dobili lasten vzdevek, 'Tri5'. ?Menim, da je Bel Air ? letnik '55 najboljši od vseh avtomobilov skupine Tri5,? trdi Ed. ?V letu 1955 je močno izstopal, tako svež in sodoben je bil. To je bil avto, ki je bil videti dražji, kot je v resnici bil, kar lahko trdimo tudi za današnji model Cruze.?

Chevrolet Corvette Sting Ray 1963

?Kako izjemen avto,? pravi Ed o modelu Corvette Sting Ray 1963, ki je model Corvette popeljal v nove višave. Zasnoval ga je glavni oblikovalec družbe GM, Bill Mitchell. Model Sting Ray ima ostre linije, je vitek ter veliko bolj prefinjen in umirjen od predhodnih različic modela Corvette, vendar pa voznika s svojim videzom in načinom vožnje opominja, da je življenje razburljivo. Prepoznavna značilnost avtomobila ? ki so ga še naprej izdelovali iz steklenih vlaken ? je bilo električno upravljanje skritih žarometov, pri coupeju pa deljeno zadnje steklo, ki je kasneje postalo njegov zaščitni znak. ?O tem avtu sem velikokrat predaval,? pravi Ed. ?Vse je bilo novo, pravzaprav je avto bil tako nov, da so mu morali dati novo ime, Sting Ray. Od takrat naprej je bil navdih za vsak naslednji model Corvette, celo za današnje. Notranjost s kabino, razdeljeno na dva dela, je še danes značilnost oblike notranjosti modela Corvette in drugih vozil družbe Chevrolet.?

Chevrolet Pick-Up 1967

Chevroletova nova generacija velikih, čvrstih in odločnih poltovornjakov za leto 1967 je bila skupina močnih strojev, ki so bili zasnovani tako, da so vedno opravili svoje delo. Ti zmogljivi in praktični poltovornjaki z neposrednim slogom so bili zasnovani tako za vsakodnevno vožnjo kot za delovne namene, kar je razširilo njihovo privlačnost in jim zagotovilo množično priljubljenost. ?Imel je zelo značilno ameriško obliko,? meni Ed. ?Ko zagledate ta poltovornjak, vidite tudi moža z modrimi kavbojkami in s škatlo z orodjem! Ta poltovornjak bi lahko opisal zelo podobno kot prejšnjega.?

Chevrolet Pick-Up 1989

Chevroletovi poltovornjaki so bili zelo pomembni tudi na koncu 20. stoletja. Četrta generacija serije C/K ? s stolpičastimi žarometi in robatim, grobim videzom ? poudarja razumevanje pomembnosti njihove vloge. Prvotno so bili seveda namenjeni delu, praktični uporabnosti in prevažanju tovora. Vendar pa je vse večja priljubljenost teh poltovornjakov kot vozil, ki izražajo življenjski slog, privedla do tega, da je Chevrolet začel ponujati tudi športne pakete, kar je pripomoglo k neverjetni rasti prodaje teh vozil. Idealen je za hitre dostave, še boljši pa, če želite samo narediti vtis na cesti. ?Imel je zelo čisto obliko in še danes ima povsem sodoben videz,? pravi Ed. ?Prodan je bil v neverjetnih količinah. Trenutno delamo na bodočih Chevroletovih poltovornjakih in fantje imajo za navdih na steni slike prav tega modela.?

Chevrolet Camaro 2010

Ed je velik ljubitelj vseh Camarov in lastnik klasičnega primerka iz leta 1969. ?Camaro 2010 sem se odločil umestiti na ta seznam namesto letnika '69, saj se je povezal z ljudmi po vsem svetu. Ko smo avto predstavili kot idejno zasnovo, so se tako moškim kot ženskam začele solziti oči. Cenjen je po vsem svetu.? ?Ko sem z oblikovalsko skupino delal na novem Camaru, sem jim svojega pripeljal v studio za navdih.? Rekel sem jim: ?Hočem, da naredite boljšega!? Čeprav je v mišičastem slogu sedanjega avtomobila mogoče opaziti poteze prvih Camarov letnikov 1967?1969, npr. privzdignjeni bok pod zadnjimi stranskimi stekli, Ed rad poudarja, da različica iz leta 2010 ni ostanek oblikovanja iz tistega časa, ampak je korak naprej. ?Vedno mislim na prihodnost, vendar je pri Chevroletu potrebno upoštevati znamenito dediščino. Na tem je treba graditi. Nisem želel izdelati Camara s starinskim videzom.? Ed navaja samozavestno in optimistično obliko novega Camara kot pozitivno sporočilo zaposlenim družbe General Motors in strankam. V celem podjetju je zanetil plamen pripadnosti.


Galerija: