Novice

Fordova ?obleka tretjega življenjskega obdobja? pomaga arhitektom načrtovat

?        Ford je arhitektom omogočil uporabo ?obleke tretjega življenjskega obdobja?, ki s svojo zasnovo oblikovalcem pomaga pri razumevanju potreb starejših oseb.

 

?        Obleka simulira otrdele sklepe, zmanjšano spretnost ter poslabšan vid in sluh, kar so pogosti spremljajoči pojavi staranja, arhitektom pa pomaga oblikovati domove za starejše uporabnike.

 

?        Študije kažejo, da bo do leta 2060 30 odstotkov evropskega prebivalstva starejšega od 65 let ? danes znaša ta delež 17 odstotkov, leta 1990 pa je znašal 14 odstotkov. Povprečna starost v EU se je prav tako zvišala s 35,2 leta 1990 na 40,7 leta 2009, do leta 2060 pa bo predvidoma dosegla 47,9.

  

Starost spremlja modrost. Škoda, da se ji pogosto pridružijo tudi vnetje sklepov in cela paleta drugih dobro znanih bolezni in omejitev.

 

Zaradi naraščanja števila starejših oseb v Evropi in po vsem svetu so v družbi Ford Motor Company že pred leti ustvarili ?obleko tretjega življenjskega obdobja? ? posebej zasnovano obleko, ki inženirjem omogoča poosebljen vpogled v zlata leta. Obleka že več let pomaga pri oblikovanju Fordovih avtomobilov, ki z udobjem in preprosto uporabo navdušujejo mlade in stare, saj vključujejo funkcije, kot so kamera za vzvratno vožnjo, več prostora za glavo in izboljšana ?točka H? ? točka obračanja bokov ? za lažje vstopanje v notranjost.

 

Zdaj postaja ?obleka tretjega življenjskega obdobja? orodje za arhitekte, ki bi radi načrtovali domove v skladu s potrebami starejših uporabnikov. Skupina arhitektov podjetja Hahn & Helten GmbH je pred nedavnim obiskala Fordovo raziskovalno središče v Aachnu, da bi sami preizkusili inovativno obleko, o kateri so doslej brali le v medijih. Načrtovalci so se poslovili z veliko boljšim vpogledom v potrebe starejših stanovalcev, kot so do ostarelih prijazne stopnice in višja sedišča, pri katerih je kot kolen največ 90 stopinj, da omogočajo lažje vstajanje.

 

?Prvič smo intenzivno občutili omejitve, ki so jim izpostavljeni uporabniki v naši ciljni skupini, zato zdaj veliko bolje razumemo njihove dejanske potrebe,? je povedal Günter Helten, poslovni direktor podjetja Hahn & Helten s sedežem v Aachnu. ?Preučili bomo naša spoznanja, do katerih smo prišli s pomočjo te obleke, in jih uporabili na praktičen način, s katerimi bomo zagotovili najboljšo možno namestitev na trgu starejših uporabnikov.?

 

Mladi arhitekti, ki so si v Fordovem evropskem raziskovalnem središču v Aachnu nadeli obleko tretjega življenjskega obdobja, so v 30 minutah spoznali, kako se počuti 30 let starejša oseba. Obleka na različne načine znatno zmanjša zmožnost premikanja in poslabša čute.

 

Poseben steznik z ramenskimi trakovi močno ovira prilagodljivost zgornjega dela trupa, še posebej območje bokov. Tako imenovane ortoze otrdijo kolenski in komolčni sklep ter gleženj, da omejijo njihovo premikanje. Tako ovirajo vstajanje, hojo pa tudi prijemanje in prenašanje stvari. Tovrstne ortoze kirurgi ortopedi uporabljajo za imobilizacijo poškodovanih okončin po nezgodah in operacijah. Tog ovratnik ovira obračanje glave.

 

Rokavice iz lateksa prenašajo omejen občutek za dotik, ki je pogosto posledica različnih obolenj, na primer sladkorne bolezni. Rokavice brez prstov pomagajo mladeničem dobiti občutek, kako je, če izgubiš moč rok in postanejo prsti okoreli. Dodatno ušesni čepki zmanjšajo sposobnost zaznavanja zvoka. Posebej zasnovana očala prikazujejo posledice različnih okvar in bolezni oči, vključno s pogostimi motnjami, kot sta zelena in siva mrena. Pogosto ostareli ljudje izgubijo sposobnost tridimenzionalnega vida. Gledanje z enim očesom povzroči izgubo možnosti pregleda v kotu 180 stopinj.

 

Številke kažejo, da se evropsko prebivalstvo stara. Po navedbah Poročila o staranju, ki sta ga Evropska komisija in Odbor za ekonomsko politiko izdala leta 2009, je 17,2 odstotka prebivalstva 27 držav članic EU starejšega od 65 let ? leta 1990 je to veljalo za 13,9 odstotka prebivalcev. Po predvidevanjih bo do leta 2060 30 odstotkov evropskega prebivalstva starejšega od 65 let. Prav tako se je povprečna starost v EU s 35,2 leta 1990 povečala na 40,7 v letu 2009 in bo do leta 2060 predvidoma dosegla 47,9.

 

?To obleko smo razvili, da bi našim inženirjem in oblikovalcem pokazali, kako se počutijo starejše osebe,? je povedal dr. Achim Lindner, zdravnik v Fordovem raziskovalnem središču. ?Ko ste mladi, ste prepričani, da oblikujete izdelke za vse uporabnike, a ne morete razumeti celotnega obsega strank in njihovih omejitev. In vedno se morate zavedati, da je staranje naravni proces v življenju in ne bolezen.?


Galerija: