Prototipi

Zafira Tourer Concept, bivalni prostor klubske prefinjenosti

  • Inovativna, prilagodljiva zasnova sedežev, ustvarja zračno in vabljivo vzdušje
  • Klesana, z energijo nabita zunanjost, prikliče v spomin vlak velikih hitrosti
  • Elementi visoke tehnologije za oblikovno prepričljivos tin visoko raven udobja

Opel Zafira Tourer Concept je na avtomobilskem salonu v Ženevi, premiero postavljena pred svetovno javnost. Vozilo bo napovedalo novi rod Opel Zafire, ki je med enoprostorci vedno uveljavljala nove trende. Študijski avtomobil združuje najvišjo stopnjo prilagodljivosti z zaznavanjem premijske razsežnosti ter idealnega ravnovesja med dobrim počutjem in uporabnostjo. Zafire Tourer Concept je bivalni prostor klubske prefinjenosti na kolesih, s svetlo in zračno notranjostjo najvišje ravni kakovosti in velikim prostorom za potnike zadaj. S pomočjo Oplove oblikovalske filozofije združitve umetnosti kiparskega klesanja z nemško natančnostjo, uvaja v segment enoprostorcev Insigniine vrednote in merila kakovosti ter inovativne tehnologije.

?Prenesli smo zamisel sproščujočega klubskega prostora v vozilo in ustvarili avtomobil primerljiv z oazo dobrega počutja, prostor za počitek in užitek. Potniki se lahko umaknejo vanj, saj gre za udoben in prostoren prostor, v katerem bi si zares želeli biti, ne glede ali se bi odpravili na poslovno pot, ali se spočili ob dolgem potovanju,? pravi Mark Adams, podpredsednik Opla odgovoren za dizajn. ?Opel Zafira Tourer Concept je vpadljiva zaradi tekoče športne podobe in premijske vsebine.?

Zafira, merilo prilagodljivost, je tudi prestižna oaza dobrega počutja

Kot bivalni prostor klubske razsežnosti izstopa Zafira Tourer Concept s panoramsko sprednjo šipo ki se izteče v veliko zastekljeno streho po celotni dolžini vozila. Posebne so tudi druge zastekljene površine iz kompozitnega materiala, ki ima ob robovih vstavljena svetila LED. V plastiko so vliti majhni kovinski delci, ki ustvarijo prijetno, toplo svetlobo različnih odtenkov rumene barve. S tem je povečana domačnost notranjosti in zagotovljeno toplo vzdušje, v sozvočju z zunanjim svetom.

Oplovi strokovnjaki so zanjo opravili novo stopnjo razvoja sistema Flex7, koncepta sedmih sedežev, ki ga je uveljavila prav Zafira. Tako je ta v Zafiri Tourer Concept sofisticiran, kot nikoli doslej.

V inovativni Zafiri Tourer Concept se lahko sedeža v tretji vrsti, v celoti zložita v dno. Povsem samodejno, s pritiskom na stikalo, se lahko nato, razporeditev petih sedežev spremeni v prostorsko posebej radodarno izvedbo s štirimi sedeži. S klubsko razsežnostjo ji je zagotovljeno udobje prvega razreda. Zahvaljujoč novemu mehanizmu zlaganja sedežev, se naslonjalo osrednjega sedeža v drugi vrsti preklopi naprej. Tako nastane pravšnji naslon za roke, za potnika na zunanjih sedežih, ki ju je mogoče potisniti nazaj in premakniti proti osrednjem delu vozila, kar ustvari največji možen prostor za noge in ramena ter odločno dvigne raven udobja. Z večjim prostorom za noge se ustvari idealen sedež za sproščujoče sedenje, v bistvu dovršen prostor za počitek.

Trije preklopljivi vzglavniki so električno vodeni, s čem dajejo prostorni notranjosti Zafire Tourer Concept kakovostno vsebino najvišjega razreda. Zaradi varnosti ostaja vzglavnik na voznikovem sedežu vzravnan v vožnji. Ostale je mogoče odkloniti za 90 stopinj, v vodoraven položaj, ob tem ko se ostali elementi rahlo izbočijo naprej. Tudi to je osnova posebne razsežnosti dobrega počutja potnikov.

Preglednost je eden izmed odločilnih faktorjev udobja potnikov spredaj, kjer na osrednjem delu sredinske konzole prevladuje veliki zaslon za upravljanje na dotik. V zaprt predal v zgornjem delu je mogoče vstaviti ploščati osebni računalnik, kot je na primer iPad. Ogrevanje se nastavlja z dvema okroglima stikaloma pod zaslonom, delovanje klimatske naprave pa z drugimi stikal na dotik.

Zahvaljujoč prilagodljivemu vpetju ploščatega osebnega računalnika, ki ga je mogoče obračati na posebnem vodilu na izvlek v vse smeri, lahko potniki v drugi vrsti, ob preklopu naslonjala sprednjih sedežev, preprosto in neomejeno uporabljajo splet ter druge multimedijske aplikacije.

Prevleke sedežev iz usnja visoke kakovosti so s karamel barvo usklajene s šivi in kontrastnimi oblogami vrat, temno rjave barve kokosa. Bogate preproge in številni drugi prestižni materiali, posebej prijetni na dotik, večajo in izpostavljajo ekskluzivnost enoprostorske notranjosti.

Zunanjost primerljiva z elegantnim vlakom velike hitrosti

Prostorna in topla notranjost temno rjave in karamelne barve je zajeta z elegantno klesano zunanjostjo sofisticiranega dizajna, v posebni kovinski sivi barvi zamrznjene tekoče kovine.

Novi sprednji del vpadljive oblike z lučmi v obliki kril in dvojno trapezoidno masko motorja ima dinamično, športno podobo.

Dnevne luči v obliki krila z LED svetili, bi-ksenonski AFL žarometi in meglenki, so za skupnim, enojnim prekrivalom iz pleksistekla. Meglenki, sta obrobljeni z brušenim aluminijem, modro hladnega barvnega odtenka, ki je pravo nasprotje toplemu vzdušju notranjosti. Vsi ti elementi vizualno krajšajo sprednji previs. Značilna Oplova oblikovna guba se razteza od maske motorja v smeri sprednje šipe.

Kot pri Astri Sports Tourer poteka preko boka Zafire guba, ki se zaključi v obliki hokejske palice. To daje posebno podobo naprej nagnjenega vozila. Obris prikliče v spomin podobo vlaka velike hitrosti. Aerodinamična zunanjost, tekoče oblike odločno manjša hrup zračnega toka in zagotavlja posebej tiho vožnjo, tudi pri veliki hitrosti.

V aerodinamično oblikovana ohišja zunanjih vzvratnih ogledal sta vstavljena smernika, kot poseben nakit v zloščenem aluminijskem okviru. Trije posebej dragoceni detajli so vstavljeni tudi v posebej oblikovane bočne šipe in strešne nosilce.

Zatemnjene zadnje luči z odločnim oblikovnim rezom, poudarjenim s svetili LED združujejo stranski del in pokrov prtljažnika. Vodoravna prečka iz aluminija, na kateri je nameščen velik logo Opla, se razteza med lučmi in daje zadnjemu delu Opel Zafire Tourer Concepta posebno športno podobo. Dve izpušni cevi oblike paralelograma sta povezani z drugo aluminijsko prečko v spodnjem delu, ki prav tako poudarja dinamično podobo zadnjega dela avtomobila.

Inovativna oblika in napredne tehnologije za prepričljivo podobo in veliko udobje

Dvokraka 20-palčna platišča iz lahke litine, lakirane temno sive barve, sočasno izpostavljajo naravno avtomobilsko atletsko zgradbo enoprostorca in značaj vozila višjega razreda. Polirana površina visokega sijaja krakov, z diamantom obdelano aluminijsko površino posebej vpadljivo izstopa iz temnega ozadja platišč.

Na platiščih je nameščen še domiseln, ekskluzivni detajl, skrit za tankim prekrivalom osrednjega dela. Oplovi oblikovalci so ga zasnovali za zaščito matic, ki ga je mogoče hitro in preprosto sprostiti. Kolesa z merami 245/40 R20 dodajo razsežnost udobne športnosti celotnemu avtomobilu.

Zafira Tourer Concept poganja nova različica pomanjšanega, glede porabe goriva, posebej učinkovitega motorja 1.4 Turbo, ki je oplemeniten s tehnologijo Start/Stop in zagotavlja tekoče prepričljivo vožnjo velikega udobja za vse v vozilu.

Zafira Tourer Concept se ob postavlja tudi s številnimi inovativnimi tehnologijami, ki večajo udobje in varnost, med katere sodi tudi popolnoma prilagodljiv sistem podvozja FlexRide


Galerija: