Novice

En milijon Fiest izdelanih v rekordnem času

?         Fordova tovarna v Kölnu je izdelala en milijon Ford Fiest v rekordnih 33 mesecih.

?         Od leta 1979 je bilo v Kölnu izdelanih preko 6 milijonov Fiest.

?         Prodaja nove Ford Fieste se je začela oktobra 2008.

?         Ford Fiesta je evropski najbolj prodajan model v segmentu majhnih avtomobilov in drugi najuspešnejši prodajni model celotne evropske prodaje v marcu in v prvem kvartalu 2011.

 

Zaposleni v Fordovi tovarni praznujejo proizvodni mejnik za Fiesto, saj je bilo le v 33 mesecih po predstavitvi nove Ford Fieste izdelanih en milijon avtomobilov.

 

Proizvodni mejnik sovpada z dvema obletnicama: pred 35 leti istega meseca je bila predstavljena Ford Fiesta prve generacije, namenjena nemškemu trgu. Pred 80 leti, 4.maja 1931, pa je kot prvi izdelan avto zapustil tovarno v Kölnu, Fordov Model A.

 

Do danes je bilo izdelanih že preko šest milijonov Fiest. Današnja Fiesta, izdelana v Fordovi tovarni v Kölnu, je namenjena prodaji na 71 trgih. Ključni trgi so: Velika Britanija, Francija, Turčija in Rusija. Prav tako Fiesto prodajajo v Mozambiku, Maroku, Bruneju in na Tahitiju.

 

Zadnji model Fieste v Kölnu izdelujejo od leta 2008, polega tega pa jo od 2009 izdelujejo tudi v Valenciji v Španiji. Fieste izdelujejo tudi na Kitajskem (Nanjing), Tajski (Rayong) in v Mehiki (Cuautitlan), kjer Fiesto izdelujejo za ameriške in kanadske kupce.

 

Od predstavitve nove Ford Fieste oktobra leta 2008 je bilo prodanih preko 1.350.000 avtomobilov globalno. V prvem kvartalu je bilo po JATO podatkih prodanih 102.859 Ford Fiest v Evropi, kar jo uvršča med najuspšnejše prodajne modele, hkrati se je uvrstila na izvrstno drugo mesto najbolje prodajanega modela v marcu in v prvem kvartalu 2011 v Evropi.

 

?Veseli smo, da se prodajni uspeh Fieste nadaljuje ne samo, ker je najbolj prodajan model v Evropi ampak tudi, ker sta proizvodnja in prodaja sklenjeni po vsem svetu, kar bo pripomoglo k še nadalnjemu uspehu Fieste,? je dejal Roelant de Waard, podpredsednik marketing, prodaja in poprodaja pri Ford Evropa.

 

Proizvodna učinkovitost in uspeh Fieste se odraža tudi v visoki uvrstitvi proizvodnega obrata med najboljše v Evropi (ocenjevanje poteka med 52 obrati v Evropi), ki je leta 2006 osvojil priznano mednarodno lovoriko 'Automotive Lean Production Award 2006'.

 

Fordova tovarna v Kölnu združuje proizvodnjo modela Fieste in Fusiona s povprečno proizvodnjo 1.770 vozil na dan. Letna proizvodnja v tovarni znaša 400.000 vozil in prodajni uspeh Fieste je združen v sinergiji17.300 zaposlenih iz 50 držav, z 4.200 zaposlenimi v tovarni, ki delajo v treh izmenah.

 

Za izdelavo Ford Fieste potrebujejo 13 ur, kar je 5 ur manj kot pred desetimi leti. Napredek v tehnologiji in izdelavi se kaže v sodobnih tehnoloških izboljšavah v proizvodnji in nenehnemu investiranju v posodobitev. Samo v letu 2010 je investicija znašala 100 milijonov evrov.

 

 

 

Fordova tovarna v Kölnu:

 

  • Se razprostira na 14.000 m2.
  • V 2010 je bilo izdelanih 391.439 avtomobilov.
  • Razvoz Fiest poteka preko železnice: 16%; po cesti: 41% in 43% z ladjami.
  • Skupno področje tovarne zavzema prostor primerljiv z velikostjo 40 nogometnih igrišč.
  • Dolžina proizvodne linije za sestavljanje podvozja meri 11 km.

Galerija: