Novice

PRVA URADNA TESTNA VOŽNJA VOLVA V60 PLUG-IN HYBRID V BERLINU- NAPREDNA TEHNOLOGI

Prva uradna cestna testna vožnja z edinstvenim Volvom V60 Plug-in Hybrid na 11. Michelin Challenge Bibendum v Berlinu (18.-22. maja 2011). Volvo vanj vstopa s tremi avtomobili, ki poudarjajo vodstvo družbe Volvo v združevanju okoljske tehnologije s polnim luksuzom.

Volvo V60 Plug-in Hybrid, Volvo C30 Electric in Volvo V50 DRIVe, so trije primeri brezkompromisnega odnosa Volva do zelene vožnje.

"Da bi dobili prave ljubitelje avtomobilov, ki razmišljajo zeleno, jim je potrebno ponuditi priložnost za vožnjo z nizkimi emisijami ogljikovega dioksida, ne da bi pri tem odpravili adrenalin, ki spodbuja pristen užitek v vožnji," pravi Peter Mertens, podpredsednik za raziskave in razvoj pri Volvu. K temu dodaja: "Ker Michelin Challenge Bibendum vključuje v teste tako pospešek in obdelavo testov kot tudi energetsko učinkovito vožnjo, pričakujemo, da se bodo naši avtomobili odrezali zelo dobro. Vsi izmed njih so prav tako tudi dobro opremljeni, udobni, športni in varni kot vsi ostali Volvovi modeli."

Volvo V60 Plug-in Hybrid - trije avtomobili v enem

Volvo V60 Plug-in Hybrid, ki bo svoj uradni testni prvenec na cesti doživel na Michelin Challenge Bibendum, združuje najboljše lastnosti treh različnih tipov avtomobilov v enem privlačnem športnem vozilu. Voznik izbere najprimernejšo vožnjo preko treh gumbov na armaturni plošči: Pure, Hybrid ali Power.

-          V načinu Pure avto uporablja električni motor, kolikor je to mogoče. Vozna razdalja dosega maksimalno 50 km.

-          Hybrid je privzeti način, kjer dizelski motor in električni motor medsebojno zagotovljata optimalno ravnovesje med užitkom v vožnji in majhnim vplivom na okolje. Emisije CO2 (NEDC) so 49 g/ km, kar ustreza porabi dizelskega goriva 1,9 l/100 km. Avtomobilov skupni domet je do 1200 km.

-          V načinu Power je tehnologija optimizirana tako, da avtomobil doseže najboljše možne rezultate. Dizelski motor in elektromotor imata skupno moč 215 + 70 konjskih moči in največji navor 440 + 200 Nm.

Volvova sprednja kolesa poganja petvaljni 2,4-litrski turbodizelski motor, ki proizvaja 215 konjskih moči/ 440 Nm navora. Zadnja os pa ima 70 konjskih moči, ki prejema moč od 12 kWh paketa litijevo-ionskih baterij.

Volvo V60 Plug-in Hybrid, ki bo na trgu na voljo v letu 2012, je rezultat tesnega sodelovanja med Volvo Cars na Švedskem in dobaviteljem energije Vattenfall.

Volvo C30 Electric - 150 km s skoraj brez emisijami

Volvo C30 Electric je enako dobro opremljen, udoben, športen in varen kot standardni C30 - medtem ko hkrati nudi vozniku domet do 150 kilometrov na eno polnjenje s skoraj nič emisijami ogljikovega dioksida.

Avto ima 111 KM električni motor, ki zagotavlja 220 Nm navora. 24 kWh paket litijevo-ionskih baterij, se ponovno napolni preko običajne 230 voltne vtičnice. Z 10-amperi baterija traja približno 10 ur, na manj kot sedem ur pa pade s 16-amperi.

C30 Electric pospeši od 0 do 70 km/ h v samo 6,5 sekundah. Avto ima največjo hitrost 130 kilometrov na uro.

Volvo V50 DRIVe

Volvo V50 DRIVe je opremljen z 1,6-litrskim turbodizelskim motorjem, start/ stop funkcijo in z mnogimi drugimi izboljšavami, ki dosegajo emisije CO2 do 99 g/ km. Motor proizvede 115 KM/270 Nm ter porabo goriva (EU kombinirana), ki znaša 3,8 litrov na 100 km.

DRIVe oznako imajo Volvovi modeli, ki ponujajo najboljše okoljsko učinkovite rezultate v svojih segmentih. "Odkar smo razvili prve tri 119 gramske modele jeseni leta 2008 v Parizu, smo napredovali zeli hitro. Dejstvo, da imamo sedaj sedem modelov pod 120 g/ km, tri od njih pa celo pod 100 gramov poudarja, da nekaj naših avtomobilov lahko konkurira v tekmi za prizadevanje k bolj ekološko učinkovitim avtomobilom, "pravi Peter Mertens. Ob tem ugotavlja: "Volvo V60 Plug-in Hybrid in C30 predstavljata našo željo, ki je prinesti električno energijo v Volvove salone v najkrajšem možnem času. Avtomobili prikazani na Michelin Challenge Bibendum so del testne flote, ki so že zelo blizu kakovostne proizvodnje."

Michelin Challenge Bibendum

Michelin Challenge Bibendum je mednarodni dogodek, ki združuje tehnične teste in ocene, demonstracije ter testne vožnje, da bi ocenili napredek vozil, energije in tehnologije. O tehnologiji in trendih se razpravlja na forumih in konferencah. Mnenja voditeljev zasebnega in javnega sektorja so pomembna, saj so nosilci pri odločanju. Ti ocenjujejo napredek in prihodnje trajne energetske poti za boljšo mobilnost.


Galerija: