Novice

ZMAGOVALCI PAL 2011

Izbor Poslovni avto leta (PAL) Časniku Finance se je letos odvijal že šestič zapored. Tekmovanje je bilo zopet napeto vse do konca, zmagovalce pa smo razkrili v četrtek, 26. maja na slovesnem zaključnem dogodku v Diners Golf & Country Clubu Ljubljana v Smledniku.

 

Zmagovalci:

 

Citröen C3 - mali službeni avto leta

Ford C-max ? službeni avto leta

Volkswagen passat ? poslovni avto leta

Audi A6 ? managerski avto leta

 

Številke izbora in dogodka:

 

-        20* finalistov, 4 zmagovalci

-        glasovalo je 11.880 bralcev, vsak je lahko glasoval le enkrat

-        zaključnega dogodka se je udeležilo 300 menedžerjev iz več gospodarskih panog.

 

V skladu s pravili PAL so v letošnjem izboru PAL 2011 sodelovali novi in prenovljeni avtomobili, ki so se na slovenskem trgu začeli prodajati po zaključku PAL 2010 in pred 25. marcem 2011, ki je bil zadnji rok za uvrstitev v letošnji izbor.

 

V PAL 2011 je v štirih kategorijah sodelovalo 57 vozil, med katerimi je novinarska žirija (sestavljata jo Miloš Milač, vodja izbora PAL in Anže Jamnik, član novinarske žirije) izbrala 20* finalistov oziroma po pet* v vsaki izmed štirih kategorij.

 

Novinarska žirija kandidate natančno preizkusila kandidate in jih ovrednotila po sto merljivih kriterijih. Pri oceni upoštevamo tudi skupne stroške lastništva uporabe vozila, ki jih kot strošek mesečnega najema za obdobje treh let in 90 tisoč prevoženih kilometrov izračunava družba ALD Automotive.

 

Finalisti so bili razkriti 11. aprila in po abecednem vrstnem redu objavljeni v posebni prilogi PAL. Nato so bili na vrsti bralci edicij Časnika Finance, ki so do 15. maja prek glasovnic, objavljenih v edicijah Časnika Finance in prek spletne strani www.finance.si/pal lahko oddali svoj glas za enega kandidata v vsaki kategoriji.

 

Skoraj 12 tisoč glasovnic

 

Prejeli in upoštevali smo 11.880 pravilno izpolnjenih in pravočasno oddanih glasovnic, pri tem pa smo izločili ponavljajoče se glasovnice (če je ena oseba glasovala večkrat), oziroma smo upoštevali le prvo oddano glasovnico; kasnejših ne.

 

Končno oceno v kategorijah Mali službeni avto leta, Službeni avto leta in Poslovni avto leta sestavlja seštevek točk novinarske žirije ter število točk na podlagi števila glasov bralcev, v kategoriji Managerski avto leta pa tudi glasovi osmih vodilnih menedžerjev slovenskih podjetij, ki so finaliste preizkusili 5. maja. Preizkus je tako združeval vožnjo po običajnih cestah in po poligonu.

Preizkus finalistov je organiziralo podjetje Artemiso pod vodstvom Igorja Goloba, za dodatno popestritev dogodka pa je poskrbel Marko Pirman iz Superavto kluba Burya, ki je udeležencem omogočil vožnjo s ferrarijema 599 GTB fiorano in F430 scuderia.

 

Managersko žirijo so sestavljali:

-        Gregor Benčina, predsednik uprave Jelovice

-        Anže Čokl, direktor bohinjskega Park Eko hotela

-        Helena Draškovič, direktorica Magistrata International

-        Tatjana Đukič, direktorica McDonald's Slovenija

-        Rajko Novak, direktor Oracla Slovenija

-        Gregor Pilgram, predsednik uprave Generali Zavarovalnice

-        Andrej Rajh, direktor DBS Leasinga

-        Iztok Seničar, direktor Kovintrada

 

Mali službeni avto leta

 

V kategorijo Mali službeni avto leta so lahko nominirani avtomobili nižjega in najnižjega razreda ter enoprostorci zasnovani na avtomobilih nižjega in najnižjega razreda, vštevši terenska, športna in druga osebna vozila, ki po merah, zasnovi ali ceni sodijo v okvire nižjega ali najnižjega razreda. V tej kategoriji je možno največ 24 točk.

 

V primeru, da v kategoriji Mali službeni avto leta več finalistov zbere enako število točk, se na višje mesto uvrsti tisti, ki je zbral glasov bralcev, nato novinarske žirije.

 

Službeni avto leta

 

V kategorijo Službeni avto leta so lahko nominirani avtomobili nižjega srednjega razreda ter enoprostorci zasnovani avtomobilih nižjega srednjega razreda, vštevši terenska, športna in druga osebna vozila, ki po merah, zasnovi ali ceni sodijo v okvire nižjega srednjega razreda. V tej kategoriji je možno največ 24 točk.

 

V primeru, da v kategoriji Službeni avto leta več finalistov zbere enako število točk, se na višje mesto uvrsti tisti, ki je zbral glasov bralcev, nato novinarske žirije.

 

Poslovni avto leta

 

V kategorijo Poslovni avto leta so lahko nominirani avtomobili srednjega razreda ter enoprostorci zasnovani na avtomobilih srednjega razreda, vštevši terenska, športna in druga osebna vozila srednjega cenovnega razreda. V tej kategoriji je možno največ 24 točk.

 

V primeru, da v kategoriji Poslovni avto leta več finalistov zbere enako število točk, se na višje mesto uvrsti tisti, ki je zbral glasov bralcev, nato novinarske žirije.

 

Managerski avto leta

 

V kategorijo Managerski avto leta so lahko nominirani avtomobili višjega srednjega, višjega in luksuznega razreda, vštevši terenska, športna in druga osebna vozila višjega cenovnega razreda. V tej kategoriji je možno največ 30 točk.

 

V primeru, da v kategoriji Managerski avto leta več finalistov zbere enako število točk, se na višje mesto uvrsti tisti, ki je zbral več točk managerske žirije, nato glasov bralcev, nato novinarske žirije.

 

Zmagovalci v posameznih kategorijah so za nagrado prejeli kipec v trajno last, možnost uporabe nazivov Mali službeni avto leta 2011, Službeni avto leta 2011, Poslovni avto leta 2011 in Managerski avto leta 2011 v oglaševalske, marketinške in druge namene.

 

Zaključni dogodek

 

Štiri zmagovalce izbora PAL 2011, po enega v vsaki kategoriji smo razglasili in mu podelili naslov 26. maja na zaključnem dogodku v Diners Golf & Country Clubu Ljubljana v Smledniku. Razglasitve in dogodka se je udeležilo več kot 200 vidnejših slovenskih gospodarstvenikov, predstavniki avtomobilskih zastopnikov in trgovcev, novinarjev in drugih gostov.

 

Prireditev je tudi letos profesionalno vodila Bernarda Žarn, za glasbeni program so poskrbeli Nina Romić, Frederic Lanzo, Nino Mureškič in Vasko Atanasovski, umetniški program pa so zaokrožili še baletniki Ana Klasnja, Lejla Pantič Sindrič, Lukas Zuschlag in Lukas Jerkander.



* V kategoriji Mali službeni avto leta sta citroëna C3 in DS3 nastopila kot en kandidat; v kategoriji Managerski avto leta sta audija A6 in A7 sportback nastopila kot en kandidat ter BMW serije 5 in 5 gran turismo kot en kandidat.

 


Galerija: