Novice

Novi Nissan Qashqai bo zasnovan, razvit in izdelan v Veliki Britaniji

▪ Predsednik britanske vlade in predsednik Nissana sta objavila načrt vlaganj v novo generacijo Nissanove prodajne uspešnice

▪ Velika podpora Nissanovim obratom, centrom in zaposlenim v Sunderlandu, Bedfordshiru in Londonu

 

Predsednik vlade David Cameron in predsednik Nissan Motor Co., Carlos Ghosn sta oznanila, da bodo Nissanovi strokovnjaki v Veliki Britaniji zasnovali, razvili in izdelovali novo generacijo prodajne uspešnice Nissan Qashqai.

 

Novi Qashqai bo tako ohranil, neposredno pod okriljem Nissana in posredno pri dobaviteljih, 6000 delovnih mest v Veliki Britaniji. Prav zato je izraz izjemnega zaupanja v kakovost in vrednost izdelkov iz Velike Britanije.

 

V novo generacijo Qasqaija bo v Veliki Britaniji vloženih 215.638.000 evrov. Naložbo bo v celoti kril Nissan. Izhajala bo iz uspešnosti sedanjega Qashqaia, ki je najbolj množično izdelan avtomobil v Veliki Britaniji, z 80-odstotnim deležem izvoza.

 

V prvi fazi razvoja bo v Nissanovem evropskem dizajnerskem centru v londonskem Paddingtonu najprej zasnovana podoba novega rodu vozila, ki bo ohranil pionirski duh crossoverjev. Po tem bodo razvoj nadaljevali strokovnjaki Nissanovega evropskega tehničnega centra v Cranfieldu v Bedfordshiru. Avtomobil bodo izdelovali v Nissanovi tovarni v Sunderlandu.

 

Ob oznanitvi pred vhodom v hišo na Downing Street številka 10 je Carlos Ghosn izjavil: ?Velika Britanija je eden izmed nosilnih stebrov Nissanove proizvodnje od leta 1986 dalje. Tovarna v Sunderlandu je pomembno merilo kakovosti in učinkovitosti v Evropi in celotnem svetu. Je dom Qashqaija, enega izmed največjih prodajnih uspešnic Nissana. Glede na Nissanovo vodilno vlogo pri razvoju trajnostne mobilnosti bo tovarna postala eden izmed najpomembnejših delov naše produkcije z ničelno stopnjo izpustov.?

 

V tovarni Nissana v Sunderlandu bo proti koncu meseca s tekočega traku pripeljal milijonti Qashqai. Več kot 80 odstotkov doslej izdelanih Qashqaijev v Veliki Britaniji je bilo izvoženih na 97 trgov na vseh koncih sveta.

 

Ob tem Nissan prav tako vlaga 471.837.000 evrov v tovarno v Sunderlandu za izdelavo popolnoma električnega Nissan LEAF, ki se bo začela v letu 2013, in ločeno proizvodnjo litij-ionskih akumulatorjev za vozila znamk Renault in Nissan, ki jih bodo začeli izdelovati leta 2012.

 

Ministrski predsednik David Cameron je izjavil: ?Najava Nissanove naložbe je izjemna novica in veliki dokaz moči in vitalnosti avtomobilske industrije v Veliki Britaniji. Jamstva za nadaljevanje izdelave, raziskovanja in razvoja so priznanje za učinkovitost, znanje in zavzeto delo Nissanovih delavcev v Veliki Britaniji. Pomembno je, da pri nas obstajajo močna proizvodna središča, ki uravnovešajo gospodarstvo in zagotavljajo trajnostno gospodarsko rast. Zato je vlada odločena, da stori vse, kar je v njeni moči, da omogoči poslovnežem naložbe, rast in ustvarjanje delovnih mest. Tudi sam sem se prepričal o izjemnem delu v Nissanovi tovarni v Sunderlandu. Zaradi vsega tega je to veliki dan za delavce tovarne, severovzhodni del države in industrijske zmogljivosti Velike Britanije v celoti.?

 

Minister za gospodarstvo Velike Britanije, Vince Cable je ob tem dodal: ?Današnja napoved je dobrodošla vest o dolgoročnem vlaganju v največjo avtomobilsko tovarno v Veliki Britaniji. Nissanova tovarna v Sunderlandu je namreč izjemna zgodba o uspehu britanske industrije. Razvoj novega Qashqaia in drugih novih avtomobilov bo vse to še okrepil.?

 

Sedanji Qashqai, ki je na avtomobilski trg zapeljal decembra 2006, je postal najbolj uspešen Nissanov izdelek. S slogom in vsebino med tradicionalnimi kombilimuzinami in privzdignjenimi športnimi terenci je Nissan Qashqai osvojil kupce avtomobilov povsod, kjer se je pojavil.

 

S trenutnimi zmogljivostmi izdelave v Sunderlandu, ki so že več kot leto dni neprekinjeno, popolnoma izkoriščene, da bi zadovoljile globalno povpraševanje, je na dan izdelanih v povprečju 1.200 Qashqaijev. Nobeden drugi avtomobil, izdelan v Veliki Britaniji, nima tolikšnega obsega izdelave. Ob tem je Nissan največji izdelovalec avtomobilov v državi.

 

Sleherni Qashqai sestavlja 3.779 delov, med katerimi jih je 83,4 odstotka izdelanih pri 224 dobaviteljev v Veliki Britaniji.

 

V tovarni izdelujejo še mini enoprostorec Nissan Note in kompaktni crossover Juke.


Galerija: