Novice

Ankete kažejo, da vsak tretji voznik ne uspe bočno parkirati v prvem poskus

Marsikdo dobro pozna strah pred parkiranjem, pravo ?parkofobijo?, ki najeda živce in poskrbi za izdatno potenje pri neuspešnem bočnem parkiranju ob naraščajoči nestrpnosti voznikov za nami in muzanju pešcev na pločniku.

 

Anketa, ki jo je vodilno raziskovalno podjetje TNS opravilo po naročilu družbe Ford, je pokazala, da številni evropski vozniki bočno parkiranje uvrščajo med najbolj stresne trenutke svojega življenja.

 

Raziskava je med drugim pokazala naslednje zanimive ugotovitve:   

 

n  Skoraj ena tretjina evropskih voznikov (32 odstotkov) je odgovorila, da pri bočnem parkiranju potrebujejo več kot en poskus, pri voznicah je ta številka z 41 odstotki še višja.

n  Ruski vozniki so se s 40 odstotki ponavljanj pri parkiranju odrezali najslabše, večkratno parkiranje predstavlja nadlogo tudi za 39 odstotkov britanskih voznikov, po odgovorih sodeč pa so najuspešnejši nemški vozniki, od katerih je le 26 odstotkov priznalo več poskusov pri bočnem parkiranju.

n  Glede parkiranja velja kar nekaj predsodkov glede spolov ? 56 odstotkov evropskih voznikov meni, da moški bolje bočno parkirajo, samo 12 odstotkov pa jih meni, da so pri parkiranju ženske uspešnejše; samo štirje odstotki moških so menili, da ženske bolje parkirajo, kar 41 odstotkov voznic pa je presodilo, da jih moški prekašajo.

n  Za nove voznike po vsej Evropi je bočno parkiranje prav tako stresno kot božični nakupi in dvakrat bolj stresno od obiskov sorodnikov in vožnje po avtocesti.

n  V Italiji so novi vozniki bočno parkiranje primerjali z obiskom pri zobozdravniku in ga razglasili za bolj stresnega od božičnih nakupov in obiska sorodnikov.

 

Ford je naročil raziskavo, da bi ugotovil dejanske občutke voznikov glede bočnega parkiranja.

 

Zdaj si lahko živčni vozniki po Fordovi zaslugi oddahnejo. Z aktivno pomočjo pri parkiranju so lahko opremljeni novi Focus, C-MAX in Grand C-MAX. Sistem s pomočjo desetih ultrazvočnih tipal ob bokih vozila in v sprednjem in zadnjem odbijaču odpravi stres pri parkiranju. Sprednja bočna tipala stalno preverjajo, ali je med parkiranimi vozili ob robu ceste dovolj prostora in sistem z zvočnim signalom in prek grafičnega zaslona v sredinski konzoli voznika opozori na primerno parkirno mesto.

 

Edina voznikova naloga je, da upravlja s stopalko za plin in zavore ter prestavi v prvo in vzvratno prestavo. Sistem elektronskega servovolana prevzame usmerjanje vozila in pri tem upošteva informacije tipal, da tako vozniku pomaga vozilo popolno parkirati v parkirno mesto. Parkiranje poteka s hitrostjo do 10 km/h, sistem pa je za zaščito pnevmatik in platišč zasnovan za parkiranje 150 mm od robnika.

 

?Veliko evropskih voznikov se zdrzne že ob misli na bočno parkiranje, a Fordova aktivna pomoč pri parkiranju bo povsem pregnala strah,? je povedal Fordov inženir Kay Müller.

 

?S pritiskom na gumb boste parkirali v najmanjše možno parkirno mesto brez tveganja za poškodbe vašega vozila in vozil ob njem. Z aktivno pomočjo pri parkiranju je vozniku zagotovljen ustrezen nadzor in lahko mojstrsko parkira.?

 

Morda aktivna pomoč pri parkiranju ne bo povsem odpravila strahu evropskih voznikov pred parkiranjem, a pri voznikih, ki bodo uporabljali prednosti napredne tehnologije, na lestvici najbolj stresnih trenutkov bočno parkiranje zagotovo ne bo več uvrščeno med božične nakupe in obisk pri zobozdravniku.

 

Opomba za urednika: Podjetje TNS je anketo maja 2011 opravilo na šestih evropskih trgih: v Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji, Italiji, Španiji in Rusiji. Velikost vzorca je bila 1000 anketirancev v vsaki državi z izjemo Rusije, kjer je bilo anketiranih 1500 voznikov.

 


Galerija: