Oblikovanje

RENAULT FRENDZY: AVTOMOBIL ZA DELO IN DRUŽINO!

♦ FRENDZY je četrti korak v okviru oblikovalske strategije Renaulta, ki navdih in smisel najde v ključnih fazah življenjskega cikla. "Ljubezni na prvi pogled", ki jo je izrazil prototip DeZir, je sledilo v oblikovalski študiji Captur utelešeno "odkrivanje sveta", nato družinskemu življenju posvečena študija R-Space, zdaj pa FRENDZY ponazarja delo.

 

♦ Najnovejša oblikovalska študija, ki je plod dela oblikovalcev pod vodstvom Laurensa van den Ackerja, je izvrstno večnamensko vozilo. Uporaben je kot dostavnik in obenem tudi kot družinski avtomobil, saj ustreza tako potrebam poklicnih uporabnikov kot tudi potrebam družin.

 

♦ Električno gnani FRENDZY je prava pisarna na kolesih, opremljena z novim tabličnim računalnikom BlackBerry PlayBook in ukrojena v novem oblikovalskem slogu Renaulta.

 

♦ Notranjost je oblikovala mlada Rečanka Ana Zadnik, ki je študirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in na Royal College of Art v Londonu.

 

 

Laurens van den Acker, direktor direkcije za industrijsko oblikovanje, je pojasnil: ?FRENDZY je četrti avtomobil v nizu študij, ki utelešajo novo oblikovalsko strategijo Renaulta in ga je začel prototip DeZir. FRENDZY odpira izviren in domiseln pogled na svet lahkih gospodarskih vozil, ki pomenijo pomemben del Renaultove dejavnosti?.

 

FRENDZY, sopotnik z dvema obrazoma

Najnovejša študija Renaulta ima dvojen značaj. V teh časih sta poklicni in zasebni del življenja tako močno prepletena, da vozniki nenehno preskakujejo iz prvega v drugi del svojega življenja in nazaj. FRENDZY pri tem prevzema vlogo prijetnega sopotnika in uporabnega sodelavca z dvema obrazoma.

Axel Breun, direktor oddelka za snovanje oblikovalskih študij in razstavnih prototipov, je dejal: ?FRENDZY je zaradi svoje prilagodljivosti in vsestranskosti izvrstno in nepogrešljivo vozilo. Je učinkovit in moderen delovni pripomoček, hkrati pa športen in gostoljuben družinski avtomobil?.

 

Zunaj?

Na sovoznikovi strani ni srednjega stebrička, so pa "klasična" in drsna vrata, v katera je vgrajen širok 37-palčen zaslon. To je delovni prostor. Voznikova stran tudi nima srednjega stebrička, ima pa narazen odpirajoča se dvokrilna vrata in predstavlja družinsko okolje. Na obeh straneh, torej v obeh okoljih, je seveda zagotovljen lahek dostop za potnike in tovor!

Oblikovalec zunanjosti Deyan Denkov: "Asimetrična zasnova je bila najbolj logična pot, da dvojna vloga in dvojna uporabnost tega avtomobila res prideta do izraza. Že od samega začetka sem se želel odmakniti od uveljavljenega formata lahkih gospodarskih vozil in s tem dokazati, da so lahko tudi bolj čustvena, dinamična in privlačna. Navdih sem dobil z več različnih strani, med drugim tudi pri nenavadno oblikovanih letalih kot sta Airbus Beluga in Antonov 224.?

Med tednom se FRENDZY prilagodi poslovni oziroma delovni rabi, ima velik zunanji zaslon, ki lahko prikazuje uporabna sporočila (na primer "dostava", "vrnem se čez pet minut", način polnjenja oziroma stopnjo napolnjenosti baterije) ali oglasna sporočila ? tako na parkirnem mestu kot tudi med vožnjo. Za konec tedna se vozilo preobrazi v družinski avtomobil z udobnim sedežem za sovoznika in veliko klopjo zadaj. Otroci glede na svoje razpoloženje lahko gledajo film ali pa se posvetijo igranju igric, za kar uporabijo na dotik občutljiv zaslon, ki se ga izvleče iz naslona voznikovega sedeža. Lahko tudi rišejo in pišejo na "šolsko" tablo, ki je vgrajena v drsna vrata.

Voznik ali voznica lahko vozilo prilagaja trenutnim potrebam. Ob uporabi za delo sta zunanji vzvratni ogledali postavljeni navpično, notranja osvetlitev pa je zelene barve. Za družinsko rabo se ogledali zasukata v vodoraven položaj, notranjost pa je oblita z oranžno svetlobo. Ustrezno obarvane lučke v žarometih in zadnjih lučeh kažejo, v katerem načinu trenutno deluje FRENDZY.

Renault, ki je v segmentu lahkih gospodarskih vozil že 13 let vodilna evropska znamka, s študijo FRENDZY ponovno prikazuje uporabnost, prilagodljivost in vsestranskost, ki jih v vsakdanji rabi že ponujajo serijski modeli Kangoo, Trafic in Master.

 

Znotraj?

Armaturna plošča je na voznikovi strani oblikovana v duhu futuristične "delovne mize" z videzom stopljene kovine. Zelena svetloba, ki jo izžareva organsko in gladko zasnovana armaturna plošča, ji daje še bolj svež in živahen videz. Ta svetloba označuje "delovni" način rabe in je skladna z zunanjo osvetlitvijo vozila.

V "družinskem" načinu rabe se zelena osvetlitev spremeni v oranžno, kar v notranjosti ustvari toplejše vzdušje, obenem pa namiguje na barvo prejšnje oblikovalske študije, torej družini namenjenega prototipa R-Space.

V preprosto a funkcionalno opremljeni notranjosti prevladuje domačno vzdušje koče in taborjenja, k čemur prispevajo tudi številni leseni deli. Les, ki je simbol topline, trajnosti in brezčasnosti, pravzaprav tvori povezavo med obema načinoma rabe. Na taborjenje spominjajo tudi sedeži iz pletenega usnja in prenosni pripomočki.

Kot pravi Antoine Génin, direktor za oblikovanje notranjosti, izbiro barv in materialov, "so se pri proučevanju materialov osredotočili na stične točke v antagonističnem odnosu med industrijsko tehniko in mehko toplino družinskega zavetja. Moderna kombinacija lesa in kovine odlično odseva strateške vrednote Renaultovega oblikovanja: preprostost, čutnost in toplino.?

Zaradi uporabnosti se platnena streha lahko prilagodi obliki velikih kosov tovora, pritrdišča z magneti v podu omogočajo varno pritrjevanje tovora, prilagodljivi odlagalni in shranjevalni prostori pa olajšujejo delovni vsakdanjik. Enodelna klop zadaj je sklopljiva in se zloži v pod, sovoznikov sedež pa je za povečanje tovornega prostora možno preklopiti naprej. Zahvaljujoč priročno prilagodljivi notranjosti je FRENDZY izjemno primeren za potrebe obrtnikov in trgovskih potnikov.

Oblikovalka notranjosti Ana Zadnik pojasni: ?Notranjost vozila odseva njegovo dvojno identiteto: na eni strani ponuja razsežen in preprost prostor, ki zlahka sprejme tovor, po drugi strani pa zabaven in interaktiven prostor za štiri potnike. Organsko oblikovana armaturna plošča in obloge zadnjih vrat so ekstrudirani in imajo izbočene nastavke, ki lahko služijo za preprosto shranjevanje drobnarij in tako uporabnikom vozila olajšajo življenje."

 

Domiselno zasnovana premična pisarna

FRENDZY je zahvaljujoč ergonomičnosti voznikovega prostora v kombinaciji s tabličnim računalnikom BlackBerry? PlayBook? pravi interaktiven in povezljiv delovni pripomoček. Tablični računalnik, ki ga je nedavno predstavilo podjetje Research In Motion (RIM), je vključen v armaturno ploščo in udejanja zamisel premične pisarne. BlackBerry PlayBook je kompakten (130 x 194 x 10 mm) in zato pristno prenosen, ima 7-palčen na dotik občutljiv zaslon, težak je le 425 gramov, a vendar ponuja odlične zmogljivosti, brskanje po spletu brez omejitev in s podporo Adobe? Flash?, večpredstavnost visoke ločljivosti (HD), napredne varnostne funkcije in takojšnjo pripravljenost za poslovno rabo.

BlackBerry PlayBook uporabnikom zagotavlja učinkovitost in brezkompromisno mobilnost njihovega delovnega mesta. Zaradi tega je še posebej primeren za krajevne dostave in obrtnike, katerim služi kot pravi delovni pripomoček tako znotraj kot zunaj vozila.

Tabličnik se priklopi na osrednjo konzolo in tako zagotavlja idealno ergonomičnost upravljanja med vožnjo. Takoj po priklopu postane sestavni del avtomobila in se prilagodi Renaultovemu okolju. Delo z njim je seveda možno nadaljevati tudi po odklopu iz vozila, pri čemer so seveda na voljo vse priznane funkcije tabličnikov BlackBerry PlayBook.

Naprava ima pomembno vlogo tudi pri prilagajanju vozila in upravljanja z njim uporabniku, saj med vožnjo in postanki ? bodisi v službene ali zasebne namene ? krmili zunanji zaslon in na njem prikazuje na primer slike življenja z vozilom brez izpusta (Z.E.), ogled filma, itn.

Senzorji, ki so vgrajeni v prag vsakih vrat, beležijo nakladanje in razkladanje ovojev z mikrovezji RFID (Radio Frequency IDentification), ki imajo shranjene ključne podatke, na primer naslov za dostavo, težo in mere ovoja. To uporabniku zagotavlja samodejno in sprotno vodenje popisa blaga, ki ga prevaža s seboj. Poleg tega lahko trgovski potniki na podlagi teh podatkov samodejno izračunajo ali preračunajo svoje poti.

 

FRENDZY, (tudi) dostavnik na električen pogon

Kot že DeZir, ki je bil prvič razstavljen leta 2010 na mednarodni avtomobilski razstavi v Parizu, je tudi FRENDZY električno vozilo.

Pogonski sklop, ki je vgrajen v FRENDZY, je povsem enak kot ga ima Kangoo Z.E., vendar ima vtičnico za polnjenje baterije tako kot prototip ZOE Preview nameščeno spredaj in skrito pod Renaultovim rombom.

Poglavitna novost, ki jo prinaša električni FRENDZY, je plod poglobljenega proučevanja na področju zvoka. To delo je bilo opravljeno v sodelovanju z Inštitutom za raziskovanje in koordinacijo akustike in glasbe lRCAM. Električna vozila so tiha, zato je eden velikih izzivov, s katerimi je soočen Renault, prilagoditev njihovega zvoka varnostnim potrebam, še posebno pri majhnih hitrostih.

Sodelovanje med Renaultom in IRCAM sega v obdobje, ko so ustvarjali športen zvok za DeZir, ki izraža užitek v vožnji s tem športnim avtomobilom. V primeru študije FRENDZY je bil poglavitni cilj razvoj zvoka, ki bo ustrezal poslanstvu novega vozila: premični pisarni.

Dvojni značaj študije FRENDZY je od strokovnjakov Renaulta in IRCAM terjal razvoj širšega razpona zvokov, ki jih je slišati znotraj in zunaj vozila, da bi vsakdo lahko že po zaznanem zvoku prepoznal ali vozilo deluje v načinu delovne ali družinske rabe.

Še bolj impresivno je dejstvo, da je po zvoku, ki ga oddaja FRENDZY, mogoče prepoznati celo potniško stran (delovno območje) oziroma voznikovo stran (družinsko območje).

Življenje in delo vozila kot premične pisarne poudarja raznolikost zvokov, ki jih je zasnoval Andrea Cera s pomočjo programske opreme Modalys inštituta IRCAM.

As he says himself: "Odkrivanje čim bolj informativnih zvokov me je privedlo do sprememb hitrosti in do težnje, da jih izrazim na kar se da jasen način. Ob močnem pospeševanju se zvok izostri z rahlim žvižganjem vetra. Ob pojemkih hitrosti sem dal večji poudarek zvoku vetra, kar omogoča širši razpon za prilagajanje zvoka uporabljenemu načinu vožnje.?

 

FRENDZY - osnovni podatki

 

 

Mere (mm)

dolžina

4.091

 

širina

1.872 (brez zunanjih ogledal)

2.172 (z zunanjima ogledaloma)

višina

1.743

odmik od tal (pod obremenitvijo)

200

medosna razdalja

2.691

kolotek spredaj

1.640

kolotek zadaj

1.640

največja prostornina prtljažnika (l)

2.250

 

Tehnični podatki

motor

elektromotor

moč (kW / KM)

44 / 60

izpust CO2 (g/km)

0

baterija

litij - ionska

največji navor (Nm)

226

največja hitrost (km/h)

130

prenos moči

neposreden z vzvratno

pnevmatike

Concept 205/45 R19

teža praznega avtomobila (kg)

1.420

 

Partnerji

izdelava karoserije

ProtoStyle

pnevmatike

Michelin

komunikacijski vmesnik

Research In Motion (RIM)

svetila

Gaggione

zvok

IRCAM

 


Galerija: