Novice

Projekt colognE-mobil: preizkus je dokazal, da so električna vozila zaneslj

Projekt colognE-mobil skupaj sponzorirajo mesto Köln, RheinEnergie AG, Univerza Duisburg-Essen in družba Ford Motor Company. Od aprila 2010 poteka testiranje flote desetih vozil Ford Transit BEV in desetih vozil Ford Transit Connect Electric v vsakdanjih pogojih urbanih območij v Kölnu, izvajajo pa ga različne stranke s področja dostave in storitev. V drugem delu letošnjega leta se bo testni floti pridružilo še pet Focusov Electric.

 

V doslej opravljenem preizkusu so vozila pri vsakdanjih vožnjah v realnih pogojih prevozila več kot 50.000 km, vključno z običajnimi dnevnimi vožnjami gospodarskih vozil, ki prevažajo in dostavljajo blago v značilnih prometnih pogojih mestnega okolja. Opravljenih je bilo tudi približno 1500 polnjenj. Vmesne ugotovitve so med drugim pokazale:

 

  • Gospodarska električna vozila imajo širok potencial za uporabo v mestih. Učinkovitost modelov Transit BEV in Transit Connect Electric kaže, da so gospodarska vozila z izključno električnim pogonom dobro prilagojena za distribucijo, storitve in dostavo v mestih.
  • Doseg je več kot ustrezen. Uporabniki, ki sodelujejo v preizkusu, prevozijo dnevno med 25 in 70 km, najvišje dnevno povprečje v floti pa znaša približno 100 km, kar je v celoti znotraj največjega dosega, ki znaša 165 km pri Transitu BEV in 130 km pri Transitu Connect Electric.

?        Doslej je bilo brez vsake težave opravljenih približno 1500 polnjenj. Večina dejavnosti, povezanih s polnjenjem, je potekala na 12 polnilnih postajah, ki jih je podjetje RheinEnergie namestilo na delovnih površinah sodelujočih podjetij. Poleg tega so za polnjenje več kot 500-krat uporabili tudi javno polnilno postajo v središču Kölna.

  • Povprečna prevožena razdalja med dvema polnjenjema je bila 30 km, kar dokazuje, da ?strah pred premajhnim dosegom?, ki je pogost predmet razprav, še zdaleč ne predstavlja problema pri tipični mestni uporabi.
  • Projekt je razkril dobre novice glede izpustov CO2. Električna vozila, ki jih uporabljajo v projektu colognE-mobil in jih polnijo z obnovljivo energijo, so zagotovila 90-odstotno zmanjšanje izpustov CO2 v celostni primerjavi izpustov od vira do končne porabe (?well-to-wheel?).

 

?Projekt colognE-mobil zagotavlja bistvene podatke in pomembne povratne informacije flotnih uporabnikov o naših električnih vozilih. Doslej pridobljeni rezultati so izrazito pozitivni, predvsem pa so nam in našim partnerjem pri projektu v neprecenljivo pomoč pri stalnem dopolnjevanju razvoja rešitev za e-mobilnost,? je povedal Roland Krüger, vodja projekta colognE-mobil pri Fordu Evropa.

 

Eno od podjetij, ki uporabljajo električna vozila v projektu, je bilo navdušeno nad Fordovimi izdelki. Jörn Hansen, vodja projekta E-Mobility pri podjetju RheinEnergie, je dodal: ?Transit Connect ni le gospodarsko vozilo, ki ga odlikujeta izjemna prostornost in vsestranskost, nudi tudi preprosto in varno uporabo brez izpustov, kar je še posebej pomembno v mestnih področjih, obenem pa ga je zelo zabavno voziti.?

 

Različica lahkega gospodarskega vozila Transit Connect brez izpustov in z izključno električnim pogonom je po uspešni uvedbi decembra 2010 v Severni Ameriki zdaj na voljo tudi na evropskih trgih. 'Jadrnice' ? celotna vozila, a brez pogonskega sklopa, bodo iz proizvodnega obrata Ford Otosan v turškem mestu Kocaeli pošiljali v tovarno v Veliki Britaniji, ki ima s podjetjem Azure pogodbo za končno sestavljanje.

 

Dokončane kombije Transit Connect Electric bo nato Azure Dynamics prodajal prek posebej zasnovanega omrežja pooblaščenih trgovcev. Evropski Transit Connect Electric bo tako kot njegov severnoameriški dvojček opremljen s Fordovim modrim ovalom in z logotipom Force Drive? podjetja Azure.

 

Povsem električna osebna vozila in mestni promet

Univerza Duisburg-Essen je izvedla računalniško simulacijo o učinkih in možnostih uporabe osebnih vozil z električnim pogonom na območju Kölna. Ustvarili so navidezno floto s 30.000 električnimi avtomobili, poraba elektrike pa je znašala le 3,7 odstotka skupnih primerljivih zahtev gospodinjstev na tem območju. Ker je povprečna dnevna prevožena razdalja značilnega prebivalca Kölna 30 km, bi bil dani doseg električnih vozil primeren tudi za vsakodnevno rabo.

 

Tržna raziskava, ki jo je opravila Univerza, je pokazala, da bi bili prebivalci Kölna za povsem električno vozilo pripravljeni plačati 25.000 evrov; na območjih z višjimi prihodki je ta znesek višji in znaša do 35.000 evrov.


Galerija: