Reportaže

14. mednarodni rally starodobnih motornih vozil ´ŠTAJERSKA 2002´

Letošnje poletje so in še bodo prišli na svoj čn vsi ljubitelji starodobnikov. Od meseca junija pa vse do septembra, se širom Slovenije odvijajo prireditve povezane z vsem, kar je starejšega od 25 let in se imenuje motorno vozilo.

Ekipa Avtoin je v soboto 24.8.2002 čla lepotce pripravljene na 14. Mednarodni rally Štajerska 2002, parkirane na Trgu Svobode ob mariborskem gradu. Zbralo se je kar 136 starodobnikov iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, ?eške in Italije. Na zbirnem mestu so prevladovali Mercedesi, Fiati in Opli, pogrešali smo kakšnega Citroena, med motornimi kolesi pa so prevladovale znamke Moto Guzzi, BMW ter Puch. Svojevrstna posebnost pa sta bila Mercedes avtobus in gasilsko vozilo z lestvijo iz leta 1934 ter veliko udeležencev iz primorske.

Vozila so se podala na progo vsako minuto, napovedovalec pa je vsem voznikom in sopotnicam(kom) zaželel čo vožnjo. Da pa pot v dolžini 120km ne bi bila tako naporna, so organizatorji predvideli ve? postankov.
Na nekaterih postankih so se voznice in vozniki preizkusili tudi v SPRETNOSTNI VOŽNJI in sicer:

SV1 Maribor Certus: KOMBINACIJA ZA AVTO IN MOTO PREIZKUŠNJO ŠT. 12. IN 6. na tej preizkušnji so tekmovalci morali prevoziti progo s ovirami, vsaka prevožena sekunda je pomenila kazensko čo. Vsak podrti kegelj oziroma za vsako kolo, ki ne pelje po deski pa je pomenilo dodatnih 5 kazenskih č.
SV2 Prihova ? Cerkev: ŠIRINA, voznik je moral s čo dajanja znakov, sodniku, ki je prestavljal vratnico čti širino vozila. ?as nakazovanja ni smel biti daljši od 15 sekund.
SV3 Studenice: TO?NOSTNA VOŽNJA, del proge v dolžini 6.3 km je bilo potrebno prevoziti s čo hitrostjo 40km/h. Vsaka izgubljena ali pridobljena sekunda je pomenila 5 kazenskih č.
SV4 Grad Štatenberg: BLIŽANJE, voznik je moral oceniti razdaljo med sprednjim delom vozila in pa oviro. Izmerjena razdalja je pomenila pribitek kazenskih č (npr. 14cm, pomeni 14 kazenskih č). Dotik ali prevrnitev ovire se je kaznovala s 50 kazenskimi čami.
SV5 Ptujska Gora
SV6 Prepolje: OSMICA, na tej preizkušnji je bilo potrebno prevoziti dvakrat osmico in to v ?asu 20 sekund. Vsak sekunda ve? ali manj, je pomenila pribitek petih kazenskih č.

Zmagovalec rally-ja je bil vsak, ki je prispel na cilj nazaj v Maribor, v čm sobotnem dnevu, tisti najboljši pa so prejeli še pokale.
Veteran klubu Maribor so kot organizatorju, ki deluje že 16 let na pomo? čla številna podjetja in posamezniki, brez katerih lepe in zanimive prireditve ne bi bilo. Upamo, da bo tudi v prihodnje še veliko takšnih prireditev, ki čjo tudi mlajšim pogled v zgodovino.


Jure MAJC
Foto: Emanuel SOLDAT
Foto: Martin VOLMAJER

Galerija: