Novice

Svetovna premiera konceptnih vozil BMW i3 in BMW i8

Trajnostni razvoj preko celotne verige ustvarjanja vrednosti

 

BMW Group predstavlja svojo vizijo mobilnosti prihodnosti v obliki konceptnih študij BMW i3 in BMW i8. S premiernim razkritjem ponujajo konceptna vozila vpogled na prve avtomobile serijske proizvodnje z električnim pogonom nove podznamke BMW i, ki bodo z oznako BMW i3 na trg lansirani v letu 2013 oz. v letu 2014 kot model BMW i8.

 

?Označujemo nov mejnik v zgodovini podjetja BMW Group. Kot predsedujoči upravnemu odboru in tudi kot inženir, sem izredno ponosen na ta projekt,? je na petkovi premieri obeh vozil v Frankfurtu izjavil Norbert Reithofer, predsednik upravnega odbora BMW AG. In dodal: ?Kot globalno vodilni proizvajalec premium avtomobilov si prizadevamo našim strankam ponuditi namensko izdelane avtomobile z električnim pogonom.?

 

Z električnim pogonom brez emisij in dosegom približno 150 kilometrov, je konceptno vozilo BMW i3 posebej razvito za uporabo v urbanem okolju, pri čemer mu dinamičen elektromotor z močjo 125 kW in pogon na zadnja kolesa zagotavljata zelo živahne vozne lastnosti, ki so značilne za blagovno znamko BMW. Po zaslugi inovativne arhitekture LifeDrive, ki vključuje potniško celico iz ogljikovih vlaken, združuje BMW i3 Concept ekstremno majhno skupno maso 1.250 kg z optimalno prostornostjo v notranjosti in maksimalno stopnjo varnosti v primeru trka. S štirimi sedeži in 200-litrskim prtljažnim prostorom je to vozilo popolnoma opremljeno za vsakdanjo uporabo.

 

Draeger: revolucija v avtomobilskem oblikovanju

 

?To vozilo bo pomenilo lansiranje prvega avtomobila serijske proizvodnje, pri katerem je karoserija v glavnem izdelana iz ogljikovih vlaken. Gre za revolucijo v segmentu avtomobilskega oblikovanja,? je poudaril Klaus Draeger, član upravnega odbora odgovoren za razvoj. Uporaba naprednih kompozitov CFRP omogoča izrazito zmanjšanje mase, ki se v primerjavi s konvencionalnim električnim avtomobilom giblje med 250 in 350 kilogrami, kar pomeni izboljšanje dinamičnih voznih lastnosti in večji doseg. Konceptno vozilo BMW i3 pospeši od 0 do 100 km/h v manj kot osmih sekundah, medtem ko visokohitrostni polnilnik napolni 80% kapacitete baterije že v eni uri.

 

Po zaslugi pogonskega sklopa brez emisij in verigi ustvarjanja vrednosti s trajnostno zasnovo na celi črti, so vrednosti emisij v okviru življenjskega cikla za BMW i3 vsaj za tretjino manjše, kot pri zelo učinkovitem avtomobilu z zgorevalnim motorjem. Če BMW i3 poganja elektrika iz obnovljivih virov, se vrednost izboljša precej nad 50%.

 

Konceptno vozilo BMW i8: nova generacija športnega avtomobila

 

Konceptno vozilo BMW i8 pospeši od 0 do 100 km/h v manj kot petih sekundah, medtem ko porabi na 100 km manj kot tri litre goriva. Vtični hibridni pogon z razvojem moči 260 kW omogoča doseg do 35 kilometrov samo v električnem režimu vožnje ? dovolj za večino vsakdanjih poti. Za bolj dinamično vožnjo ali poti izven mesta se vklopi zelo zmogljiv trilitrski bencinski motor. Največja hitrost tega športnega avtomobila je elektronsko omejena na 250 km/h, notranjost pa lahko sprejme do štiri potnike. ?Konceptni BMW i8 je športen avtomobil za novo generacijo ? popoln, emocionalen in trajnosten,? je poudaril Draeger.

 

Z BMW i proizvajalec BMW Group znova potrjuje svoj položaj kot najbolj inovativno in trajnostno avtomobilsko podjetje na svetu, kar se kaže tudi v dejstvu, da že šesto leto zapored zaseda najvišje mesto med avtomobilskimi podjetji po indeksu Dow Jones Sustainability Indexes. S projektom BMW i posreduje premium podjetje odgovore na izzive mobilnosti v prihodnosti, medtem ko sledi celostnemu pristopu. Poleg namensko izdelanih premium vozil z električnim pogonom nudi podjetje svojim uporabnikom tudi inteligentne storitve mobilnosti.

 

Na tem področju je glavna osredotočenost na rešitvah za izboljšano uporabo obstoječih parkirnih mest, inteligentnih navigacijskih sistemov z lokalnimi informacijami, kombiniranega načrtovanja poti in izposojo avtomobilov, kot je napredna storitev za izposojo DriveNow. Po MyCityWay je investicija v ParkatmyHouse druga naložba pred kratkim ustanovljene holdinške družbe BMW i Ventures v podjetje, ki ponuja internetne storitve mobilnosti. ParkatmyHouse omogoča zasebnim uporabnikom, da si s pomočjo interneta ali aplikacije na pametnem telefonu za krajši ali daljši čas najamejo parkirna mesta.

 

BMW i3 in BMW i8 se bosta izdelovala v tovarni BMW v Leipzigu. Do leta 2013 bo v nove proizvodne obrate investiranih okoli 400 milijonov evrov in ustvarjenih približno 800 novih delovnih mest. Proizvodnja vozil, ki se bo opirala na obnovljive vire energije, bo potekala brez izpustov CO2. V tem trenutku družba preučuje možnost za postavitev lastnih vetrnih turbin na zemljišču tovarniškega obrata.


Galerija: