Prototipi

CITROËN TUBIK: ČE BI POTOVANJE POSTALO TAKO POMEMBNO KOT CILJ?

CITROËN, ki se je s portalom Multicity uveljavil tudi kot pomočnik za potovanja, še naprej razmišlja o mobilnosti in odpira novo raziskovalno pot. S črpanjem najboljšega od svojega strokovnega znanja in izkušenj s področja "kreativne tehnologije" je znamka Citroën ustvarila CITROËN Tubik, tehnološko napredno vozilo visokega razreda, čigar glavni namen je: povrniti užitek v potovanje. Potovanje v gostoljubnem ozračju z naprednimi rešitvami ob povezanosti in varovanju okolja!

 

V kontekstu, kjer ni več govora o razdalji, ampak o trajanju potovanja, kjer se informacije odslej širijo hitreje kot človek, kjer se lahko isto pot opravi s pomočjo različnih prometnih sredstev, kjer uporabniki bolj cenijo enostavnost potovanj, je za avtomobilske proizvajalce izziv, da lahko že danes ponudijo prave odgovore na probleme mobilnosti v prihodnosti. Citroënovo razmišljanje o mobilnosti udejanja projekt Multicity. Ta projekt se je že uresničil v Franciji, kjer so uvedli spletni portal CITROËN Multicity, ki ponuja načrte poti ob upoštevanju vseh razpoložljivih vrst prevoza (avtomobili, vlaki, letala ...) za olajšanje potovanj.

Danes projekt Multicity vstopa v novo fazo z zagotavljanjem nove rešitve: konceptno vozilo Tubik, ki bo skušalo spremeniti smisel potovanja.

 

Z razvojem sodobnih družb se spreminja tudi identiteta družine: da bi opisali to spremembo in vključili zlasti znova sestavljene družine ali skupine prijateljev, sociologi zdaj govorijo o "čustvenih družbenih skupinah". Te "čustvene družbene skupine" niso več omejene na samo 4 ali 5 oseb in izražajo dejansko potrebo po skupnem potovanju, ne da bi jim bilo treba doma puščati svoje prtljage zaradi pomanjkanja prostora.

 

Tubik je sprejel izziv in ponudil vozilo z 9 sedeži s slogom in ravnijo storitev, ki ohranja statusne normative sodobne limuzine. Citroënove oblikovalske ekipe, ki so jih navdihnile linije znamenitega Citroëna Tip H, bolj znanega pod imenom "TUB" (ime njegovega predhodnika), so hkrati združile poseben in nenavaden slog z obdelavo barve in materialov, ki ustreza visoki stopnji prefinjenosti in udobja.


Tubik gre še dlje in ponuja svojim potnikom pravi zapredek dobrega počutja "v salonskem stilu", posvečen udobju in sprostitvi za povrnitev veselja do potovanja. S številnimi možnostmi prilagajanja sedežev (delno iztegnjen sedež, en sedež nasproti drugega ...) in z vgrajeno tehnologijo (ogromen zaslon s polkrožnim prikazovalnikom, visokokakovostno prostorsko ozvočenje ...) predstavlja za potnike pravi življenjski prostor in prostor za druženje. Potovanje postane tako pomembno kot cilj!

 

Ponudba takšne prostornosti, ne da bi izgubili nadzor nad porabo, zahteva inovativen pogonski sklop. To so uspešno rešili s tehnologijo Hybrid4. Tehnologija popolnega hibrida ?Full hybrid? in delo na področju aerodinamike, omogočata, da vozilo Tubik ohrani stopnjo emisije CO2, ki je primerljiva s klasičnimi limuzinami.

 

 

Uskladitev praktičnosti z estetskim videzom

 

Linije vozila Tubik se spogledujejo z vozilom CITROËN TUB (lahko dostavno vozilo z nizkim nakladalnim pragom in pogonom na prednja kolesa) in z njegovo zelo domiselno izpeljanko, CITROËN Tip H, ki je zaradi svoje vsestranske uporabnosti in zanimivega stila, postala prodajna uspešnica (v 34 letih prodaje je bilo prodanih pol milijona vozil).Tubik, ki povzema obliko po svoji znameniti starejši izvedenki, se ponaša z velikimi dimenzijami (širina: 2,08 m, višina 2,05 m, dolžina: 4,80 m), tako da lahko sprejme do 9 oseb.

Sprednji del, ki je ločen od glavnega dela, spominja s svojim narebrenim delom na valovito pločevino vozila CITROËN Tip H, z dvema stebričkoma vetrobranskega stekla pa spominja na njegova dva značilna robova.

Da bi Tubik še bolj dajal vtis varne skrinjice, so Citroënovi oblikovalci uporabili kombinacijo dveh kontrastnih barv: sivo kovinsko barvo školjke obdaja biserno bela barva na obeh koncih, kjer sta nameščena motor z notranjim zgorevanjem (spredaj) in električni motor (zadaj), ki tvorita dizelski pogonski sklop popolnega hibrida.

Zaradi enostavnih, vendar estetsko oblikovanih zunanjih površin so komaj opazni široko panoramsko steklo brez odseva in velika dvojna prednja vrata, ki zagotavljajo dostop vozniku in potnikom. Medtem ko so voznikova vrata krilna, bočna vrata s krožnim prenosom sprostijo celotno desno stran potniškega prostora.

In ker ne moremo potovati brez prtljage, je v zadnjem delu domiselno skrit prostor za prtljago.

 

Prevzem kapitanskega mesta

 

Ko se voznik usede za volan vozila Tubik, vstopi v ultra-tehnološki svet, ki je vgrajen okoli voznikovega mesta. Ta prostor, ki ga Citroënovi oblikovalci imenujejo "ciklotron", združuje v eni sami krožni liniji sedež, sklop pedal, volan in vrtljiv prikazovalnik podatkov na vetrobranskem steklu. Da bi poudarili robustnost in zaščitniški videz vozila Tubik, je siva aluminijasta barva zunanje karoserije povzeta tudi na ciklotronu.

Kapitan na sedežu iz črnega anilinskega usnja je prepoznan prek prstnih odtisov. S pomočjo prikazovalnika podatkov na vetrobranskem steklu in zaslona na sredini volana ima okoli sebe zbrane vse informacije, ki jih potrebuje za navigacijo. Za nadzor območja za vozilom je na voljo zaslon za prikaz slike s kamer za vzvratno vožnjo in vzvratno preglednost.

 

 

Konec z vprašanji "kdaj bomo prispeli?"

 

Notranji prostor, ki je zasnovan "v salonskem stilu", združuje materiale, značilne za arhitekturne in oblikovalske standarde notranjih prostorov: sedeži v klobučevini, naslonjala in plošče vrat v svili ter talne obloge v usnju. Ti odtenki barv in materialov so še bolj izraziti zaradi različnih svetlobnih virov v potniškem prostoru. Zaslon, ki omogoča gledanje, ne da bi bili opaženi in široko panoramsko steklo brez odseva, zagotavlja potnikom edinstveno vidljivost, hkrati pa so zaščiteni pred radovednimi zunanjimi pogledi.

 

Glede na njihove želje in potrebe, lahko potniki prilagajajo položaj treh vrst sedežev. Za čim večje udobje so vsi sedeži samostojni. Prva vrsta sedežev omogoča, da sta osebi na teh sedežih obrnjeni v smeri vožnje oziroma proti ostalim potnikom. Srednja vrsta lahko sprejme tri potnike, lahko se spremeni v nizko mizico, lahko se zloži na zadnjo vrsto sedežev, pri čemer se sprostita približno 2 kvadratna metra prostora ali se celo popolnoma razpre v kanape. Ta zadnja konfiguracija omogoča sprostitev, ko potniki kot gledalci lahko maksimalno izkoristijo velik multimedijski zaslon v pol ležečem položaju.

 

 

Potovanje brez omejitev

 

Z velikodušnimi merami ponuja Tubik izjemno prostorno notranjost, s tehnologijo Hybrid4 pa mu je uspelo ohraniti stopnjo emisije CO2, ki je primerljiva s klasičnimi limuzinami. Ta pogonski sklop popolnega hibrida z dizelskim motorjem zagotavlja vozilu večjo avtonomijo kot sam motor z notranjim zgorevanjem in optimalno vlečno moč v načinu s štirikolesnim pogonom (prednja kolesa poganja motor z notranjim zgorevanjem, zadnja pa poganja električni motor).

 

Tubik je opremljen z 22-palčnimi kolesi z velikimi in ozkimi pnevmatikami z zelo nizkim kotalnim uporom, ki prispevajo k nižji porabi goriva. Za boljši kompromis med udobjem in lego na cesti je Tubik opremljen z vzmetenjem Hydractive, ki predstavlja ekskluzivno tehnologijo v svetu avtomobilizma. Ne glede na obremenitev vozila ostaja razdalja od tal konstantna zaradi sprotnega krmiljenja podvozja. Samodejno znižanje pri visoki hitrosti prispeva k boljši aerodinamiki ter k nižji porabi in emisijam CO2.

 


Galerija: