Novice

Volvova vrhunska tehnološka iniciativa:

Nova paleta motorjev z zmanjšano prostornino - brez zmanjševanja razkošja in užitka v vožnji

 

Volvo Car Corporation je naredil nov korak k zmanjšanju emisij in vpliva na podnjebje z novo paleto motorjev, sestavljeno samo iz štirivaljnih bencinskih in dizelskih motorjev.

"To je čas, ko se ustavi štetje cilindrov. Na frankfurtskem avtomobilskem sejmu bomo razkrili nov koncept avtomobila, ki dokazuje, da gredo motorji z zmanjšano prostornino z roko v roki s pričakovanji naših kupcev glede razkošja in užitka v vožnji," pravi Peter Mertens, višji podpredsednik za raziskave in razvoj pri Volvu.

 

Prihajajoči Volvov štirivaljni motor vključuje skupni vod dizelskih in bencinskih motorjev z neposrednim vbrizgom. Zajema celoten specter, od variant z visoko močjo in navorom do derivatov z velikim izkoristkom.

"Naše osredotočenje na štirivaljnike je odličen način, da hitro zmanjšamo emisije CO2 in porabo goriva. Razvili bomo štirivaljne motorje z višjo zmogljivostjo kot jo imajo današnji šestvaljni motorji in manjšo porabo goriva v primerjavi s sedanjo štirivaljno generacijo," nadaljuje Peter Mertens.

Novi motorji zmanjšajo število edinstvenih delov za 60 %. Novi pogonski sklopi so tudi do 90 kg lažji od sedanjih in ekonomičnost porabe goriva je izboljšana tudi do 35 %.

 

Začetki tehnologije z vztrajnikom

 

Prilagodljivost in kompaktna prečna zasnova sta prav tako idealni za prihodnji razvoj elektrifikacije. Da bi lahko zajeli vse zahteve kupcev, bodo nekateri motorji pridobili dodatno zmogljivost preko hibridnih ali drugih tehnologij, kot so pogonski sklopi z vztrajnikom.

V pozni jeseni bo na primer Volvo postal eden izmed prvih proizvajalcev avtomobilov na svetu, ki bo testiral potencial pogonskega sklopa z vztrajnikom na javnih cestah. Tako imenovani sistem KERS (Kinetic Energy Recovery System) zajame zavorno energijo v vztrajnik, ki se vrti s hitrostjo do 60.000 vrtljajev na minuto. Ko se ta shranjena energija sprosti, lahko bodisi pospeši avto ali poganja vozilo, ki doseže polno hitrost.

"Sistem z vztrajnikom ponuja vozniku dodatnih 80 konjskih moči, obenem pa zmanjša porabo goriva za do 20 %,? pravi Peter Mertens.

 

Tekma z najboljšimi

 

Volvo bo spodbujal ekonomijo obsega znotraj lastne palete modelov preko nove arhitekture vozila: SPA (Scalable Platform Architecture). SPA omogoča večini modelov Volvo, da se proizvajajo na isti proizvodni liniji, ne glede na velikost in zahtevnost vozila.

"Našo tehnološko prihodnost jemljemo v svoje roke. Naša nova arhitektura in nova generacija motorjev nam bosta omogočila, da se izenačimo ali celo premagamo naše najmočnejše konkurente na ključnih področjih, kot sta dinamika vožnje in ekonomičnost porabe goriva," pravi Peter Mertens .

 

Volvo prevzame vodilno vlogo pri avtomobilih lahke zasnove

 

Poleg industrijsih prednosti, ki jih prinaša skupna arhitektura vozil, obstajajo tudi pomembne prednosti povezane z izdelki. Volvo bo prevzel vodilno vlogo pri avtomobilih z lahko zasnovo s prihajajočimi modeli SPA, ki so 100-150 kg lažji od sedanjih modelov enake velikosti.

Nova arhitektura omogoča elektrifikacijo na vseh ravneh in nove tehnologije podvozja v kombinaciji z nižjo težo in izboljšano porazdelitvijo teže bodo povečale dinamiko vožnje. Električna arhitektura je hrbtenica težnje podjetja po vodilnem položaju na področju aktivne varnosti.

 

Spodbujanje zanimivih oblik

 

Novi koncept avtomobila, ki bo predstavljen naslednji teden v Frankfurtu, kaže tudi, da SPA omogoča oblikovalski ekipi Volva več svobode, da bi prihodnji Volvovi modeli izgledali bolj razburljivo.

"Nova arhitektura pomeni, da lahko izostrimo naš oblikovalski jezik in izločimo ravno pravo športno in dinamično auro, ki je tako zelo pomembna za najbolj zahtevne prestižne kupce. Frankfurtski koncept avtomobila je odličen primer kaj lahko dosežemo z novo arhitekturo," pripoveduje Peter Horbury, podpredsednik oblikovanja pri Volvu.


Galerija: