Tehnika - novosti

NISSAN JE RAZVIL NOVE HITRE POLNILNE NAPRAVE ZA ELEKTRIČNA VOZILA

Povsem na novo razvite hitre polnilne naprave ohranjajo visoko zmogljivost trenutnih hitrih polnilnih naprav, ki jih izdeluje Nissan in prodaja po maloprodajni ceni 1,47 milijona jenov (14.000 evrov), vendar so za pol manjše. Zato nove polnilne naprave zasedajo manjši prostor in omogočajo preprostejšo postavitev. Ob začetku prodaje bodo nove polnilne naprave serijske izvedbe stale manj kot milijon jenov (9.500 evrov). Cena osnovne verzije pa bo dosegla le polovično vrednost obstoječih.

 

Nissan načrtuje prodati 5.000 novih hitrih polnilnih naprav do konca davčnega leta 2015 (marec 2016) in tako podpreti razvoj omrežja hitrih polnilnih naprav za električna vozila na Japonskem. Polnilne naprave bodo postavljene pri večjemu številu pooblaščenih trgovcev, ob državnih uradih in poslopjih lokalnih oblasti ter v večjih regijskih trgovskih središčih na Japonskem. Ob tem Nissan aktivno išče partnerje pri prodaji, s katerimi bi združil moči za zagotavljanje cenovno dostopne  in do uporabnika prijazne električne mobilnosti. Ob tem so v pripravi tudi načrti za prodajo hitrih polnilnih naprav v ZDA in Evropi.

 

Značilnosti

Štiri osnovne prednosti novih hitrih polnilnih naprav

 

1. Varnost

 

Nove polnilne naprave je mogoče uporabljati tudi v dežju, saj so bile deležne številnih izboljšav glede varnosti; predvsem za preprečevanja kratkih stikov, ko so električna vozila priključena nanje.

 

2. Zagotavljanje splošne povezljivosti

 

Naprave delujejo po protokolu CHAdeMO*1, kar zagotavlja polnjenje Nissanovih električnih vozil in električnih vozil drugih izdelovalcev.

 

3. Prilagodljivost različnim okoliščinam uporabe

 

Da bi izpolnili najrazličnejše zahteve in potrebe uporabnikov, je Nissan razvil tri izvedbe naprav: bazično, serijsko in izvedbo, prilagojeno uporabi ob hladnem vremenu.

 

4. Sprejemljiva cena

 

Z uporabo nove tehnologije električnega omrežja*2, tehnologijo ojačitve, ki jo uporablja Nissan v svojih proizvodnih obratih in v razvojno raziskovalnih oddelkih, je zasnova novih naprav preprosta, učinkovita in cenovno sprejemljiva.

  

Specifikacija

 

Bazična izvedba

Standardna izvedba

Izvedba za uporabo v hladnem vremenu

Priklop

49kW 3- AC200V

Največja izstopna napetost

Največ DC500V

Največji izstopni tok

Največji DC125A

Priključki za napajanje električnega vozila z energijo

JEVS G 105-1993-*3

Višina/širina/globina (mm)

1,840x380x665

1,840x380x665

1,840x380x665

Pripadajoča oprema

 

 

- Oprema za ogrevanje

- Na mraz odporen kabel

Druge značilnosti

-  Uporaba v notranjih prostorih

- Brez zaslona LCD

- Vtičnica za zunanjih priklop

-  Kabel dolžine 2 m

-  Protikorozijska barva

 

-  Zunanja uporaba

-  Enobarvni zaslon LCD (večbarvni je na voljo za doplačilo)

-  Vgrajen nosilec vtičnice

-  Kabel dolžine 2 m

-  Poseben končni barvni nanos (bele barve)

 

- Zunanja uporaba

-  Enobarvni zaslon LCD (večbarvni je na voljo za doplačilo)

-  Vgrajen nosilec vtičnice

-  Kabel dolžine 2 m

-  Poseben končni barvni nanos (bele barve)

- Grelnik
- Na mraz odporen kabel

 

 

*1 CHAdeMO: CHAdeMO je kratica za ?CHArge de MOve?, v grobem prevodu ?polnjenje za premikanje?. Z njo se je poimenovalo združenje podjetij, ki so se zavezale k razvoju vsega, kar lajša in pospešuje razširitev električnih vozil, razvejanja omrežja polnilnih naprav in standardizacijo metod polnjenja.

 

*2 Nova tehnologija električnega omrežja, razvita v sodelovanju s tehnološko univerzo Nagaoka.

 

*3 JEVS G105-1993: Raziskovalni inštitut japonske avtomobilske industrije (JARI) je ustanovil novo organizacijo, zadolženo za standardizacijo tehnologij za električna vozila JEVS (Japan Electric Vehicle Association Standard). G 105-1993 je njena oznaka za priključek, uporabljen pri okolju prijaznih, hitrih polnilnih naprav za električna vozila.


Galerija: