Tehnika - novosti

Mazda CX-5 prvi avtomobil z jeklom visoke trdnosti 1.800 MPa

Mazda Motor Corporation je v sodelovanju s podjetjema Sumitomo Metal Industries, Ltd. in Aisin Takaoka Co. postala prvi avtomobilski proizvajalec, ki je uspešno razvil komponente vozila z jeklom visoke trdnosti 1.800 MPa. Prvi Mazdin model z omenjeno trdnostjo jekla bo novo kompaktno terensko vozilo Mazda CX-5, ki bo na naš trg zapeljalo prihodnjo pomlad.  

Mazdina nova proizvodna tehnologija uporablja jeklo z visoko natezno trdnostjo 1.800 MPa za izdelavo nosilcev, ki bodo nameščeni v notranjosti prednjih in zadnjih odbijačev za večjo varnost v primeru trka. Prečni nosilci so 20 odstotkov trši in 4,8 kilogramov lažji v primerjavi s prejšnjimi različicami ter predstavljajo ključni del nove generacije Mazdine lahke in trdne zasnove vozil. Nova karoserijska zasnova je bila razvita v sklopu Mazdine inovativne tehnologije SKYACTIV in vključuje strukturo za absorpcijo energije trka ter uporabo visoko nateznih trdnih materialov za doseganje nižje mase vozila.

Uporaba visoko trdnega jekla omogoča vgradnjo tanjših in čvrstejših delov v vozilo. To pomeni prihranek pri masi avtomobila. Posebnega pomena je zmanjšanje mase odbijačev, saj so pritrjeni na karoserijo v delu, ki je najbolj oddaljen od središča vozila. S tem imajo pomemben vpliv na vozno dinamiko in odzivnost avtomobila. Ojačitve odbijačev morajo biti trdne za zagotavljanje prave mere varnosti v primeru trka. Zaradi tega je uporaba jekla z visoko natezno trdnostjo velikega pomena pri izdelavi varnih in obenem lahkih vozil. Metoda serijske proizvodnje avtomobilskih delov s tako visoko trdnostjo jekla je bila doslej neznana in Mazdi je s tem uspel velik preboj.

Trši materiali so manj upogljivi in tako absorbirajo manj energije trka. V želji po izognitvi tej težavi je Mazda izvedla obsežno raziskavo o tem, kako se prečniki odbijačev upognejo pri trku, in oblikovala odbijače, ki učinkoviteje absorbirajo energijo trka. Dodatno se je Mazda za zagotovitev višje trdosti odbijačev pri Mazdi CX-5 povezala s podjetjem Futaba Kogyo Co., Ltd. in optimizirala tehnike zvarov ter tako vzpostavila zanesljiv proizvodni proces.

Mazda ostaja zvesta strategiji zmanjševanja mase vozil in dodatnim izboljšavam na področju vozne dinamike ob hkratnem zagotavljanju visoke trdnosti karoserije, izvrstne odpornosti v primeru trka, varnosti ter prijaznosti okolju.


Galerija: