Novice

Volvovi strokovnjaki so v akustičnem laboratoriju razvili popoln zvok elekt

?Naš cilj je ustvariti brezhiben in prijeten zvok,? pravi Peter Mertens, višji podpredsednik oddelka za raziskave in razvoj pri Volvu.

 

Mnogi testni vozniki opisujejo električne avtomobile kot popolnoma tihe, s čimer pa se ne bi strinjali Volvovi strokovnjaki za akustiko.

 

?Zvok motorja navadnega avtomobila povezujemo z vožnjo, ta zvok preglašuje  vse ostale zvoke, ki nas obdajajo v avtomobilu. Ko vozimo električni avtomobil, postanemo pozorni na vse ostale zvoke,? pravi Martin Sčg iz Volvovega zvočnega laboratorija.

 

Prirejena akustika

 

V hibridih, ki jih poganja tako dizelski, kot tudi elektro motor, lahko voznik ob vožnji z elektro motorjem sliši pretakanje dizla v rezervoarju za gorivo. Prav tako se poveča zaznava ostalih zvokov iz okolja, zvoki iz ceste, veter, zvok črpalk in ventilatorjev. Čim preklopimo nazaj na dizelski motor je zvok avtomobila zopet tak, kakršnega smo vajeni.

 

Da bi našli popolno akustiko za Volvo V60 Plug-in Hybrid, Volvovi strokovnjaki razvijajo zvok, ki bi bil enoten vsem Volvo V60 Plug-in Hybrid avtomobilom. Največji izziv je, kako prilagoditi različne vire zvokov tako, da bo ne glede na to, v kateri nastavitvi vozimo avtomobil, zvok vedno enak. 

 

?Pomembno je, da najdemo pravo razmerje med tradicionalnimi in novimi viri zvoka. Stranke se bodo navadile, da električni avtomobili zvenijo drugače in to bo postalo del osebnosti teh avtomobilov ? njihova privlačnost in zaščitni znak obenem,? pravi Martin Sčg.

 

Eden najboljših akustičnih laboratorijev v avtomobilski industriji

 

Volvov novi akustični laboratorij je eden najmodernejših v avtomobilski branži. 2500 kvadratnih metrov velika betonska komora je popolnoma zvočno izolirana in ne prepušča nobenega zvoka iz zunanjosti. V komori je takšna tišina, da bi lahko slišali, kako nekomu na drugi strani komore kruli v želodcu.

 

Simulacija različnih podlag

 

Podlaga v komori je trdna in gladka, pogoji na njej so podobni kot pogoji na cesti. Testni avtomobili vozijo na podlagi s pomočjo katere lahko simulirajo različne tipe vozišč.

 

?Zvok avtomobila je zelo pomemben za izkušnjo v prestižnem avtomobilu. To, da imamo dostop do vrhunskega akustičnega laboratorija  je še posebej pomembno sedaj, ko vemo, kako veliko vlogo ima zvok pri električnem avtomobilu,? pravi Peter Mertens.