Tehnika - novosti

Mazda prva na svetu predstavlja kondenzatorski regerativni zavorni sistem

Mazda Motor Corporation je prva na svetu razvila regenerativni zavorni sistem za osebne avtomobile, ki temelji na kondenzatorju. Inovativni sistem je Mazda poimenovala 'i-ELOOP' in bo na voljo v Mazdinih vozilih od prihodnjega leta naprej. Sistem 'i-ELOOP' pri vsakodnevni vožnji s pogostim pospeševanjem in zaviranjem pripomore k približno 10-odstotnemu prihranku goriva.

 

Mazdin regenerativni zavorni sistem je edinstven, ker uporablja kondenzator, čo komponento za čsno shranjevanje čih zalog če energije. V primerjavi z baterijami se kondenzator lahko hitro polni in prazni, kapaciteta pa se mu zaradi dolgotrajne uporabe ne zmanjša. Sistem 'i-ELOOP' čnkovito pretvarja čo energijo vozila v čo ob zaviranju oziroma zmanjševanju hitrosti. Shranjeno elektriko uporablja za delovanje klimatske naprave, avdio sistema in številnih drugih čih komponent.

 

Uporaba regenerativnih zavornih sistemov kot tehnologij za prihranek goriva je v porastu. Že poznani sistemi za generiranje elektrike pri zmanjševanju hitrosti uporabljajo či motor ali alternator vozila in čjo pretvorbo dela če energije avtomobila. Regenerativni zavorni sistemi v hibridnih vozilih čjno uporabljajo velik elektromotor in č baterijo.

 

Mazda je čla mehanizem pospeševanja in zmanjševanja hitrosti pri vozilih in razvila visoko čnkovit regenerativni zavorni sistem, ki hitro shranjuje če čne če energije ob vsakokratnem zmanjševanju hitrosti. Za razliko od hibridnih vozil se je Mazdin sistem izognil tudi potrebi po čem motorju s č baterijo.

 

Mazdin regenerativni zavorni sistem 'i-ELOOP'

 

Sistem 'i-ELOOP' sestavlja novi variabilni alternator z napetostjo 12 do 25 voltov, či dvoslojni kondenzator z nizko odpornostjo in pretvornik DC/DC. Tehnologija 'i-ELOOP' če s pretvorbo če energije od trenutka, ko voznik umakne nogo s pedala za plin in avtomobil če zmanjševati hitrost. Alternator z variabilno napetostjo čega toka generira napetosti do 25 voltov elektrike in jo pošlje v shranjevanje v či dvoslojni kondenzator. Kondenzator, ki ga je Mazda razvila posebej za uporabo v osebnih vozilih, je mo? v napolniti v nekaj sekundah. Pretvornik DC/DC zmanjšuje čo napetost s 25 na 12 voltov, predno jo pošlje neposredno v če porabnike v avtomobilu. Sistem poleg tega po potrebi tudi napolni baterijo vozila. Tehnologija deluje ob vsakokratnem zmanjšanju hitrosti vozila, kar zmanjšuje potrebo po delovanju motorja in dodatni porabi goriva za potrebe generiranja če energije. Rezultat je izboljšana vozna dinamika in približno 10 odstotkov manjša poraba goriva.

 

Naziv 'i-ELOOP' pomeni pametni pretok energije (»Intelligent Energy Loop«) in predstavlja Mazdino željo po čnkovitem in inteligentnem kroženju energije.


Sistem 'i-ELOOP' deluje tudi v povezavi z Mazdino edinstveno tehnologijo za samodejno zaustavitev in ponovni zagon motorja 'i-stop' ter č podaljšanje obdobja, ko je motor lahko ugasnjen.

 

Mazda dela na čvanju čnkovitosti notranjega izgorevanja motorja z implementacijo inovativne tehnologije SKYACTIV. Z njeno povezavo s sistemi 'i-stop', 'i-ELOOP' in drugih čih naprav za zmanjšanje porabe goriva si Mazda prizadeva za razvoj avtomobilov, ki so izjamno prijazni okolju in nudijo izvrsten čtek v vožnji.

 

Mazda na letošnjem 42. tokijskem avtomobilskem salonu v konceptnem vozilu TAKERI premierno predstavlja sistem 'i-ELOOP'. Gre za novo generacijo limuzine srednjega razreda z novo tehnologijo SKYACTIV in novo smerjo oblikovanja KODO – Duša gibanja.


Galerija: