Novice

C Zero na 13e Rallye de Monte Carlo des Energies Nouvelles et Electriques

Na letošnji že 13. Rallyju Monte Carlo za avtomobile na alternativne vire energije se odpravlja tudi slovenska posadka. Primož Lemež in Borut Mavsar se bosta s konkurenco pomerila v Citroenu C Zero. Tekmovala bosta v kategoriji čih avtomobilov za vsakdanjo uporabo. To je najprestižnejša kategorija, saj šteje tudi za poseben pokal FIA (Svetovna avtomobilska zveza).

Primož Lemež je kot dolgoletni novinar, ki spremlja rallyje za svetovno prvenstvo, dobil prestižno povabilo Automobile Club de Monaco za udeležbo na tem rallyju: »Sem ter tja kakšnemu povabilu enostavno ne moreš č ne. In to je prav gotovo eno izmed takih vabil. ACM je eden najprestižnejših avtomobilskih klubov na svetu, z dolgo tradicijo, ki organizira celo vrsto najprestižnejših tekmovanj, da niti ne naštevam vseh. Poleg Formule 1 in Rallyja za svetovno prvenstvo pa vse či pomen dobiva tudi rally, ki se ga bova udeležila z Borutom,« je povedal Lemež.

Primož Lemež sicer nima bogatih tekmovalnih izkušenj, vendar jih na tem rallyju niti ne bo potreboval: »Gre za čostni rally. Organizator v pravilniku č ?as, ki ga mora č posadka na čnem odseku ceste. Vsaka sekunda, ki pomeni odmik od predpisanega ?asa, je kazenska ča. Naj povem, da gre za iste odseke, po katerih poteka tudi rally za svetovno. To so vse prej kot enostavne ceste za vožnjo. Tudi zato ker se vsaka čtev hitrosti za ve? kot 20 km/h kaznjuje s kar 1.800 kazenskimi čami. Enako pa se ti zgodi, ?e se pelješ nevarno čsi, ker loviš pravi ?as. Po delu, ki gre navkreber, bo potrebno biti zelo previden z energijo. Ves ?as bo potrebna maksimalna zbranost, čnost tako na cesto kot hitrost in porabo energije. Vesel sem, da bo moj sovoznik Borut Mavsar, ki ima s tovrstnimi rallyji kar nekaj izkušenj. Zase pa upam, da bom imel dovolj ?asa za temeljito pripravo. Po prvih kilometrih z čim avtomobilom lahko povem, da je idealna linija vožnje s tem avtomobilom ča od prave dirkalne; morda je še najbolj podobna »dežni liniji«, kot jo poznamo pri dirkanju. Vendar pa je sama linija tisto, kar me še najmanj skrbi.«

»Vesel sem, da lahko sodelujem v ekipi skupaj s Primožem,« je povedal Borut Mavsar. »Tako povabilo, kot ga je dobil Primož s strani enega izmed najuglednejših svetovnih avtomobilskih klubov, je res velika ?ast in zato sem vesel in ponosen, da sem zraven! Kot gospodarstvenik pa sem čn nad skromnim zanimanjem slovenskih podjetij, ki smo jim čli sodelovanje na tem rallyju, saj se bo v Monacu res zbralo veliko podjetij, ki krojijo evropsko in svetovno energetsko politiko, usmerjajo raziskave v razvoj alternativnih virov energije ali pa se ukvarjajo z avtomobilsko industrijo. ?e se ukvarjaš s ?im takim, na takem dogodku enostavno ne bi smel manjkati. Vsi vemo, kaj pomeni Monte Carlo!« ni mogel Borut iz svoje menedžerske kože.

»Za sovoznika je tak rally skoraj zahtevnejši kot tisti pravi; tu je res treba biti pozoren na ?as, ritem, hitrost ...,« je za konec povedal Lemež. »?e velja v pravem rallyju, po mnenju najboljših voznikov in sovoznikov, da pomeni sovoznik 25 odstotkov uspeha ekipe, pa velja tu, da je sovoznik čo pomembnejši kot voznik. Pčn sem, da bo Borut ve? kot samo dobro opravil svoje delo!«

Doseg Citroena C Zero je 150 kilometrov, vendar pa se ta precej zmanjša, ko gre cesta navkreber. Sicer se da kar nekaj energije dobiti nazaj po klancu navzdol, vseeno pa bo 13. Rally Monte Carlo tudi za tega Citroenovega ča kar naporen. Avtomobil v tej kategoriji, kot že samo ime pove, ne sme biti kakor koli predelan, na kolesih morajo biti serijske pnevmatike.
Tči podatki za Citroen C-Zero

Baterija
•    Vrsta: litij-ionska iz 88 celic (50 Ah)
•    Zmogljivost: 16 kWh pri 330 V
•    ?as polnjenja: 6 ur na navadni čici (220 V 16 A) ali 30 minut na polnilni postaji (400 V 125 A - enofazni tok)
Motor
•    Vrsta: sinhronski s trajnimi magneti
•    Nča mo?: 49kW (67 KM) pri 2500 do 8000 vrtljajih / minuto
•    Navor: 180 Nm pri 0 do 2500 vrtljajih / minuto
Menjalnik
•    Vrsta: enostopenjski z čco za 4 položaje (P, R, N, D)
•    
Rally za če avtomobile bo potekal od 23. do 25. marca, servisna cona bo na istem mestu, kot je med dirkami paddock formule 1. Celotna trasa rallyja za avtomobile v kategoriji, v kateri bo sodelovala tudi slovenska posadka, bo dolga 162 kilometrov, imela pa bo dve čostni preizkušnji. Med obema preizkušnjama bo tudi postanek za polnjenje baterij.
Ekipa se iz Ljubljane odpravlja 22. marca 2012.


Galerija: