Novice

Isti avtomobil na istem mestu ? vendar 85 let kasneje


14. aprila 1927 ob 10h zjutraj je prodajni direktor Hilmer Johansson pripeljal prvo serijsko vozilo ÖV4 skozi vrata v Lundyju v Göteborgu. Sedaj, 85 let kasneje, bo povsem isti model šel skozi povsem ista vrata, v ?ast rojstnemu dnevu Volva. Za volan bosta sedla Stefan Jacoby, predsednik in izvršni direktor podjetja Volvo Car Corporation, in Olof Persson, predsednik in izvršni direktor podjetja Volvo Group. »To je čn avto, vendar z lahkoto opazimo, koliko se je vse skupaj spremenilo v zadnjih 85 letih,« pravi Stefan Jacoby, ki je nedavno predstavil novi V40 na ženevskem avtomobilskem salonu.

Volvo Group in Volvo Car Corporation sta dve podjetji z dolgo skupno zgodovino. Zgodba se je čla s skupnim, enim podjetjem in sprava z neobetavnim projektom, saj ustanovitelja Volva Assar Gabrielsson in Gustaf Larson nista imela izkušenj z avtomobilsko industrijo. V prvem letu proizvodnje je Volvo prodal zelo skromnih 300 avtomobilov. V naslednjih letih pa je posel čl cveteti, saj je podjetje člo s proizvodnjo tovornjakov in avtobusov. Že takrat je Volvo vedel, da je klju? do uspeha v izvozu. »Naše korenine so nam še vedno zelo pomembne. Okoli 30.000 od 120.000 zaposlenih v podjetju Volvo Group dela na Švedskem, vendar je 95% naših produktov prodanih izven države,« pravi Olof Persson. Za primerjavo, Volvo Car Corporation zaposluje 14.500 ljudi na Švedskem, po celem svetu 21.500, 87% prodaje pa je izven Švedske.

Leta 1999 je Volvo Group prodal svoj avtomobilski delež. Od takrat sta podjetji nadaljevali z rastjo v čih smereh. Volvo Car Corporation v Premium segmentu in je v zadnjem letu prodal okoli 450.000 vozil v 120 državah. Volvo Group pa proizvaja tovornjake pod znamkami Volvo, Renault Trucks, Mack in UD Trucks ter avtobuse, konstrukcijsko opremo, vozne sisteme za mornarico ter industrijske aplikacije in komponente za letalske motorje. Je drugi či proizvajalec težkih tovornjakov na svetu in če podjetje na Švedskem.

Zaradi Volvovega rojstnega dne bo imel Volvo muzej v Göteborgu, 14. aprila od 11.00-16.00, odprta vrata. Ob lepem vremenu bo organizirana parada z novimi in starodobnimi vozili do mestnega jedra.