Pnevmatike

Vaše pnevmatike so ?rne. So lahko zelene?

Vaše pnevmatike so ?rne. So lahko zelene?

 

S skoraj 800 milijoni vozil na svetu danes – številka pa se lahko do leta 2030 podvoji, je trajnost zelo pomembno vprašanje v sodobni avtomobilski industriji – tudi proizvajalci pnevmatik pri tem niso izjema. A kako uskladiti potrebe vseh voznikov s tem, kar potrebuje naš planet?

 

Kčo…

Nafta postaja vedno bolj omejen vir in pnevmatike z napredno zasnovo in proizvodnjo igrajo pomembno vlogo pri zmanjševanju porabe goriva. Nekatere energetsko čnkovite pnevmatike, ki so danes na tržiš?u, čjo za do 6 % nižjo porabo goriva. Nižji kotalni upor in nižja temperatura pri kotaljenju zahtevata manj č motorja, s tem se znižajo škodljive emisije CO2.


…čo…

Razmislite o pnevmatikah in razmislite o gumi. Skoraj 70 % virov naravnega čka se porabi za izdelavo pnevmatik – in zaradi njegovih edinstvenih lastnosti ne obstaja ni? boljšega: za vrsto specialnih pnevmatik, od visoko zmogljivih do pnevmatik za težko industrijo. Ohraniti dobave čka in ostalih surovin ter sposobnost zadovoljiti povpraševanje s kakovostnimi in varnimi pnevmatikami predstavlja velik izziv za  industrijo pnevmatik.

 

…na čn, kot niste še nikoli razmišljali.

Ne glede na to, kakšne bodo pnevmatike v prihodnosti, pnevmatike iz preteklih let bodo še vedno igrale pomembno vlogo. Rabljene pnevmatike so pomemben vir energije v jeklarski industriji – nadomestek za premog ali koks, s tem se prihrani  za 10.000 avtomobilov emisij CO2 letno.

 

Recikliranje pnevmatik je v porastu in prestavlja pomemben čn za zmanjšanje negativnih vplivov pnevmatik na okolje. Prihranki so neverjetni: z uporabo gume za izdelavo enega umetnega igriš?a za nogomet, na primer, se prihrani dovolj energije za 6.400 čh prh.

 


Reciklirajte pnevmatike

Gumo recikliranih pnevmatik je č uporabiti na č čnov – od atletskih stez, vadbiš? za golf, talnih ploš?, do čov za rože. Torej, ko boste naslednji? zamenjali pnevmatike, se čjte, da bodo odpadne reciklirane. Nikoli ne veste, kje jih boste ponovno čli…

 

Nasveti za zmanjšanje vpliva vaših pnevmatik na okolje

  • Poskrbite, da bodo vaše pnevmatike napolnjene z ustreznim čim tlakom, tako bo poraba goriva nižja,
  • Poskrbite za ustrezno geometrijsko nastavitev koles,
  • ?e je č, izberite pnevmatike z nižjo porabo goriva, na primer MICHELIN z oznako GREEN-X,
  • Poskrbite, da pnevmatike ustrezajo vašemu vozilu. Prosite za nasvet strokovnjaka.

 


Galerija: