Pnevmatike

4 zlata pravila vzdrževanja pnevmatik

 

Vsi si želimo, da bi naše pnevmatike vzdržale ?im dlje.  A tudi za najbolj kakovostne pnevmatike je potrebno redno skrbeti in jih vzdrževati, da jih ohranimo v dobrem stanju. S tem ne izboljšamo samo varnosti avtomobila na cesti, temve? tudi optimiziramo zmogljivosti in prihranimo denar. Vzemite si nekaj minut čo in zavarujte vašo investicijo  v skladu s štirimi zlatimi pravili.

Mčo preverjanje čega tlaka

Ste vedeli, da se či tlak v pnevmatiki sam od sebe zniža za približno 0,07 bara na mesec? Okoli dve tretjini evropskih voznikov vozi s pnevmatikami s prenizkim čim tlakom. Pnevmatike z neustreznim čim tlakom se ne le hitreje obrabijo, poslabšajo tudi zmogljivosti avtomobila, zaviranje, vodljivost in varnost. Poviša se tudi poraba goriva: s pnevmatikami z 20 % prenizkim čim tlakom boste prevozili 20 % kilometrov manj. Podobno se pnevmatike s previsokim čim tlakom neenakomerno obrabijo in se hitreje postarajo. Navadite se na preverjanje čega tlaka enkrat čo (tudi rezervno kolo) in pred daljšimi potovanji. Najbolje je, da preverite či tlak na hladnih pnevmatikah. ?e ste z njimi vozili vsaj 2 uri ali ste vozili ve? kakor nekaj kilometrov z zmerno hitrostjo, dodajte čnemu čemu tlaku 0,3 bara. Pčn či tlak lahko pogledate v čiku vašega vozila.

Za daljšo življenjsko dobo menjajte položaje koles in uravnotežite pnevmatike

Preprost čn za podaljšanje življenjske dobe pnevmatik so redne menjave položajev koles, vsakih
10-12.000 km. S tem boste dosegli enakomerno obrabo in pnevmatike bodo trajale dlje. Ko menjate položaje pnevmatik, naj strokovnjak preveri tudi uravnoteženost, da čte nepotrebno tresenje. Tako boste varovali ležaje in amortizerje in čli čsno obrabo pnevmatik. Pomnite: kolikor dlje pnevmatika traja, toliko cenejša je!

Preverite obrabo

?e vozite s pnevmatikami z nizko globino profila ne ogrožate samo vaše varnosti zaradi čne nevarnosti splavanja na vodi, slabšega oprijema in nadzora nad vozilom – to je tudi v nasprotju s predpisi. Pnevmatike je potrebno zamenjati, ko je ostanek globine profila 1,6 mm. Pomembno je, da veste, da je zakonsko predpisana najnižja globina profila 1,6 mm –za letne razmere ali splošno uporabo. V zimskih razmerah – ko je cesta zasnežena ali poledenela, je v nekaterih evropskih državah predpisana minimalna globina profila za zimske pnevmatike 3 ali 4 mm.

Preverjanje globine profila je hitro in enostavno – bodisi z merilom globine profila, ki ga lahko kupite pri specialistu za pnevmatike, čna novih pnevmatik pa ima vgrajen indikator obrabe. Redno preverjajte globino profila po celotni površini pnevmatike, na ve? mestih – ?e ste v dvomih, prosite za pomo? strokovnjaka.

Poskrbite za pravilno geometrijsko nastavitev koles in znižajte stroške

Vsaki?, ko zapeljete na udarno jamo ali č zadenete robnik, se nekoliko poslabša geometrija koles vašega vozila. To poslabšanje lahko č hitro, nepravilno obrabo pnevmatik in vpliva tako na vodljivost vozila kot na varnost. Peljite vozilo k priznanemu serviserju, ki naj preveri in uravna geometrijsko nastavitev ter tako č življenjsko dobo pnevmatik in izboljša vodljivost vašega vozila.

Posvetite nekaj minut svojega ?asa rednemu vzdrževanju pnevmatik – razliko boste čtili za krmilom in v žepu.

 


Galerija: