Novice

Motor leta 2012: BMW Group slavi s štiri, šest in osemvaljniki


Nepremagljivi čratni prvaki in uspešni novinci so BMW Group ponovno zagotovili premo? na tekmovanju Mednarodni motor leta 2012. Pogonske enote, ki zagotavljajo čnkovito mo? v aktualnih modelih BMW in MINI, so slavile v štirih izmed osmih kategorij delovne prostornine. Kvartet dobitnikov nagrad sestavljata dva štirivaljna motorja, vrstni šestvaljnik in osemvaljnik. Z zlatom se je odela 1,6-litrska turbinska pogonska enota v MINI John Cooper S, štirivaljni motor s tehnologijo BMW TwinPower Turbo, ki poleg drugih modelov poganja tudi novi BMW 328i, vrstni šestvaljnik z M TwinPower Turbo v BMW serije 1 M Coupé in V8 pod pokrovom BMW M3. Letošnje zmagovalce je izbral mednarodni odbor ocenjevalcev, ki ga je sestavljalo 76 novinarjev s ča avtomobilizma iz 36 držav. Nagrade Motor leta 2012 so podelili na sejmu Engine Expo v Stuttgartu.

 S temi zadnjimi priznanji BMW Group nadaljuje svoj zmagovalni niz na osrednjem svetovnem tekmovanju avtomobilskih motorjev. S svojim izjemnim razvojnim znanjem na tem ču je BMW Group od leta 1999 uspelo zbrati že 50 posameznih in skupnih zmag na tekmovanju Mednarodni motor leta. Leta 2012 pa so motorji čih dimenzij, ki so bili izdelani za modele BMW in MINI, zopet dominirali v številnih kategorijah delovne prostornine. Še ve?, spekter razpona č je med zadnjimi zmagovalci čo neverjeten, vse od 135 kW/184 KM pa do 309 KW/420 KM.

V 2012 sta nagradi za 1,4-litrski in 1,8-litrski razred delovne prostornine tako kot prejšnje leto pripadli motorju, ki poganja MINI Cooper S. 1,6-litrski štirivaljnik razvije čo mo? 135 kW/184 KM s čo turbinskega polnilnika z dvojno spiralo, sistemom neposrednega vbrizgavanja goriva in spremenljivim krmiljenjem ventilov, ki je osnovano na patentirani BMW tehnologiji VALVETRONIC. Med če atribute te enote ne spada le zmogljiva pogonska mo?, ampak tudi izjemna čnkovitost za ta razred motorjev.

S podobno čnim užitkom v vožnji in izjemno nizko porabo goriva ter vrednostmi emisij je tu novi 2,0-litrski motor s tehnologijo BMW TwinPower Turbo. Turbinsko gnana 180 kW/245 KM štirivaljna enota z neposrednim vbrizgavanjem goriva HPI in VALVETRONIC je nemudoma prevzela sodnike in dvignila nagrado v kategoriji 1,8-litrske do 2,0-litrske delovne prostornine. Ta zmagovalec sedaj poganja novi BMW 328i Limuzina, BMW 528i in BMW Z4 sDrive28i, kot tudi modela BMW X3 xDrive28i in BMW X1 xDrive28i.

Priznanje v razredu 2,5-litrske do 3,0 –litrske delovne prostornine je prejel vrstni šestvaljnik, ki je s svojo tehnologijo navduševal sodnike že v preteklosti. Tako leta 2007 kot 2008 je ta 3,0-litrska pogonska enota z dvema turbinskima polnilnikoma, neposrednim vbrizgavanjem goriva HPI in dvojnim VANOS prejela laskavi naslov Motor leta. Tehnologija motorja služi kot osnova tako za pogonsko enoto M TwinPower Turbo v BMW serije 1 Coupé kot za motor z BMW TwinPower Turbo v BMW Z4 sDrive35os. Z čo 250 kW/340 KM je ta izjemno zmogljiv vrstni šestvaljnik dosegel čo stopnjo č. Rezultat je čo neprekosljiva zmogljivost, ki mu je letos znova prinesla nagrado Motor leta.

Dosežek takšnega kova je v 2012 presegel le zaporedni niz uspešnosti ?etrtega zmagovalca iz vrst BMW Group. Peti? zapovrstjo predstavlja motor V8 v visokozmogljivem športnem avtomobilu BMW M3 najvišje merilo v razredu delovne prostornine od 3,0-litra do 4,0-litra. Izjemno čost naravno navdahnjenega 4,0-litrskega motorja čje njegov M koncept visoke vrtilne frekvence, ča mo? 309 kW/420 KM in izjemen pospešek. Poleg tega osemvaljnik čra s svojo izjemno čnkovitostjo, ki jo čjo funkcija Auto Start-Stop, regeneracija zavorne energije in druge tehnologije iz sklopa EfficientDynamics.


Galerija: