Novice

EuroFOT

Volvo Car Corporation je del velike evropske raziskave, ki je razkrila: nova varnostna tehnologija, ki zmanjša do 42 % tveganje čnja v zadek vozil na avtocestah

Kčo člo raziskovalnega projekta EuroFOT, ki združuje 28 evropskih podjetij in organizacij, potrjuje, da sistemi Volva, ki pomagajo vozniku izogniti se čm in čnjem, prinašajo ogromne prednosti.

Vozila, ki imajo prilagodljivi tempomat (ACC) in opozarjanje pred čnjem, zmanjšajo tveganje čnja v sprednje vozilo na avtocesti do 42 %.

European Field Operation Test (EuroFOT) na aktivnih varnostnih sistemih je raziskovalni projekt, podprt z evropskimi sredstvi. Včje 28 organizacij, čo s švedskimi Volvo Car Corporation, Volvo Trucks in Chalmers tehnološko univerzo.  

V EuroFOTu je sodelovalo 100 vozil volvo V70 in XC70 s 263 vozniki. Vsa vozila so bila opremljena s kamerami in senzorji, ki so beležili vsako sekundo poti kar 18 mesecev, kar pomeni, da je bil lahko čn in ocenjen prav vsak pripetljaj in situacija. Tako so Volvo strokovnjaki prišli do 30 terabajtov  podatkov od 3 milijone prevoženih kilometrov. Kčo člo EuroFOTa čje tudi materiale drugih avtomobilskih proizvajalcev.

“Analize kažejo, da naše na svetu vodilno čnje na nove varnostne in podporne tehnologije pelje do rezultatov v vsakodnevnih prometnih situacijah. Od čtka EuroFOTa smo predstavili številne nove sisteme in izboljšali že č. Primer je Zaznavanje pešcev s samodejnim zaviranjem, ki opozori voznika in samodejno zavre, ?e je na cesti pešec,” doda Peter Mertens, višji podpredsednik raziskav in razvoja pri Volvo Car Corporation.

Analiza petih tehnologij  
EuroFOT je temeljil na analizi petih tehnoloških rešitvah Volva.
•    PRILAGODLJIVI TEMPOMAT (ACC) ohranja razdalja med sprednjim vozilom.
•    OPOZARJANJE PRED TR?ENJEM (Collision Warning) opozori v primeru neizogibnega čnja v sprednje vozilo ter pripravi zavore za morebitno zaviranje.
•    SISTEM ZAZNAVE MRTVEGA ZORNEGA KOTA (BLIS) opozarja voznika na vozila v mrtvem kotu na obeh straneh vozila.
•    OPOZORILO MENJAVE VOZNEGA PASU (LDW) opozori voznika, ?e nenamerno zapelje na drug vozni pas.
•    SISTEM NADZORA VOZNIKA (DAC) je oblikovan, da zazna in opozori, ?e je voznik utrujen ali mu primanjkuje koncentracije.

Izboljšana varnost s tempomatom in opozarjanjem pred čnjem
Kčo člo EuroFOTa jasno prikazuje, da prilagodljivi tempomat in sistem za opozarjanje pred čnjem izboljšata prometno varnost. Prednosti so še boljše na avtocesti, kjer je tveganje za nalet na sprednje vozilo manjše za kar 42 %.

Ko pa gre za sistem opozarjanja pred čnjem, 70 % voznikov meni, da le-ta izboljša stopnjo varnosti. Eden izmed udeležencev raziskave je na primer rekel: “Zaradi opozorilnega sistema sem se nekajkrat uspel izogniti č, ko so vozila pred menoj kar na enkrat čla zavirati.”

Pozitiven trend tudi za ostale tehnologije
Tudi za ostale opozorilne sisteme, ki se čjo na utrujenost voznika, ohranjanje smeri vožnje ter vozila v mrtvem kotu, je trend zelo pozitiven. Žal pa za enkrat še ni dovolj podatkov, ki bi čo dokazovali zmanjšanje tveganja nesre?.
“To je zato, ker je število nesre? relativno majhno. Nujne situacije, ki smo jih imeli pa so identificirane in preiskane. Razkrivajo, da vozniki zaznajo in se odzovejo na opozorila. V čh, kjer je prisotna utrujenost, led ča voznika opozori in le-ta postane bolj pozoren, preden postane situacija resna,” pravi John-Fredrik Grönvall, manager za raziskave prometnih nesre? pri Volvo Car Corporation.

Udeleženci EuroFOTa so potrdili, da sistem nadzora voznika čo deluje. Komentar: “Bil sem čn po groznem službenem dnevu, ki se je zavlekel pozno v no?. Res sem vesel, da  me je sistem obvestil čsno.”

Dragoceni prispevki za razvoj varnejših vozil
“Tako obširna raziskava o vedenju voznika kot širok nabor komentarjev voznikov sta zelo dragocena za našo raziskavo. Vozila oblikujemo v skladu z željami in potrebami strank. Rezultati EuroFOTa nam pomagajo pri razvoju novih, uporabniku prijaznih in čnkovitih tehnologij, ki nas peljejo bližje našemu cilju; brez poškodb ali smrtnih žrtev v novih Volvo vozilih do leta 2020,” za konec dodan Peter Mertens.