Novice

Mazda bo z novim dizelskim agregatom prihodnje leto nastopila na 24 ur Le Mansa

Pri Mazda Motorsports so objavili namero, da bodo svoje tekmovalne motorje SKYACTIV-D CLEAN DIESEL ponudili tudi ekipam, ki tekmujejo v dirkaški seriji Le Mans Prototype 2 (LMP2) v sklopu tekmovanja za 24 ur Le Mansa. Program Le Mans bo svoj krstni nastop na omenjeni vzdržljivostni dirki doživel prihodnje leto, Mazda pa je doslej edina azijska znamka, ki ji je v Le Mansu uspelo (leta 1991) slaviti skupno zmago.

 

“S tem obujamo Mazdino ljubezensko razmerje z Le Mansom,” razlaga Jay Amestoy, podpredsednik Mazda Motorsports, Mazda North American Operations (MNAO). “Pred 21 leti smo na tej dirki pisali zgodovino, ko smo kot prvi in edini doslej slavili z rotacijskim motorjem. Sedaj se čmo v Le Mans z namenom, da se vrnemo v krog zmagovalcev s pogonskim agregatom, za katerega smo čni, da je najbolj napreden in najbolj ?ist produkcijski motor na svetu. Vse skupaj bomo izpeljali v prepoznavnem Mazdinem slogu in pogonske agregate dobavili tako evropskim kot tudi ameriškim ekipam, ki tekmujejo v razredu LMP2 v tekmovanjih World Endurance Championship (WEC) in American Le Mans Series (ALMS).”

 

Motorje skupaj razvijajo čo podjetje Mazda Motor Corporation, severnoameriška podružnica Mazda North American Operations in podjetje SpeedSource Race Engineering. Testiranja na preizkusni mizi so že v teku, konec leta pa bodo motor preizkusili tudi na dirkališ?u.

 

Tekmovalni pogonski agregati temeljijo na tovarniškem bloku Mazdinega SKYACTIV-D 2.2 dizelskega štirivaljnika z dvostopenjskim turbinskim polnjenjem, ki po besedah Johna Doonana, direktorja Mazda Motorsports, č izjemne zmogljivosti in nizko porabo goriva v kombinaciji s kakovostjo, vzdržljivostjo in zanesljivostjo, potrebno za razvoj izjemnih serijskih avtomobilov in tudi za zmagovanje na vzdržljivostnih dirkah.

 

 

 

 

Dempsey Racing bo najverjetneje prvi dirkal z motorjem SKYACTIV-D

 

Pri ekipi Dempsey Racing, ki tekmuje v seriji LMP2, se že čo pripravljajo na uporabo motorjev SKYACTIV-D. Lastnik ekipe je sicer znani filmski igralec Patrick Dempsey.

 

Dempsey Racing z Mazdami RX-8 že pet let tekmuje v razredu Grand-Am GT in se lahko pohvali z uvrstitvijo na če na legendarnih 24 ur Daytone 2011. Ekipa je skozi leta tekmovanj nenehno izboljševala svoje rezultate in prispevala levji delež pri osvojitvi Grand-Am GT konstruktorskega naslova pred dvema letoma. S podporo novih sponzorjev, kot je VisitFlorida.com je ekipa Dempsey Racing letos razširila delovanje tudi na serijo American Le Mans Series in bo nastopala v razredih Prototype Challenge (LMPC) in Prototype 2 (LMP2).

 

Lastik ekipe Patrick Dempsey in njegov poslovni partner ter dirka? Joe Foster trenutno testirata v Virginii, oba pa sta že tekmovala na 24 ur Le Mansa. Naslednje leto nameravata ponovno nastopiti, in sicer prav z dirkalnikom, ki ga bo poganjal Mazdin SKYACTIV-D dizelski agregat.

 

Patrick Dempsey je ob tem dejal: “Naše dolgoletno partnerstvo z Mazdo je bilo čo in tudi vnaprej si želimo skupnega uspeha. Naša ekipa in partnerji se že veselimo uporabe moderne tehnologije SKYACTIV-D, tudi zato, ker združuje uporabnost z okoljevarstveno komponento.


Galerija: