Novice

X Games Los Angeles: zlata medalja za Sébastiena Loeba!

 

Sébastien Loeb je že ob svojem prvem obisku v ZDA zmagal na dirki v relikrosu, ki je bila organizirana v sklopu prireditve X Games Los Angeles 2012. Veliki zmagovalec kvalifikacijske dirke in finala za volanom dirkalnika Citroën DS3 XL ter osemkratni svetovni prvak v reliju je za to, da si je ustvaril ime na drugi strani Atlantika, potreboval le en dan!

Le nekaj dni po zmagi na Novi Zelandiji se je Sébastien Loeb odpravil v Kalifornijo, kjer se je udeležil prireditve X Games Los Angeles. Njega in njegov dirkalnik, Citroën DS3 XL s 545 konjskimi či, je tam čkala mestna dirkalna steza, speljana posebej za to priložnost. Proga z betonskimi pregradami in brez bankin je bila med prostimi preizkusnimi vožnjami prizoriš?e dih čh zletov s ceste. Slednji so Toomasa Heikkinena in Marcusa Grönholma stali udeležbe na dirki.

Tekmovanje se je člo v nedeljo s kvalifikacijskimi dirkami, namenjenimi čtvi štartnih položajev v finalu. Travis Pastrana, eden od favoritov, je že v prvem ovinku priletel v zid. Sébastienu Loebu je tako uspelo prevzeti vodstvo in zmagati v svoji seriji. Dosegel je tudi najboljši izmerjeni ?as in bil ve? kot tri sekunde hitrejši od Tannerja Fousta, zmagovalca prvenstva v relikrosu Global Rallycross Championship.

‘Frenchie’, ki je bil v Los Angelesu čo neznan, si je tako v nekaj minutah ustvaril ime in prošnje za avtogram in fotografije so kar deževale. Kljub temu se je bilo treba dokazati še v finalu, v katerem se je spopadlo deset dirkalnikov.

Seb je po popolnem startu prevzel vodstvo in si takoj priboril majhno prednost. Vendar pa je bila dirka v drugem krogu prekinjena zaradi posledic čnja, ki so ovirale prehodnost dirkalne steze. Temperature pod ?eladami so narasle in v ponovnem startu je ve? tekmovalcev speljalo prehitro. Finale se je torej še tretji? čl in Citroënov voznik je s povsem mirnimi živci vnovi? prvi zapeljal v prvi zavoj. Hitro je dosegel nekaj sekund prednosti pred Kenom Blockom in bil, potem ko je Ačnu čla guma, rešen vsake nevarnosti. Odpeljal se je zmagi naproti in stopil na če za zlato medaljo!

"Vikend se je dobro čl in seveda sem vesel te medalje, vendar pa priznam, da v tej zmagi težko uživam, saj je moj "či tekmec" Marcus Grönholm po zletu s ceste pristal v bolnišnici," je povedal Sébastien. "Tega spopada sva se oba veselila, zato mi je žal, ker do njega ni prišlo. Že na svoji prvi dirki v relikrosu sem hitro spoznal, da je start bistvenega pomena. Ker sem bil v prostih preizkusnih vožnjah nekoliko hitrejši od ostalih, sem vedel, da imam z dobrim startom zmago tako reko? v žepu. Sem sem prišel z upanjem na zmago, in vesel sem, da mi je uspelo!"

"Potem ko je kreativna tehnologija zablestela na cestah po vsem svetu, sta se Citroën Racing in Sébastien Loeb uveljavila še na novem teritoriju in v novi disciplini," se veseli Yves Matton, direktor ekipe Citroën Racing. "Ker je bilo za nas vse novo, smo bili pri pripravah zelo či. Na samem prizoriš?u je bilo vzdušje zelo, čsih celo preve?, sproš?eno, vendar smo se uspeli izogniti pastem in č po zmagi. Zadovoljni smo z doseženim uspehom in ob tej priložnosti bi se posebej rad zahvalil Kennethu Hansenu za njegove preudarne strateške nasvete."

 


Galerija: