Prototipi

BMW i3 Concept Coupé

s svetovno premiero BMW i3 Concept Coupé predstavlja posebno okretno in vznemirljivo čco svojega koncepta trajnostnega vozila premium razreda brez emisij. Model se je na avtomobilskem salonu 2012 v Los Angelesu predstavil skupaj z nenehnim procesom razvoja za pripravo prvega povsem čega vozila znamke BMW i na svetu za serijsko proizvodnjo in izkazuje potencial za nadaljnje širjenje modelne serije. Najsodobnejša, jasna in odprta zasnova, ki čje BMW i3 Concept Coupé, predstavlja inovativno obliko urbane mobilnosti, ki v svoj premium profil vgrajuje trajnostno zavest. Poleg tega trivratni model uporablja svojstveno obliko, ki je bila zasnovana posebno za avtomobile BMW i in izraža nesporen čtek dinamike in užitka v vožnji. Vizualni čnek karoserije iz karbonskih vlaken v veliki meri oblikujeta elegantno č linija coupé strehe in sveža interpretacija »če« oblike BMW i, ki se kaže v stilu stranskih oken in nemudoma daje vtis svetlosti, transparentnosti in gladkih čih člnosti. V notranjosti pa je čtek prostornosti, čn za blagovno znamko BMW i, združen z ekskluzivnim salonskim ambientom z čnima zadnjima sedežema. BMW i3 Concept Coupé tako prevzema naziv prvega povsem povezanega čega vozila na svetu. Z čtvijo inovativnih funkcij BMW ConnectedDrive, ki so jih razvili pri BMW i za uporabo v proizvodnji vozil, pa sta delovanje navigacijskega sistema in prenos informacij med vozilom, zunanjim svetom in voznikovim pametnim telefonom usmerjena k posebnim zahtevam e-mobilnosti.

BMW i3 Concept Coupé se izrazito č na čo zmogljivost, ki jo lahko ustvari povsem ča čca tehnologije BMW eDrive. Kot BMW i3 Concept je BMW i3 Concept Coupé prav tako opremljen z čim motorjem, ki ga je razvil BMW Group ter doseže čo mo? 125 kW/170 KM in či navor 250 Newton metrov. Mo? motorja se bliskovito kanalizira na zadnja kolesa preko 1-stopenjskega menjalnika. Eči motor ?rpa energijo iz litij-ionskih baterijskih celic. Pri tem položaj baterijskih enot bistveno vpliva na znižanje težiš?a, kar dodatno prispeva k izjemno agilnem upravljanju vozila. Koncept LifeDrive za arhitekturo vozila BMW i pripomore pri čem povezovanju čja novega vozila blagovne znamke s tehnologijo BMW eDrive, ki bo kmalu postala proizvodni standard. Horizontalno razdeljena izvedba iz dveh samostojnih elementov se jasno č na če zahteve čega pogonskega sklopa in pomaga ustvarjati koncept oblike, čtek prostornosti in doživetje v vožnji, ki so edinstvene člnosti avtomobilov BMW i.

Potniška kabina oblikuje jedro modula Life, ki je izdelan iz polimera, čnega s karbonskimi vlakni (CFRP). BMW i dosega nove ravni avtomobilskega inženiringa s široko uporabo tega visokotehnološkega materiala. Ker je izjemno lahek in obenem tudi zelo čn, CFRP odpira velik ustvarjalni prostor za oblikovanje in ima tako vse prave odlike za prenos neponovljivih in člnih oblikovnih svojstvenosti BMW v široko paleto čc. Pri BMW i3 Concept Coupé so pogonski sistem, šasija in enota za shranjevanje energije skupaj s funkcijami strukture in zaš?ite pred trkom znova vgrajene v modul Drive, ki je izdelan predvsem iz aluminija.

S 3.964 milimetri dolžine, 1.768 milimetri širine in 1.555 milimetri višine BMW i3 Concept Coupé izstopa s svojimi zelo individualnimi razmerji. V neposredni primerjavi z BMW i3 Concept ima nov model širši in nižje čn videz, ki jasno poudarja agilno naravo. Medtem pa ostaja medosna razdalja z 2.570 milimetri v primerjavi s standardnim BMW i3 nespremenjena.

Oblika karoserije: Arhitektura LifeDrive poudarja nov videz in barvno shemo. Prenos oblikovnega sloga, razvitega posebej za avtomobile BMW i, na koncept coupé je ustvaril karoserijo, ki s svojim stilom namiguje na zabavo za volanom, obenem pa še vedno jasno izkazuje trajnostno mobilnost. Videz BMW i3 Concept Coupé č, da čnkovitost, svetlost, varnost in premium kakovost, vse vrednote blagovne znamke, jasno pridejo do izraza skupaj z edinstveno čo čnostjo modela. Zunanje površine in barvna shema so oblikovane na čn, ki vizualizira osnovno izvedbo, ki jo opredeljuje arhitektura LifeDrive. Princip čh se nivojev, poznan kot »člojni koncept« služi za simboliziranje če interakcije med izjemno izdelavo in oblikovnimi elementi modulov Life in Drive, obenem pa ponuja osnovo za transparentnost oblike vozila, ki okrepi trajnostno noto koncepta. Na primer pri  modulu Life je struktura materiala iz karbonskih vlaken jasno opazna pri odprtih vratih na vstopnem ču in čih. Prav tu, kjer je č opaziti dvodimenzionalni laminat CFRP nosilnih elementov, ta kompozit materiala še posebej izstopa. Paneli karoserije ob obokih koles, vrat in zadnjih stranskih stenah so obarvani v kovinski barvi Solar Orange, toplem odtenku, ki izžareva energijo in je ekskluziven za BMW i3 Concept Coupé. Barvni odtenek ustvarja ?udovit kontrast z čom v ?rni barvi z visokim sijajem na pokrovu motorja, strehi in pokrovu prtljažnika, kot tudi s ?rnim spodnjim robom karoserije. Sprednji odbija? čje vdelane ?rne elemente, ki ustvarjajo čnek če zavese za čo usmerjanje pretoka zraka v bližini obokov koles. Spodnji del zadnjega č čje difuzor, ki optimizira pretok zraka proti zadnjemu delu avtomobilskega podvozja. Nosilec registrske tablice ima tanek rob v barvi Solar Orange, medtem ko so sklopi zadnje č v obliki ?rke U integrirani v zadnje okensko steklo kot pri BMW i3 Concept. Kontrastni detajli v mat barvi Frozen Grey za če BMW in linije stranskih pragov so če za ta model in prispevajo k zunanjem videzu. Oznake blagovne znamke v barvi Stream Blue na sprednjem in zadnjem delu ter na pestih platiš? so člni elementi BMW i.


Galerija: