Reportaže

S Toyoto na joto!

"S terenci med tanke," se je glasilo na povabilu Toyote, ki smo ga dobili v roke pred nekaj dnevi. Ne, ni šlo za vabilo na fronto! Toyota je vse terena željne Slovence vabila v ?etrtek, 11. in petek, 12. oktobra na tankovski poligon na Vrhniki. Tankov hvalabogu ni bilo! Zato pa sta ob (za terence preveliki) mlaki ?akala po dva Land Cruiserja in dva RAVa! No, po pravici povedano RAVov in Cruiserjev je bilo še nekaj ve?, a tisti so bili le parkirani? Pripisali so še, da je oktober ?as za Toyoto in joto, ter nam zaželeli veliko dežja v dneh pred ?etrtkom! Ne, niso nesramni, le teren so hoteli ?im bolj čti! Tankovski poligon je namre? najprimernejši teren za preizkus vseh zmogljivosti njihovih terenskih vozil, ?e je "prekleto" moker in spolzek! Vreme jih (nas) tokrat ni ubogalo. Dnevi so bili lepi in le nekaj luž je ?akalo na številne radovedne posameznike, prodajalce in seveda novinarje, ki so (smo) se zamenjali v obeh modelih.

V sonce obsijana okolica Vrhnike je v petek popoldan, kar klicala v naravo. Pa ne peš. No toliko, da smo posneli nekaj fotografij v akciji se že č stopiti, kaj ve? pa na takšen dan, ko ti Miran Stanovnik predstavlja mejne zmogljivosti Land Cruiserja in imaš rezervirano vožnjo v RAVu ne! Tako so kolesa ostala v kleteh in garažah, gojzarje, pa smo uporabili zgolj zaradi blata in terena?

Tako je to, ?e smo ljubitelji narave in se č ne podajamo v brezpotja z avtomobili! Je potrebno izkoristiti vsako ponujeno priložnost! Takšen športni dan, bi predlagal vsem ponosnim lastnikom takšnih ali čih terencev, ki se nekaj krat na leto zapeljete po kakšni malo slabši makadamski cesti do vikenda in se morda ob kakšnem zimskem dnevu malo (tako za užitek) zakopljete v sveže zapadli sneg. Potem boste vedeli, kaj vam vaše vozilo č!

Preden smo se spopadli s terenom, sem namre? za RAVa mislil, da je še eden salonski terenec. No, pa saj tudi je! A, kljub temu ponuja še vedno ve?, kot potrebuje velika čna Slovencev! ?e imate nekaj, kar je vsaj na pol podobno cesti in se nakloni klancev ne gibajo v mejah, ki jih zmorejo le posebno prirejeno traktorji, potem se boste lahko peljali. Samo štirikolesni pogon zadostuje. Klanci, luže in či nakloni tja ?ez 30 stopinj. Brez težav! 116 konjski dizel zmore veliko. Pri speljevanju na spolzki podlagi morda zahteva nekoliko ve? dodanega plina, a ko pritisnete na plin in kolesa grabijo gre. ?eprav sta bila oba RAVa obuta v povsem serijske pnevmatike, nismo čli. No, roko na srce, na najbolj čem mestu ni šlo v prvem poskusu. A, ko sem ubogal Miranov nasvet:"Samo gas do konca, pa bo šlo!", se je tudi spolzek klanec vdal. Vse ostalo, kot bi bilo igra. No, ?e vam je čvina vredna ve? kot vse ostalo, potem vas bo zagotovo bolelo srce. Veje, kamenje, blato? kakšno prasko, pa še kaj, boste zagotovo staknili!

Zanimivejši del je predstavljala vožnja z Land Cruiserjem. No, ta je pa že ?isto ta pravi terenec. Tukaj pomagajo tudi zapore diferencialov, reduktor in terenske pnevmatike (ni serijska oprema), kot se za klenega terenca spodobi! RAV je proti temu ča. Šele tukaj vidite, kaj vse lahko čete! Vzponi in spusti v katere se nekateri ne odpravijo niti peš. Nagibi?.ah, pa saj ne velja omenjati številk. Boste rekli, da pretiravam. ?e na zadnjem sedežu ob spustih ne bi bil pripasan, bi lahko vozniku priletel na hrbet. Prva, reduktor in gremo?Fiska, Vitranc, tako za čtek! Seveda navzgor! Igranje! Športni dan!

No, ?isto vse pa le ni šlo kot po maslu! Ne, nismo pristali a boku ali strehi! Zadnja desna pnevmatika je po dnevu in pol maltretiranja imela dovolj! Ampak, kolo pa menda zna vsak zamenjati!?

Martin Volmajer

P.s.: Pri Toyoti znajo zraven dobrih terencev narediti tudi dobro joto! Dober tek!In kaj pravijo o športnem denvu in Toyotah preostali ?lani uredništva:

Filip Kokalj o RAVu: "Joyride. Po cesti in terenu. Zanimivo in čjivo dobro tudi na terenu. Skozi vodo, blato in po klancih. Tčo dobro izveden pogon."

Aleksander Praper prav tako o RAVu: "Oblikovno svež in čn avtomobil, s precej limuzinskim (dobrim) položajem voznika, ki nakazuje, da bi se naj ciljna publika ve? vozila po cestah. Po preizkušnji sode? pa avtomobil čjivo zmore tudi zahtevnejše terene. Zaradi precej mehkega vzmetenja ni čjiva hitra vožnja preko izrazito razgibanega terena (Avtomobil lahko zaniha in z dnom udari po tleh). Sicer pa zelo všča ča za tiste, do katerih nikoli ne bodo napeljali avtocest?"

Matej Korošec o čtkih in izkušnjah: "Za skeptike, ki ne bi nikoli stavili na SUV avtomobile, da zmorejo strme klance, blato, luže itd., je bila to dobra šola. Tudi zame. Sedaj lahko stavim, da to zmorejo. Za Land Cruiserja pa na poligonu niso našli pravih ovir, saj je bil vsemu kos. Impresivno!"


Galerija: