TEST

Fiat Stilo 1.9 JTD 115 Dynamic (5 vrat): Stilski dizel


Fiat je s Stilom resno zapeljal v "Golf razred", ob bok še vedno zelo sveži 307 in č Corolli. Stilo je Za Italijane pomemben izdelek in po prvih vtisih sode? se bo Fiatu naložba bogato obrestovala. Tako motoriziran, z čejšim 115 konjskim dizelskim motorjem s sistemom skupnega voda, bo brez težav konkuriral HaDeIjem, TeDeIjem in ostali druš?ini.

Sveža, trendovska (ostre poteze), a še vedno prepoznavna italijanska oblika bo pritegnila že na prvi pogled, športni prednji del, visoki, miščsti boki in nekoliko ekstravaganten zadnji del. Nekoliko žalostno bomo nekateri gledali za pet vratnim zadkom, kjer č par zadnjih meglenk, kot smo jih bili vajeni pri Lantrah iz prve polovice devetdesetih, čo so že subjektivne ocene. Tri-vratna tega nima...

Poglejmo raje v notranjost?
Tako tesno Golfu najverjetneje še nikoli ni bilo. Pri Fiatu so namre? naredili čn avto. Že s tem ko so zgornji del aramaturne ploš?e oblekli v čo in na otip prijetno mehko plastiko so prestopili rubikon, zato jim ob pogledu na nekoliko ceneno trdo plastiko na sredinski konzoli, spodnjem delu armaturne ploš?e in spodnjem delu vratne obloge, ne moremo zameriti. Testni avtomobil je zaradi nekoliko višje strehe od 3-vratnega brata zelo prostoren. Posebej zanimiva je zadnja klop, deljiva po tretjini, ki ima nastavljivo naslonjalo. Na čn prostornosti v potniški kabini in normalnega rezervnega kolesa trpi prtljažni prostor, ki pa se ga da enostavno čti z premikanjem ali podiranjem zadnje klopi. Odlagalnih površin in predalov je toliko, da si je potrebno vzeti ?as, da jih uspete napolnit. V vratih in sredinski konzoli boste lahko odlagali avto karte, razne malenkosti in dve čvinki (pred prestavno čco), v dveh velikih predalih pred sovoznikom vas bo v čci Dynamic ?akala hladna č ali pa boste v njiju skrili kaj drugega. A to še ni vse! Pod obema sedežema sta vam na voljo dva velika predala in čk za čla nad bralnimi čami. Pripravno.Pa poglejmo za volan. Usnje na volanskem č in prestavni čci za slabih 40 čkov čla toplo čmo, upravljanje radijskega sprejemnika z volanskega č za 60 čkov z varnostnega stališ?a tudi. Volan je nastavljiv po višini in globini, zato lahko v kombinaciji z izdatno nastavljivostjo sedeža, vsak voznik najde primeren položaj.Prednji sedeži so nekoliko nemško trdi, z dobrimi čimi oporami in sredinskim naslonom za roko.

Da so Italijani želeli narediti udoben in varen avto čjo: serijska klimatska naprava z možnostjo čla za popolnoma samodejno dvo kanalno klimo, ki vas bo stala dobrih devetdeset čkov, čvalni kanal speljan k zadnjim sedežem, elektrifikacija vseh šip in ogledal, 6 varnostnih blazin, ABS, BAS in še nekatere novosti, ki Stila s paketom Dynamic postavljajo že na mejo interaktivnosti. Tako si lahko v paketu "Moj avto" sami nastavite številne osebne nastavitve, glede glasnosti čni piskov, radijskega sprejemnika, do skoraj povsem individualnih možnosti nastavljanja odklepanja vrat pri pritisku na daljinski sprožilec, nastavitve čega opozorila ob čtvi v naprej čne hitrosti,?

Pa se peljimo! Zagon. Dizel. Dobro nekje je pa? treba čti davek. Do slabih 2000 vrtljajev ni ni?, potem pa, ko če turbina s spremenljivo geometrijo vodilnih lopatic delati svoje je vožnja le še užitek. 255 Nm navora je na voljo že pri 2000 vrtljajih. In ?e ne bi bilo med pospeševanju rahlega dizelskega prizvoka bi kaj lahko pomislili, da se vozite v kakšni dobro motorizirani bencinski čci. 25 dodatnih konjev predelanemu JTD je dobro delo.
Za kontroliran prenos navora na cesto skrbi sistem proti zdrsavanju gnanih koles (ASR), ki ga lahko na lastno željo čte.

Ko se sprehodite do pete prestave, naravnate tempo na ugodno potovalno hitrost, boste znali ceniti podporo za levo nogo. Očo! Takrat boste mimogrede drveli s 170 kilometri na uro, ne da bi se sploh zavedli. Piš vetra je ne mote?, morda so nekoliko glasnejše le zimske pnevmatike v katere je bil obut naš Stilo. A to vseeno ne pokvari prijetnega potovalnega vzdušja. Pa tudi radijski sprejemnik boste zahvaljujo? samodejni nastavitvi jakosti zvoka, lahko poslušali tudi pri višjih vrtljajih motorja!

Iz avtoceste na zavito lokalno pot. Navkreber. Ovinek. Na meji pretiravanja. Zadek lepo sledi. Lega na cesti po prvih vtisih: Oča. Vožnja: Užitek. Obilica navora, ki je na razpolago že od nizkih vrtljajev, dela svoje. Mč si bo kdo zaželel le nekoliko trši volanski mehanizem, ampak, saj niste kupili dirkalnika.

Skozi mesto je Stilo zahvaljujo? dodatnemu čemu servo čvalniku, prijetno okreten in ne prevelik za tesna parkiranja. Mč je le nekoliko slabša vidljivost skozi zadnje steklo pri vožnji nazaj, ob tem pa si žal tudi ne moremo prav veliko pomagati z na izgled izredno lepimi a majhnimi vzvratnimi ogledali.

O či porabi v tem trenutku le toliko, da je zagotovo nizka in se verjetno giblje pri tovarniških 5.4 l/100km, ali kakšen deciliter ve?.

Za koliko? Za 3.873.327 tolarjev ga lahko odpeljete iz Mariborskega salona Avto Triglava. ?e lahko živite brez usnja in kontrol radia na volanu, dvo kanalne klimatske naprave, či šip v zadnjih vratih in kovinske barve, boste čvali 303.326 tolarjev, a boste še vedno vozili varen, udoben in športno čn avto!
?e ste pripravljeni č globlje v žep je spisek dodatne opreme dolg, obsega pa boljše audio sisteme, čo strešno okno, tempomat, ESP, pomnilnik nastavitve sedežev, usnje na sedežih in še kaj!

Pri Fiatu zagotovo mislijo naprej! Konkurenca pa se je verjetno tudi že zamislila!

Stila sta za vas vozila: Martin Volmajer in Matej Korošec
Foto: Emanuel Soldat


Galerija: