Oblikovanje

NISSAN JUKE NISMO: OBLIKOVALSKA ZGODBA

Nissanovo čnje v živo: Zadnje neposredne Novice z Nissan Juke Nismo dogodka v živo v Barceloni, kjer je uradno predstavljeno Nissanovo novo zmogljivostno orožje za Evropo.

 

Vzemi nekaj, kar je povsem izvirno… in mu dodaj novo in vznemirljivo razsežnost. S tovrstnim izzivom so bili čni Nissanovi oblikovalci, ko so ustvarjali povsem novega Jukea Nismo. Zato poteka sedaj evropska predstavitev nove zmogljivostne čce avtomobila, ki je nastal z združitvijo oblikovalskega sloga SUV s potezami športnega kupeja, predstavitev čce radikalno oblikovanega Jukea v slogu Nismo.

 

Številne skrivnosti o nastajanju novosti odkriva Darryl Scriven, vodja digitalnega dizajna in vodilni dizajner projekta pri Nissan Design Europe.

 

Pravi, da je izhodiš?e, bistvo Nisma, prenos bogate dediš?ine desetletja dolgega uspešnega udejstvovanja v avtomobilskem športu v avtomobile, ki so namenjeni vožnji po evropskih cestah. Toda čca Nismo ni nastala le s preprostim dodajanjem dodatkov zunanjosti in bolj športnega sloga notranjosti. Sleherni element je namre? bil oblikovno čn z razlogom.

 

Inženirji so z razvojem zunanjosti v smeri če čosti Jukeu Nismo zagotovili bolj čnkovito, zmogljivostno in čo podobo. Med novosti sodita nižji sprednji in zadnji odbija?, širši blatniki in obrobe na spodnjem delu boka, spremenjena maska motorja in spojler na vrhu vrat prtljažnika za boljši nadzor čega toka.

 

Vse te spremembe zmanjšujejo či vzgon avtomobila v vožnji brez čnja čega upora, s čsno izboljšavo vseh voznih člnosti avtomobila. Z oblikovno čjivimi in vpadljivimi 18-čimi kolesi iz lahke litine, na katera so nameš?ene široke pnevmatike, so oblikovne spremembe vozilu ob vsem ostalem zagotovile čjivejšo podobo in čo izboljšan oprijem s podlago. Rč ohišji zunanjih vzvratnih ogledal in č ?rta, ki obkroža avtomobil s spodnje strani, so prepoznavni oblikovni elementi vseh, tudi čh modelov Nismo, po katerih nemudoma čjo od ostalih vozil.

 

Darryl Scriven pravi, da je izhodiš?e oblike bilo zasnovano v Nissanovem evropskem oblikovalskem studiu v Paddingtonu v Londonu. »Bilo je nadvse pomembno, da smo izdelali nekaj, kar je prežeto z čo, a ob tem ni zapleteno. Nismo vsekakor ne pomeni dodati nove poteze in površine brez razloga, gre za če če in vozno če spremembe. Oblika mora zato vse to nadgraditi in zaokrožiti. Prav to je predstavljalo poseben izziv. Tudi zato je sprednji del čo vpadljiv in čsno čo č ta avtomobil od vseh ostalih.«

 

Prepoznavnost sloga Nismo je bila z novim volanskim čm, pedalnim sklopom, stikali in merilniki, prestavno čco in oblogami vrat prenesena tudi v notranjost. Ta je sedaj s slogom čih zmogljivosti bolj čna na voznika, njegove potrebe in zahteve. Nadgradnja čje posebne Nismo športne sedeže z čmi šivi, ki zagotavljajo boljšo oporo telesa voznika ob vožnji skozi zavoje. Scriven doda: »Ustvarili smo dirkaški stroj, za katerega je člno zmanjšanje mase, brez da bi pri tem iz notranjosti odstranili vse, kar se da. Ne pozabite, to je avtomobil, ki ga bodo ljudje uporabljali vsak dan, a z veliko spremembo čtka v vožnji. Juke Nismo je premijski, ?uti se ga č, zato pritegne aktivnega voznika in ga navduši v vožnji.«


Galerija: