Novice

Zmagovalni dirkalnik Mazda 787B med legende Le Mansa

Zmagovalni dirkalnik z rotacijskim motorjem Mazda 787B Le Mans, ki je zmago na najbolj prestižni vzdržljivostni dirki slavil leta 1991, je tudi uradno dobil naziv "Legend of Le Mans"*, ki jo bodo prireditelji ob 90-letnici dirke podelili junija letos.

 

Organizator dirke francoski avtomobilski klub Automobile Club de l'Ouest (ACO), je s čo internetne ankete, v kateri je sodelovalo preko 20.000 ljubiteljev avtomobilizma po svetu ter strokovne komisije, izbral 11 avtomobilov, ki najbolje odražajo duh Le Mansa v posameznem desetletju. V komisiji sicer najdemo tako č imena, kot so predsednik FIA-e Jean Todt, predsednik avtomobilskega kluba ACO Pierre Fillon, čratna zmagovalca 24 ur Le Mansa, Emanuele Pirro in Yannick Dalmas, slavni Porschejev inženir Norbert Singer, angleški novinar revije Autosport, Gary Watkins ter ameriški igralec in dirka? Patrick Dempsey.

 

Za devetdeseta leta prejšnjega stoletja sta dirkalnika Mazda 787B in Peugeot 905 dobila povsem enako število glasov, zaradi ?esar bodo na koncu podelili 11 nagrad za deset desetletij dirke.

 

Mazda do danes ostaja edini japonski proizvajalec, ki mu je uspelo osvojiti najbolj prestižno 24-urno vzdržljivostno dirko na svetu. Hkrati pa zmaga izpred dvaindvajsetih let še vedno pomeni tudi zmago svežih idej nad konvencionalnostjo, saj je Mazda naslov slavila z dirkalnikom, ki ga je poganjal rotacijski motor. Dirkalnik Mazda 787B, ki so ga takrat upravljali Johnny Herbert, Volker Weidler in Bertrand Gachot, je za zmago prevozil 362 krogov s čo hitrostjo ve? kot 205 km/h.

 

Pri ACO bodo pred samo podelitvijo vse legendarne dirkalnike javnosti postavili na ogled na ve? prireditvah, pred samim čtkom letošnje dirke, 22. junija, na Circuit de Sarthe v bližini Le Mansa pa bo na programu tudi ?astni krog vseh nagrajenih dirkalnikov.

 

Mazda Motorsports bo v okviru delovanja severnoameriške podružnice Mazda North American Operations eden izmed dobaviteljev pogonskih agregatov na letošnji izvedbi dirke. Z novim 2,2-litrskim SKYACTIV-D ?istim dizelskim agregatom opremljene ekipe bodo dirkale v razredu LMP2 (Le Mans Prototype 2).


Galerija: