Zgodovina

Tri generacije zabave v vožnji: MINI Cooper in MINI Cooper S skozi leta.

Že tri generacije in ve? kot 50 let ime Cooper okarakterizira MINI, ki ponuja še ve? v smislu zabave v vožnji. Zamisel, ki se je porodila Johnu Cooperju, izjemnemu snovalcu vozil Formula 1, da bi agilni majhni avtomobil navdahnil z dodatno mero zmogljivosti in ga spremenil v športni stroj za vožnjo po cestah in dirkalnih stezah, ni izgubila svojega elana. Vseeno pa pri modelu Cooper nikoli ni šlo za mo?, kar jasno dokazuje primerjava med čim Mini in njegovima dvema naslednikoma. Tu igra čo vlogo osnovni princip kreativne uporabe prostora v povezavi z edinstvenim go-kart čtkom, kar velja za č nit pri vseh treh generacijah legendarnega majhnega avtomobila. Vozniki uživajo v teh izjemnih karakteristikah upravljanja na zavitih podeželskih cestah in mestnih ulicah po vsem svetu, pri tem pa se poti čega Mini in Mini iz 21. stoletja še vedno stalno prepletajo.

Majhen britanski avtomobil goji izjemno strast do ovinkov in zavojev, ki zahtevajo hitre in če spremembe smeri; tu se čti čo doma. Kči MINI je bil umerjen za vožnjo po zavitih cestah z ostrimi ovinki in še danes zgleda agilen – s čo živahnih 46 kW/63 KM, ki jih je ponujal Mini Cooper proti koncu svoje proizvodne serije. Kči Cooper se je umaknil iz proizvodnih linij jeseni 2000, takrat pa je njegov naslednik že nestrpno ?akal, da se požene na ceste. V nasprotju z originalnim Mini je bil nov model že od samega čtka na voljo v izvedbi Cooper. S 85kW/115 KM pod pokrovom motorja bi s ponosom nosil to ime. Pogonski sklop in šasija avtomobila sta že pri samem speljevanju oblikovala čo zavezništvo in zagotovila neprekosljivo zabavo v vožnji. Že John Cooper je spoznal, da čsih dobrega ni nikoli preve?. Pred 50 leti je predstavil 70 KM model Mini Cooper S. Danes pa njegov najnovejši naslednik ponuja vozniku 135 kW/184 KM. Še ve?, motor s turbinskim polnjenjem v najnovejšem MINI Cooper S postavlja tudi nov standard na ču čnkovitosti v svojem razredu č.

Ko se je Alec Issigonis čl razviti nov majhen avtomobil za britansko avtomobilsko korporacijo sredi 1950-ih, si je za prioriteti postavil prostornost in ceno. Z nekaj ve? kot tremi metri dolžine je či Mini ponudil izjemno prostornost za potnike in njihovo prtljago. Issigonis se je čl za čo vgradnjo štirivaljnega motorja spredaj, pod katerim se je čo med kolesi nahajal menjalnik. Položaj teh koles na skrajnih čah avtomobila in kratki previsi Mini so opravili ostalo. Mini je bil navzven majhen, v notranjosti pa prostoren, obenem pa tudi – s približno 600 kilogrami – izjemno lahek. Principi, ki so poudarjali njegovo obliko, še danes predstavljajo osnovo za majhne in kompaktne avtomobile.

Vendar pa je za izjemen vir športnega talenta pod majhno lupino zaslužna druga ča osebnost v zgodovini blagovne znamke. John Cooper, prijatelj in poslovni partner Issigonisa, in dobitnik dveh konstrukcijskih naslovov Formule 1, je hitro prepoznal či potencial avtomobila in leta 1961 je na ceste speljal prvi Mini Cooper. Proizvodnja modela Cooper je bila v 1970-ih za kratek ?as prekinjena, a takrat je oznaka Mini Cooper že zdavnaj postala sinonim za športen in agilen majhen avtomobil.

Ob prispevku Johna Cooperja je lansiranje tega znamenitega športnega modela prav tako temeljilo na izjemnosti šasije čega Mini. Issigonis je oral ledino s krmiljenjem in podvozjem svojega novega izuma, pri tem pa je postavil temelje za go-kart čtek, v katerem vozniki uživajo še danes. Hči zglobi so zmanjšali navor na volanu, pomožni okvir (na katerega so bila pritrjena zadnja kolesa) je izboljšal smerno stabilnost, gumene vzmeti in majhni teleskopski blažilniki pa so zagotovili čo odzivnost ter progresivno delovanje vzmeti. Številne zamisli, izvedene v tem majhnem avtomobilu, še vedno navdušujejo. Rezultat teh zamisli – izjemno upravljanje čega Mini – pa pojasnjuje, zakaj ima avtomobil še vedno tako lojalno skupnost privržencev.

Ko je leta 2001 na sceno stopil naslednik originalnega avtomobila, je bilo jasno, da bo za nov nivo zabave v vožnji potrebna visoko napredna tehnologija šasije. MINI Cooper je opravil to nalogo s stilom z uporabo macphersonovih vzmetnih nog na sprednji premi, pogonskih gredi enake dolžine, ve?-vodilne zadnje preme, edinstvene v razredu majhnih avtomobilov, kolutnih zavor na vseh štirih kolesih ter DSC (elektronski nadzor stabilnosti).

Najnovejša generacija MINI Cooper S prav tako čje či volanski čvalnik s funkcijo Servotronic in sistem DSC z DTC (čvanje zdrsa pogonskih koles) ter elektronsko zaporo diferenciala sprednje preme. Elektronska zapora diferenciala (EDLC) je sistem, ki daje MINI čo prednost na primer v ozkih ovinkih na alpskih prelazih z zaviranjem vrtenja kolesa po potrebi za boljše speljevanje iz zavojev, kot tudi pri krmiljenju avtomobila. S pritiskom na osnovno vgrajen gumb Sport pa postane krmiljenje avtomobila MINI Cooper S še bolj neposredno, motor pa ponudi posebno športen zvok.  Vsega tega si pred  50 leti seveda ni bilo č predstavljati, a zagotovo bi bil John Cooper danes čo zadovoljen. 


Galerija: