Novice

Mazda CX-5 s polno vitrino odmevnih nagrad

Tudi leto dni po čtku prodaje evforija okoli Mazde CX-5 ne pojenja. Vedno daljši seznam prestižnih priznanj za Mazdin kompaktni crossover SUV sovpada tudi z čo prodajo, ki presega vsa čkovanja. Ob vsem naštetem je morda še najbolj zanimivo dejstvo, da Mazda CX-5 nagrade pobira v popolnoma čih kategorijah ocenjevanj, od zmogljivosti in inovativnih tehnologij, pa do oblike, varnostnih lastnosti ali čosti.

 

Najnovejšo nagrado, SUV Trophy, je Mazda CX-5 osvojila decembra lani, ko je na izboru francoske revije l'Argus de l'Automobile zmagala pred Oplom Mokka in Land Roverjem Range Rover. Še pomembnejši je naslov japonskega avta leta za obdobje 2012-13, ki so ga razglasili 29. novembra lani, zmaga Mazde CX-5 pa je tudi tukaj bila izjemno čjiva. 60-?lanska žirija je še posebej pohvalila vozne lastnosti in napredne če rešitve SKYACTIV, na ?elu z čimi SKYACTIV-D dizelskimi motorji.

 

V Nčji je Mazda CX-5 prvo mesto osvojila na izboru Auto + Verkehr, ki ga organizira televizijska postaja SWR. Za njo sta se uvrstila Volvo V40 in Hyundai i30, v Avstriji pa so se v izboru ARBÖ (organizira ga avstrijski avtomobilski klub) za Mazdo CX-5 uvrstili Audi A3, BMW serije 3 in Mercedes razreda A. Med ostalimi nagradami velja omeniti naslov Britain's Best Crossover revije Auto Express, nagrado Auto Bild 2012 European Design Award in naziv SUV of the Year 2012 španske publikacije motor mundial. Mazdin kompaktni crossover SUV je številne nagrade osvojil tudi na ču Severne Amerike in Azije.

 

Ni slabo, še posebej, ?e upoštevamo, da gre za prvi Mazdi kompaktni SUV. Evropski kupci so nad avtomobilom navdušeni, kar dokazujejo tudi prodajne številke. Na Nizozemskem ima CX-5 kar 11,6-odstoten tržni delež v svojem segmentu (obdobje jan-nov 2012), na Danskem 7,6 in na Norveškem 6,7-odstotnega. Mazda je letos že dvakrat čla napoved števila izdelanih vozil v enem leto in sicer iz 160.000 na 200.000 in kasneje na 240.000.

 

Dejstva govorijo sama zase: atraktivna oblika je odraz izraza oblikovalskega jezika KODO, skupaj z naborom naprednih tehnologij SKYACTIV pa Mazda CX-5 ob nekonvencionalnosti ponuja tudi vrhunske zmogljivosti, najvišji nivo varnosti, izjemne vozne lastnosti, vse skupaj pa ob čosti in minimalnih emisijah ogljikovega dioksida, ki spadajo v sam vrh segmenta. Vsi SKYACTIV pogonski agregati (dva dizelska in bencinski) so opremljeni s sistemom i-stop, ki dodatno prispeva k zmanjševanju porabe goriva, dizelska agregata pa izpolnjujeta tudi najstrožje normative Euro6.

 

Motorji, ki se od ostalih razlikujejo že po izjemnem kompresijskem razmerju, dodatno poudarjajo nekonvencionalnost Mazde CX-5, ki blesti tudi s prostorno potniško kabino in velikim prtljažnim prostorom. Obenem je CX-5 tudi eden najbolj varnih avtomobilov na cesti, saj je na testiranjih Euro NCAP in ANCAP (v Avstraliji) dosegel maksimalno število zvezdic, v ZDA pa mu je agencija IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) podelila celo naziv Top Safety Pick 2012.

 

»Mazda CX-5 je vitalnega pomena za Mazdino prodajo in uspeh znamke v Evropi,« je povedal I?iro Hirose, direktor oddelka za raziskave in razvoj in nadaljeval, »zato smo še posebej zadovoljni z vsemi pozitivnimi ocenami, ki jih je avtomobil deležen, saj tudi sami verjamemo, da si zaradi svojih atributov tudi zasluži.«


Galerija: