Zgodovina

Obletnica elektri?nih sistemov za vozila

Zanesljivo avtomobilsko napajanje 

►    za zadovoljevanje vedno čih čih obremenitev vozil

►    vedno bolj čnkovit, čn in kompakten

►    za vse vrste osebnih avtomobilov in gospodarskih vozil

►    vse od pomožnih sestavnih delov do čih prenosnikov č

 

Minilo je stoletje, odkar je Bosch prvi na svetu predstavil generator, ki uravnava napetost, za motorna vozila. ?eprav je bil generator na čtku zasnovan kot preprost vir napajanja za takrat inovativne če žaromete, je na koncu postavil temelje za elektrifikacijo avtomobila. Žarometom so kmalu sledili še številni drugi či porabniki, kot sta či zaganjalnik, ki ga je Bosch uvedel leta 1914, in prvi či pogon za brisalce, ki ga je Bosch dal na trg leta 1926. Danes generatorji avtomobile oskrbujejo z vso energijo, ki jo ti potrebujejo, in napajajo množico čih sistemov, zaradi katerih so avtomobili bolj ?isti in čnkoviti, pri tem pa zagotavljajo varnost in udobje. »Generatorji postajajo vedno manjši, robustnejši in čejši,« pravi Ulrich Kirschner, predsednik enote za zaganjalnike in generatorje, Bosch Starter Motors and Generators, ki je tako povzel proces nenehnega razvoja. Medtem ko so prvi generatorji zagotavljali le skromne 4 ampere, najnovejša generacija generatorjev Bosch – serija Power Density Line za osebna vozila – obsega štiri kategorije č, ki segajo od 130 do 250 amperov.

 

Bosch postane dobavitelj sistemov

Do leta 1913 je Bosch proizvajal čo samo vžigalne sisteme. Ta usmerjenost na samo en izdelek je bila zelo tvegana poslovna strategija. Ičsno se je avtomobilski trg izredno hitro razvijal. Vozila so se čla uporabljati vsakodnevno, varen in zanesljiv sistem razsvetljave pa je postal bistvenega pomena. Robert Bosch je prepoznal to priložnost in leta 1913 je bil »avtomobilski sistem Bosch za razsvetljavo« pripravljen za proizvodnjo. Ta paket, ki je bil na voljo kot rešitev za poznejšo vgradnjo, je bil sestavljen iz dveh žarometov, generatorja, akumulatorja in regulatorja napetosti. Generator je imel samo eno nalogo: napajanje akumulatorja, kar je čo zagotavljalo zanesljivo delovanje prvih čih žarometov. Ta prvi sistem za razsvetlitev je podjetju Bosch utrl pot do tega, da je postalo ponudnik sistemov in vodilni avtomobilski dobavitelj. Brez Boschevega nenehnega izboljševanja čnkovitosti generatorja bi morali biti današnji generatorji težki kot majhen avto, da bi lahko zagotavljali mo?, ki jo potrebujejo sodobni či sistemi s številnimi porabniki č.

 

Bosch je elektrificiral enote za ča odpirala oken ter celotna vozila

Poleg široke palete generatorjev za osebna in gospodarska vozila Bosch ponuja še mnogo drugih čih naprav. Te segajo od majhnih aktuatorjev za sedeže in enote za ča odpirala oken do čih elektromotorjev za hibridna in ča vozila. Taki motorji proizvajajo či tok, obenem pa se uporabljajo za pogon. Kirschner je čn: »Eči prenosniki č bodo tudi v prihodnje avtomobilom zagotavljali še čo čnkovitost in udobnost.«


Galerija: