Novice

BMW Art Car prvi? v Sloveniji

Generalni direktorBMW Group Slovenija, Lothar Schupet in direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane, Blaž Peršin sta na današnji novinarski konferenci  napovedala čo sodelovanje in predstavila projekt BMW Art Car. Podjetje BMW Group tudi v Sloveniji udejanja zavezanost kulturi. Kulturna kooperacija z Muzejem in galerijami mesta Ljubljane je ena izmed ve? kot 100 edinstvenih po vsem svetu. Promocija in podpora kulture je ena izmed komponent družbene odgovornosti BMW Group.

Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane, je o sodelovanju in čih čtih z BMW Group Slovenija dejal: » Naše sodelovanje, ki smo ga čli s projektoma Kolo – 5.200  in  BMW Art Car, bomo v prihodnjem obdobju nadaljevali predvsem v polju sodobne umetnosti. Tu bomo skušali odkriti inspirativen navdih, zakaj je umetnost v današnjem ?asu tako pomembna.«

Lothar Schupet, generalni direktor BMW Group Slovenija,  je o sodelovanju z Muzejem in galerijami mesta Ljubljane povedal: »Muzej in galerije mesta Ljubljane s svojimi projekti udejanja pomembno kulturno poslanstvo. V podjetju BMW Group Slovenija želimo kot zanesljiv partner podpreti in soustvarjati izjemni kulturni potencial.«

Projekt BMW Art Car

BMW Art Car je izjemna zbirka 'čh skulptur'. Mednarodno priznani umetniki oblikujejo BMW vozila že vse od leta 1975. Umetnost in tehnologija si delita sceno. Na novo oblikovani dirkaški in serijski avtomobili odražajo tako razvoj umetnosti, oblikovanja kot tehnologije. Neprecenljiva zbirka čje dela naslednjih umetnikov, ki so kronološko razvrš?eni: Alexander Calder, Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Ernst Fuchs, Robert Rauschenberg, Michael Jagamara Nelson, Ken Done, Matazo Kayama, César Manrique, A.R. Penck, Esther Mahlangu, Sandro Chia, David Hockney, Jenny Holzer, Olafur Eliasson in Jeff Koons.

BMW Art Car Michael Jagamara Nelson, 1989

“Avtomobil je pokrajina, kot bi bila videti z letala – sam sem čl še vodo, kenguruja in oposuma,” je o svojem umetniškem delu povedal Michael Jagamara Nelson.

Po sedmih dneh napornega in čega dela, je avstralski umetnik Michael Jagamara Nelson spremenil ?rni BMW M3 v slikarsko mojstrovino puš?avske skupnosti Papunya. Geometrijske oblike delujejo na opazovalca abstraktno. Strokovnemu čsu se razkrijejo kot kenguruji ali emuji. Slikarstvo skupnosti Papunya uteleša religiozne mite (“Sanjanje”), ki se s slikanjem na kamne in stene jam že č let prenašajo preko generacij Aboridžinov. Te predstavljajo njihove kulturne korenine in so vir navdiha za prihodnost.

Umetnik, ki je bil leta 1949 rojen v Pikili, v Avstraliji, je odraš?al po aboridžinski tradiciji in je pripadnik plemena Warlpiri. Od svojega starega čta se je čl starodavnih slikarskih tehnik, ki so jih uporabljali njegovi predniki in na osnovi teh razvil nov slikarski slog. Od sredine 80-ih let velja Nelson za vodilnega predstavnika gibanja Papunya-Tula.

Zavezanost kulturi podjetja BMW Group

Podjetje BMW Group je že ve? kot 40 let zavezano kulturi in čno v ve? kot 100 kulturnih kooperacij po vsem svetu. Glavni poudarek njegove če zavezanosti je na moderni in sodobni umetnosti, jazzu in či glasbi, kot tudi arhitekturi in oblikovanju. Za vse kulturne dejavnosti, pri katerih podjetje sodeluje, BMW Group zagotavlja popolno ustvarjalno svobodo – to je namre? prav tako bistvenega pomena za revolucionarno umetniško delo kot za če inovacije v uspešnem poslu.


Galerija: