Tehnika - novosti

BMW na Consumer Electronics Show (CES), Las Vegas 2014

BMW si je prislužil status enega vodilnih avtomobilskih proizvajalcev na svetu s svojimi razvojnimi dosežki – zbranimi pod imenom BMW ConnectedDrive –, ki se čjo na vsak vidik povezanosti med voznikom, vozilom in zunanjim svetom. Podjetje poudarja svoj vodilni tehnološki položaj na mednarodnem sejmu zabavne elektronike CES (Consumer Electronics Show) 2014 v Las Vegasu. BMW Group bo izkoristil glavni severnoameriški sejem – ki postavlja v središ?e svetovne izboljšave na ču digitalizacije in povezljivosti – za predstavitev inovativnih napovedi prihodnjih razvojnih ciljev in novih aplikacij za vozila serijske proizvodnje.

 

Visoko avtomatizirana vožnja.
BMW Group je ustvaril nov raziskovalni prototip za visoko avtomatizirano vožnjo, ki uporablja napredno nadzorno tehnologijo za ponazoritev maksimalne varnosti vse do če meje vozila. Prototipno vozilo bo poudarilo čnkovitost nove generacije nadzornih sistemov na zaprti stezi. Ti sistemi aktivno posredujejo v ččm procesu spreminjanja smeri in zagotavljajo, da elektronsko nadzorovano krmiljenje deluje v popolni harmoniji z zavorami in pedalom za plin. Kot takšni so člen korak pred aktualnimi sistemi, ki se odzivajo na čtek podkrmiljenja ali prekrmiljenja s precizno čnanimi zavornimi posegi.

 

Posebna povezava: BMW i3 in Samsung Galaxy Gear.
Hitra širitev pametnih telefonov pomeni, da so internet, aplikacije in digitalne storitve že zdavnaj postale uveljavljeni elementi vsakodnevnega življenja. Pametne ure, kot je novi Samsung Galaxy Gear, vodijo ta trend še dlje. Te naprave se nosijo kot zapestne ure in prikazujejo informacije preko povezanega pametnega telefona neposredno na uporabnikovem zapestju. V Las Vegasu je BMW postal prvi avtomobilski proizvajalec na svetu, ki prikazuje funkcije vozila na elektronski zapestni uri v okviru raziskovalne aplikacije. Samsung Galaxy Gear s funkcijami BMW i Remote App ima podobne člnosti kot BMW i Remote App, ki ohranja voznike povezane s svojimi BMW i3 v vsakem trenutku in deluje čnkovito pri oskrbi voznikov s čo, ki jo potrebujejo izven vozila. Samsung Galaxy Gear s funkcijami BMW i Remote App nudi informacije o napolnjenosti baterije in razpoložljivem dometu prvega povsem čega premijskega modela v kompaktnem razredu, čo z vnesenimi ?asi odhoda. Raziskovalna aplikacija prav tako kaže, ?e so okna, vrata in ča streha zaprte ter uporabnikom č, da pošljejo navigacijski cilj v vozilo ali, da si prilagodijo klimo v vozilu pri pripravi na potovanje – z možnostjo izgovorjenih ukazov preko S Voice, Samsungovega asistenta glasovnega prepoznavanja.

 

Ači sistemi s kamero prinašajo izboljšano varnost v nove razrede vozil.
Napredki v tehnologiji kamere in videa čjo slikovno zaznavanje, kar služi kot osnova za moderne če sisteme, ki so v rabi že kar nekaj ?asa. Na primer, avtomobili serijske proizvodnje so že na voljo s kamero (nameš?ena na sredini vetrobranskega stekla na podnožju vzvratnega ogledala), ki posreduje podatke za opozorilnik za zapustitev voznega pasu in sisteme za prepoznavanje prometnih znakov. Opozorilnik pred naletom in opozorilnik o zaznanem pešcu z mestno funkcijo zaviranja, asistent pri zastoju in aktivni asistent za uravnavanje hitrosti s funkcijo Stop & Go delujejo čo na osnovi slikovnega prepoznavanja. Ti niso opremljeni z dodatno in zelo drago radarsko tehnologijo, vendar nudijo podobne funkcije. Varnostni sistemi se lahko zato razširijo v razrede vozil, kjer je zahteva za dovršenimi sistemi tradicionalno na nizki ravni.

 

Ko gre za prepoznavanje čh ovir, imajo moderni sistemi s kamero prednost v primarjavi z zelo osnovnimi aplikacijami, ki delujejo na radarski tehnologiji. Širokokotni objektiv kamere č zanesljivo zaznavanje ovir, ki vstopajo ali zapuš?ajo voznikovo vidno polje. Hkrati ti sistemi z vgrajeno kamero potrebujejo čne svetlobne pogoje. Ti sistemi že izpopolnjujejo varno vožnjo naprimer v inovativnem BMW i3.

 

Novi parkirni asistent z vzdolžnim in čim vodenjem.
Novi parkirni asistent z vzdolžnim in čim vodenjem nudi uporabnikom čtno če udobje in varnost. Ta ne uporablja le – kot pri čh sistemih – čih senzorjev za iskanje parkirnih mest vzdolž ceste in prevzem parkiranja vozila preko elektronsko nadzorovanega krmiljenja (čo vodenje) či sistem sedaj prav tako preklaplja med vzvratno prestavo in prestavo za vožnjo naprej pri avtomatskem menjalniku ter č, da se vozilo premakne in zavira avtomatsko (vzdolžno vodenje). Te funkcije so podprte z vmesniško povezavo menjalnika in elektronsko nadzorovanima pedalom za plin ter zavornim pedalom. Vse kar mora voznik storiti je, da pritisne in drži gumb, s ?emer se aktivira nov či sistem in, da spremlja samodejni postopek parkiranja.

 

Funkcije sistemov, kot sta novi parkirni asistent z vzdolžnim in čim vodenjem ter asistent pri zastoju, gredo veliko dlje od čh čih funkcij, ki so oblikovane za lajšanje obremenitev na voznike med vožnjo. S svojo ponudbo delno avtomatiziranih funkcij, ti čtno bolj sproš?ajo voznikovo delovno obremenitev v primerjavi s konvencionalnimi sistemi. Visoko avtomatizirana vozila lahko v čnem trenutku prevzamejo vse naloge voznika. Vsi sistemi, ki izvajajo te delno avtomatizirane in visoko avtomatizirane vloge, so strnjeni pod imenom BMW ActiveAssist in tvorijo novo tehnološko vejo pod okriljem BMW ConnectedDrive.


Galerija: