Novice

55. rojstni dan MINI: majhen avtomobil z imenitno zgodovino.

?eprav izvirni model v razredu majhnih avtomobilov praznuje že svoj 55. jubilej, ga krasi neverjetna mladostnost – či Mini je prvi? zapeljal na ceste leta 1959, novi MINI pa v letu 2014 nadaljuje to zgodbo o uspehu – Mednarodno čnje Mini (IMM) praznuje svojo obletnico v Kentu.

 

Ko je prvi či Mini, izdelan v Birminghamu, vstopil na trg 18. avgusta 1959, si č izmed snovalcev in udeležencih pri njegovem nastanku ni predstavljal, da bo koncept revolucionarnega majhnega avtomobila postal eden izmed najbolj odmevnih zgodb o uspehu v avtomobilski industriji, ki traja že pet desetletij in pol. Pred 55 leti sta se javnosti predstavila modela, ki sta se razlikovala le po rešetki hladilnika, pokrovih pesta in barvnih čih: Morris Mini Minor in Austin Seven. Koncept snovalca Aleca Issigonisa je bil enostaven in inovativen: prostorna notranjost v povezavi z minimalnimi dimenzijami zunanjosti, štirje sedeži, če vozne karakteristike, nizka poraba goriva in razumna cena. Te briljantne ideje so naredile vtis, ki ga ?utimo še danes.

 

Osnovni princip blagovne znamke je znova doživel svojo potrditev leta 2001 z lansiranjem modela MINI: vrhunski koncept je pridobival na priljubljenosti v številnih čih oblikah in se čsoma čo uveljavil. Od takrat MINI združuje če vrednote starejših generacij z zahtevami sodobnega avtomobila. Samo peš?ica konceptov vozil je preživela tako dolgo obdobje oziroma si ustvarila podobno ime – noben od njih pa ne ponuja takšne raznovrstnosti čc kot MINI.

 

Danes modelna serija sestoji iz številnih modelov: ča izvedba MINI ponuja MINI Clubman, MINI Cabrio, MINI Coupé in MINI Roadster, tu pa sta še čci karoserije MINI Countryman in MINI Paceman. Blagovna znamka je spomladi 2014 čla pisati novo poglavje v zgodbi o uspehu, ko je na trg stopil novi MINI. Povsem nova čca modela pa se pripravlja na svojo premiero jeseni 2014 – petvratni MINI.

 

Vsi modeli se ponašajo z nenadkriljivo eleganco, visoko stopnjo ohranjanja vrednosti, neprekosljivim upravljanjem, izjemno stopnjo varnosti, edinstvenim športnim elanom, ekspresivno in nemudoma prepoznavno obliko in jasno premium kakovostjo. Kombinacija čih kvalitet je sodobna danes, tako kot je bila pred 55 leti, koncept pa je mladosten kot še nikoli.

 

Prvi konec tedna v avgustu so se ?lani skupnosti čih Mini in novih MINI čli v grofiji Kent, da bi proslavili 55. rojstni dan najuspešnejšega in najpopularnejšega britanskega majhnega avtomobila. MINI navdušenci so bili navdušeni tako nad novo generacijo izvirnega modela v premium segmentu malih avtomobilov, kot so bili nad nekaterimi predniki modela, ki jih je bilo č videti na prizoriš?u. Na ogled je bila pestra paleta – vse od prvih avtomobilov blagovne znamke iz 1960, čih modelov Mini Clubman Estate in 25 Special Edition Mini iz leta 1984 pa vse do zadnjih čih Mini, ki so bili izdelani po letu 2000.

 

?astna gosta prireditve sta bila Paddy Hopkirk, ki je pred 50 leti z Mini Cooper S osvojil prvo zmago za blagovno znamko na reliju Monte Carlo, in Russ Swift, ki je izvedel nekatere svoje edinstvene akrobacije in trike.

 

Privrženci blagovne znamke se tradicionalno udeležujejo mednarodnega čnja Mini, kjer izkazujejo svojo strast do najznamenitejšega majhnega avtomobila na svetu. Letos so oblikovali in izdelali na stotine nalepk s čli in slikami. Najboljše bodo na ogled proti koncu leta na veliki MINI razstavi v BMW muzeju v Münchnu.

 

Prvo mednarodno čnje Mini (IMM) je bilo v Nčji leta 1978 – takrat je šlo za precej zadržan tridnevni dogodek. Popularnost čnja je iz leta v leto naraš?ala, ljubitelji blagovne znamke pa so se bili za tovrstne dogodke pripravljeni odpeljati vse dlje in dlje, tako da so se organizatorji čli za izvedbo mednarodnega čnja. IMM je vsako leto organiziran v drugi državi, vseeno pa se vsako peto leto avgusta, za obeleženje okrogle obletnice blagovne znamke, vrne v Združeno Kraljestvo.


Galerija: