Predstavitve

Opel Meriva ? Nova dimenzija v kompaktnem razredu

Z inovativnim FlexSpace konceptom postavlja Opel Meriva nova merila glede variabilnosti znotraj vozila.

Zahvaljujo? se FlexSpace konceptu, se da petsedežni Minivan v zelo kratkem ?asu spremeniti v prostorskega štirisedežnika. Pri tem lahko potniki na zadnjih sedežih uživajo v prostoru, ki ga čnoma najdemo pri vozilih srednjega razreda. Glede velikosti, pa tudi prtljažnik ne sodi v kompaktno klaso. Zajame namre? 490 litrov, z nekaj prijemi pa se da spremeniti v 1300 litrov.

Inovativnost FlexSpace koncepta leži v gradnji zadnje klopi. Ta je namre? razdeljena v tri če dele (dva širša stranska sedeža in en ožji sredinski sedež), katere se da premikat tako vzdolžno, kot tudi stransko. V primeru, da v štirisedežni konfiguraciji dva stranska sedeža pomaknemo za 130 milimetrov naprej in premaknemo naslonjalo naprej za šest stopinj, dobimo prtljažni prostor z ve? kot 530 litri. Pri tem ostane tudi dovolj prostora za potnike.

Novi Minivan od Opla je čo 4.042 milimetrov dolg, pri ?emer znaša medosna razdalja celih 2.630 milimetrov, kar je le za 64 milimetrov manj, kot jo ima Opel Zafira. Širina Merive je 1.694 milimetrov, višina pa 1.624 milimetrov, pri ?emer je Meriva za 48 milimetrov ožji in 56 milimetrov nižji od svojega velikega brata.

Za pogon novega Opla skrbijo dizelski in bencinski motorji od 1,6 do 1,8 litra prostornine z či od 55 kW (75 KM) do 92 kW (125 KM).

Merivo so skupaj razvili Oplov ITEZ (Internationales Technisches Entwiklungszentrum) v Rüsselsheimu in razvojni center General Motors-a v Sao Paulu.

Opel Meriva bo predstavljen na pariškem avtomobilskem salonu, na evropsko tržiš?e pa bi naj prišel spomladi leta 2003.

Galerija: