Eksotika

Bentley GT Coupé-Nov obraz med superšportniki

Ena najbolj čkovanih in vznemirljivih predstavitev pariškega avtomobilskega salona je vsekakor Bentley GT Coupé. Superšportnik z šestliterskim biturbo motorjem in pogonom na vsa štiri kolesa postavlja nova merila glede prostorske ekonomije, ki je povezan z ekscelentno obliko.

Bentley GT Coupé predstavlja vrnitev tega tradicionalnega angleškega izdelovalca avtomobilov med superšportnike.

Za pravi pogon skrbi šestliterski dvanajstcilinderski biturbo motor. Menja se preko šeststopenjskega avtomatskega menjalnika, za optimalno trakcijo in lego tega preko 285 km/h hitrega avtomobila pa skrbita permanentni štirikolesni pogon in elektronsko krmiljeno podvozje.

Že na čtku razvoja je bilo čno, da mora Coupé tako spredaj kot zadaj potnikom nuditi veliko prostornosti. To niso dosegli le z čnjem zunanjih mer, temve? zudi s kompaktno grajenimi tehnološkimi koncepti.

Med to optimalno izrabo prostora sodita tudi menjalnik in motor. Inženirji pri Bentleyu so diferencial premaknili naprej, s ?imer so lahko tudi kolesa pozicionirali bolj odspredaj. Pri motorju pa so verjetno najve? prihranili s takoimenovano W-obliko. Pri tem so združili dva V6 modula, kjer znaša kot med cilindroma 15 stopinj.

Kot vsak Bentley, je tudi GT Coupé avtomobil za daljša potovanja. To je razvidno tudi na prtljažniku, ki je za superšportnika relativno velik in variabilen. Ta znaša 355 litrov in č transport tudi daljšim stvarem (č, Golfbags). To prostornost in variabilnost so dosegli s premestitvijo 90 literske posode za gorivo na dno vozila.

Kot komentar na ta avtomobil je Jim Shaw, vodja predrazvoja Bentley GT Coupé izjavil: ?Bentleyu je s tem uspel edini superšportnik, ki je čsno lahko užitek ve? kot pa le dvem ljudem.?

Galerija: