Novice

SWAY, ki vznemirja – Nissan na avtosalonu 2015 v Ženevi

Radikalno oblikovanje avtomobila Sway

 

 

• Drzna oblikovalska zasnova, ki predstavlja nov oblikovalski jezik

• Izzivalna zunanjost, ki se ujema z elegantno preprosto notranjostjo

• Ustvarjen, da spodbudi sveže, dovršene ideje v segmentu kombilimuzin

 

Inovativno oblikovanje in načrtovanje proizvodov sta zaznamovala rojstvo modelov Qashqai in Juke, dveh izmed največjih avtomobilskih zgodb o uspehu v zadnjih letih.

Enako radikalno razmišljanje je Nissan zdaj prenesel na enega najpomembnejših tržnih segmentov: segment kombilimuzin.

 

Sway, ki je bil prvič predstavljen na ženevskem salonu, ponuja bežen vpogled v vizijo, ki bo morda zaznamovala prihodnje generacije Nissanovih modelov, če bo družba svoj novi, osupljivi oblikovalski jezik uporabila na evropski zasnovi kombilimuzine. Gre za konceptni avtomobil, ki je posebej zasnovan za ugajanje evropskim okusom: je čustven, izzivalen in razburljiv.

 

Sway je oblikovan z namenom, da prevetri segment kombilimuzin, ki je tradicionalno bolj zadržan segment avtomobilskega trga. S svojimi zaobljenimi linijami, izrazito masko, elegantno preprosto notranjostjo in uporabo prefinjenih barv izraža koncept hkrati drznega in čutnega oblikovanja.

 

Daje splošen občutek složnosti in harmonije skupaj z izzivalnostjo, ki se je ne pričakuje v tem tržnem segmentu. V notranjosti so bile namreč uporabljene tehnike, ki jih pogosteje zasledimo v industrijski arhitekturi. Tako kot so strukturni aluminijasti elementi, ki odražajo tako preprostost kot robustnost, obenem pa izkazuje pozornost do podrobnosti in uporabo barv ter materialov, ki jih povezujemo s prvovrstnimi izdelki.

 

Zunanjost medtem združuje štiri zelo značilne elemente – sprednjo masko V-motion, plavajočo streho, žaromete v obliki bumeranga in privzdignjen C-stebriček – elementi ki opredeljujejo nov oblikovalski pečat, že viden pri Nissanovem konceptu Lannia, predstavljenem lani na pekinškem avtomobilskem salonu Auto China 2014, kot tudi pri novem Muranu, ki je bil pred kratkim predstavljen v ZDA. S Swayjem je ta novi oblikovalski jezik prvič doslej izražen na kombilmuzini, tem stilskim smernicam pa bodo pozneje sledili še prihajajoči Nissanovi modeli iz različnih tržnih segmentov v vseh regijah.

 

Swayjeve značilne poteze se začnejo pri maski V-motion, ki je nameščena nizko na sprednjem delu med dvojnima vogalnima odbijačema v obliki črke V. Maska pa je le izhodišče drznih potez, ki se vijejo nad motornim pokrovom in prednjimi kolesi ter se nato izrazito usločijo proti sredini sprednjih vrat. Nato ponovno zavijejo navzgor proti zadnjemu delu vozila, kar daje stranskemu profilu avtomobila skorajda čutno obliko.

Prek motornega pokrova se nato oblikujejo v jasen in oster pregib vzdolž bočne linije, ki se zoži v privzdignjen, izbočen podokenski rob trikotne oblike.

Poleg maske V-motion sta nameščena žarometa v obliki bumeranga. Obliko bumeranga običajno ustvarijo LED žarnice v žarometih z bolj konvencionalno obliko. Tokrat pa so v to prepoznavno obliko izoblikovani žarometi sami, njihove LED žarnice pa ustvarijo vtis para oči, ki so zazrte v daljavo.

 

Prepoznavne zadnje luči v obliki bumeranga imajo podoben učinek, saj razčlenjujejo elemente na zadnjih vogalih avtomobila. Izpušni cevi trapezne oblike namesto pod odbijačem izstopita iz obeh strani okvirja registrske tablice proti sredini zadnjega dela.

 

Zahtevno oblikovana zadnja vrata vključujejo tako razširjen podokenski rob in eleganten pregib bočne linije kot tudi tekoče oblikovana izbočena blatnika, ki pokrivata zadnji pnevmatiki. Navzgor zaobljena steklena linija zmanjša C-stebriček med vrati in plavajočo streho na najmanjšo velikost. Konceptni avtomobil zaradi lažjega vstopanja in izstopanja nima sredinskega B-stebrička in ima zadnja vrata, ki se odpirajo nazaj.

 

Še ena značilnost novega Nissanovega oblikovalskega jezika je plavajoča streha, ki je tokrat izražena s panoramsko stekleno streho, uokvirjeno v podaljšano konstrukcijo v obliki črke C, ki poteka od A-stebričkov vzdolž strešnih stranic do zadnjega prečnika nad prtljažnimi vrati. Na konceptnem avtomobilu je ta konstrukcija dodatno poudarjena z drzno oranžno barvo, ki je v kontrastu z modro-sivo barvo karoserije.

 

Za dodatno togost skrbi značilna konstrukcija v obliki preoblikovane črke X v sredini strehe, katere presečišče je tik nad sprednjima sedežema.

 

Steklena streha nudi dve pomembni prednosti: potniki v avtomobilu lahko uživajo v občutku svobode in prostora, drugim pa omogoča občudovanje njegove notranjosti.

 

Poleg tega je Sway edinstven v svoji barvni usklajenosti med zunanjostjo in notranjostjo.

 

Zunanja barva avtomobila se imenuje »modrikasto siva zarja« – siva barva s pridihom modre, ki je vidna na svetlobi in je popolnoma usklajena s kontrastno oranžno barvo. Prefinjena barvna kombinacija se čudovito ujema, a obenem tudi izstopa iz evropske mestne krajine.

Notranjost uporablja temnejšo, bolj globoko modro barvo, z visoko kontrastnima slonovinasto in oranžno barvo, ki se ujemata z zunanjostjo vozila ter mu dajeta občutek enotnosti.

 

Navdihnjen s predstavitvenim avtomobilom IDx, ki je bil prvič predstavljen na tokijskem avtomobilskem salonu leta 2013, je Sway posvojil – in nadgradil – njegov koncept notranjega oblikovanja drseče armaturne plošče v obliki krila.

 

Gonilna sila za drsečo zasnovo v obliki krila je elegantna preprostost. Rezultat je notranjost, kjer ima prednost funkcionalnost in nič ni uporabljeno zgolj za dekorativni učinek.

Strukturni elementi so na primer prikazani kot strukturni elementi. Ročaji za odpiranje vrat so zasnovani tako, da so del izpostavljenih aluminijastih prečnikov. Celo tri-kraki volan je preprosto oblikovan po načelu »nazaj k osnovam«, z ravnim spodnjim delom in aluminijastimi kraki.

 

Samo dva instrumenta sta obrnjena neposredno proti vozniku, medtem ko so vse druge funkcije nameščene na veliki trapezni plošči, ki jo lahko vidita in uporabljata tako voznik kot sovoznik.

 

Lahki sedeži imajo aluminijasto konstrukcijo, ki je prav tako izpostavljena, prevleka pa je izdelana iz prvovrstne tkanine, podobne semišu, ki je delno poudarjena z materialom z bisernim učinkom se šivi, ki običajno krasijo luksuzne torbice. Barvna usklajenost se odraža v uporabi izrazite modre in oranžne barvne kombinacije v notranjosti vozila, ki odlično dopolnjuje njegovo zunanjost.

Èeprav gre za kompakten avtomobil, bodo dobra razporeditev, odstranitev B-stebrička in uporaba preprostih, a elegantnih konstrukcij, poskrbeli, da je notranjost videti večja, kot bi lahko pričakovali.

 

»Prepričani smo, da Sway nadaljuje našo tradicijo kljubovanja statusu quo v tržnih segmentih s ponujanjem nečesa svežega, prepoznavnega in osupljivega, kot smo to naredili s Qashqaijem in Jukeom.

S tem novim konceptnim vozilom, ki smo ga pripravili za Ženevo, želimo eksperimentirati, da bi videli, kako bi Nissan segmentu kompaktnih limuzin s prtljažnimi vrati lahko ponudil nove ideje,« je dejal Shiro Nakamura, podpredsednik in kreativni direktor, odgovoren za oblikovanje pri družbi Nissan Motor Co., Ltd.

 

Paul Willcox, predsednik podjetja Nissan Europe, pravi: »Zdaj je na potezi Nissan. Blagovna znamka se zavzema za drzno, inovativno razmišljanje na evropskem avtomobilskem trgu, pravzaprav povsod po svetu, in naša rast v Evropi je rezultat izjemnih novih proizvodov, ki jih odlikuje vrhunsko oblikovanje. Sway izpostavlja, koliko je Nissanu pomembno oblikovanje za krepitev blagovne znamke in pospeševanje rasti.«


Galerija: