Reportaže

<font color=red>1/8 mile </FONT>Road Runner Sprint

RRC TEAM - Avto Klub Road Runner je 28.9.2002 na letališ?u Maribor priredil in organiziral 1. dirko v pospeševanju na 1/8 milje (201meter). Po podobnih čnjih v Kamniku, Kranju, Mariboru in Murski Soboti, so se ?lani RRC Team-a čli organizirati prvo uradno čnje, za kar so si pridobili podporo s strani uradnikov UE Maribor, policijske postaje in uprave letališ?a. Na pomo? je člo še veliko ostalih podjetij in posameznikov brez katerih te prireditve ne bi bilo. Prijavljenih je bilo 53 vozil, ki so bili razdeljenih v 7 tekmovalnih razredov. Gledalci so tako lahko videli vozila čih cenovnih razredov in zmogljivosti. Vsak tekmovalec, ki se je pojavil na startu, je s strani gledalcev, ki jih je bilo 2000, požel veliko zanimanja in čdovanja, bodisi zaradi poguma, skritih čov pod pokrovom motorja, ekstremne zunanjosti, doseženih rezultatov in zmogljivosti motorja ali celo zaradi okvare na vozilu.Testne vožnje so se čle ob 13. uri, finalne vožnje pa so trajale vse do 19 ure. Najve? zanimanja je požel dvoboj v super-finalu med Venturijem Atlantique 300 V6-281 KM in Opel Calibro 2.0 turbo 4x4-204 KM, ki ga je dobila slednja na veliko navdušenje čv iz Murske Sobote. Voznik z Opel Calibro je dosegel tudi najboljši rezultat proge, s ?asom 8.78 sekunde na 201 m. Navdušili so skorajda vsi dvoboji, razen tistih v katerih je na startu eden od tekmovalcev zaspal tako ali č. Za dobro voljo in informiranost gledalcev je ob dvobojih, vonju po olju, gumah in sklopki, č in hrani poskrbel napovedovalec Izzy. Med gledalci je bilo slišati zanimive pogovore in debate v katerih so črat nastopali ob zmagovalcih Renault 5 GT Turbo, Toyota Celica-rally izvedba, Ford Escort Cosworth , Audi S3, Renault Clio, Opel Ascona, Corsa GSi, Seat Ibiza, dvoboja Hond Civic Vti ter Zastava Yugo proti Citroen-u AX in še in še? Gledalci so upali, da se bo pojavilo ve? tekmovalcev z vozili turbo-dizel, ki jih žal ni bilo, sta pa se na progi pomerila tudi dva motocikla.Kratek povzetek osnovnih pravil in tekmovalni razredi:Tekmovalci so bili razdeljeni v tekmovalne razrede glede na mo? motorja:

1. 0 do 50 KM ( 0 - 37 kW)

2. 51 do 70 KM ( 37 - 51 kW)

3. 71 do 100 KM ( 51 - 74 kW)

4. 101 do 130 KM ( 74 - 96 kW)

5. 131 do 170 KM ( 96 - 125 kW)

6. 171 do 210 KM (125 - 154 kW)

7. 211 do 250 KM (154 - 184 kW)

8. nad 250KM (184 kW - )

- Vsak tekmovalec mora čti či pregled v parkirni coni pred tekmovanjem in vpogled v prometno dovoljenje in motorni prostor.

- Prepovedana je uporaba tekmovalnih pnevmatik in ogrevanje gum (´burn out´) pred startom, na parkirnem prostoru za tekmovalce in v pred-štartni coni.

- Tekmuje se v parih, na dve dobljeni vožnji. Po prvi vožnji tekmovalca zamenjata progi, v tretji vožnji se proga izžreba.

- Tekmuje se na izpadanje, zmagovalec para napreduje v naslednji tek. Zčtni pari se žrebajo znotraj razreda.

- ?e je v razredu premalo tekmovalcev (manj kot 3), se tekmovalci razvrstijo v višji tekmovalni razred.

- Pred vstopom v pred-startni prostor mora biti tekmovalce že pripravljen za dirko (pripet z varnostnim pasom, zaprta okna...)

- Ko tekmovalec vstopi v pred-startni prostor, vrnitev v parkirno cono ni ve? č, razen, ?e start zaradi okvare ni mogo?.

- Po znaku starterja se na semaforju prižge č lu?, ko le ta ugasne in se prižge zelena lu?, je znak za start. Ura če šteti ?as, ko se prižge zelena lu?. Cilj je č.

- Prehiter start (start vozila preden se prižge zelena lu?) pomeni diskvalifikacijo voznika in

avtomatsko zmago za nasprotnika v tej vožnji.

- Po opravljeni vožnji v posameznem tekmovalnem razredu vozila čkajo na koncu steze, da pride po njih spremljevalno vozilo, ki jih nato spremlja v koloni nazaj na parkiriš?e.Glede na to, da je bila to prva uradno organizirana Drag prireditev, lahko čmo pohvale organizatorju za trud in zelo dobro organizacijo, ?eprav je bilo slišati tudi nekaj dobronamernih pripomb s strani gledalcev, ki pa jih bo organizator upošteval že pri pripravah na naslednjo takšno prireditev. S takšnimi in podobnimi prireditvami se Slovenija na ču avto-šport-šova bliža Evropi na tak ali čn čn, pa ?e je to komu vše? ali ne.Do naslednjega Drag-a!


Jure MajcFoto: Damijan Švajncer Butinar


Galerija: