Tehnika - novosti

Pri Mazdi razvili novo bioplastično maso, primerno tudi za zunanjost avtomobilov

 

 

  • Trpežen material, enostaven za vzdrževanje in pridobljen iz obnovljivih virov za notranjost in zunanjost avtomobilov
  • Kakovosten izgled brez dodatnega lakiranja
  • Nov material bo prvič uporabljen v notranjosti nove Mazde MX-5

 

Mazda Motor Corporation je predstavila novo maso iz bioplastike, namenjeno tudi zunanjosti karoserije. Z novim materialom, pridobljenim iz obnovljivih virov, pri Mazdi zmanjšujejo odvisnost od izdelkov iz fosilnih goriv in s tem zagotavljajo tudi manjše emisije ogljikovega dioksida.

Biomasa, ki jo je mogoče tudi lakirati, je na ogled bolj gladka in sijoča kot umetne mase iz katerih se običajno izdelujejo karoserijski deli. Ker karoserijskih delov iz biomase ni potrebno lakirati, se s tem zmanjšajo tudi emisije hlapnih organskih spojin (VOC).

Pod skupnim imenom Mazda Biotechmaterials japonski nekonvencionalni proizvajalec avtomobilov že dalj časa razvija nove materiale iz obnovljivih in naravi prijaznih surovin. Podjetje je tako že pred časom razvilo visokotrpežen in na visoke temperature odporen biomaterial za avtomobilsko notranjost, ki je prvi takšne vrste v svetu. Podobno velja za tkanino iz rastlinskih vlaken, ki jo uporabljajo za sedežne prevleke. Kot del zunanjosti avtomobila je novi material odporen tudi na praske in udrtine.

V sodelovanju s podjetjem Mitsubishi Chemical Corporation je Mazdi uspelo razviti tudi material, ki ga je v enaki meri mogoče uporabljati tako v notranjosti kot na zunanjih površinah avtomobila. Gre za mešanico zelo upogljivih in trdnejših biomas, aditivov in barvil v optimalnem razmerju, zaščitenem s patentom, ki ima tudi dobre pretočne lastnosti za ulivanje. Na ta način je mogoče izdelovati sestavne dele, ki vsaj tako trpežni kot tisti iz konvencionalnih umetnih mas, hkrati pa so boljšega videza in jih ni potrebno dodatno obdelovati.

 

Najnovejša biomasa bo prvič uporabljena v notranjosti nove Mazde MX-5, ki bo na tržišče prispela prihodnje leto. Zunanji deli karoserije bodo sledili v prihajajočih modelih. Dosežki oddelka Mazda Biotechmaterial so na ogled tudi na sejmu Eco-Product 2014, ki se je pričel 11. decembra v japonski prestolnici.


Galerija: