Novice

Nissan med Super Bowlom razkril izzivalca za dirko v Le Mansu

Nissan je med finalom državnega prvenstva ZDA v ameriškem nogometu razkril svojega izzivalca za dirko v Le Mansu 

 

  • Nissan GT-R LM NISMO, pripravljen na svojo prvo dirko, se je predstavil javnosti med 49. finalom državnega prvenstva ZDA v ameriškem nogometu
  • Inovativni novi dirkalnik v razredu LM P1 je popolnoma drugačen od konkurenčnih dirkalnikov na dirki Le Mans
  • Predstavljamo vam TAG Heuer, Motul in Michelin kot partnerje dirkalnika Nissan LM P1

 

Nissan je po delnem razkritju svojega izzivalca za dirko Le Mans, Nissana GT-R LM NISMO med oglasnim blokom 49. finala državnega prvenstva ZDA v ameriškem nogometu pripravljen na spopad z najboljšimi proizvajalci športnih vozil iz vsega sveta.

 

Lanski finale je bil z več kot 110 milijonov gledalcev najbolj gledan televizijski spektakel v zgodovini ameriške televizije. Letošnja tekma je bila popolna priložnost za premierni prikaz Nissanovega oglasa „Z očetom“ (ogledate si ga lahko na naslovu http://www.withdad.com/), v katerem smo razkrili močno pričakovan Nissan GT-R LM NISMO, dirkalnik, ki se bo spopadel z najboljšimi dirkalniki na svetu za čast in slavo pri dirki 24 ur Le Mansa.

Z drzno potezo je japonski proizvajalec vozil na inovativen način zasnoval vozilo z motorjem in pogonom spredaj, v osrčju pa mu bije 6-valjni 3-litrski turbo bencinski motor s sistemom za vračanje kinetične energije.

 

„Z velikim ponosom smo novi dirkalnik Nissan GT-R LM NISMO razkrili med finalom državnega prvenstva v ameriškem nogometu,“ je rekel Roel de Vries, globalni vodja marketinga in strategije blagovnih znamk pri Nissanu. „Kombinacija dveh najbolj gledanih športnih dogodkov na svetu – finale prvenstva v ameriškem nogometu in 24 ur Le Mansa – je bila izvrstna priložnost,  da pokažemo naš najbolj ambiciozen program v motornem športu v zadnjih letih.

 „GT-R je naše vodilno cestno vozilo,“ je nadaljeval. „S tem dirkalnikom GT-R nadaljuje športno tradicijo, ki se je začela z znamko NISMO pred tremi desetletji – z znamko, ki je pri Nissanu sinonim za motorni šport in izjemno zmogljivost. Dirka v Le Mansu spodbuja inovacije, tako da bo uspešno tekmovanje vsekakor vodilo do novih inovacij pri našem naboru cestnih vozil. Smo novinci pri Le Mansu, naši nasprotniki so najboljši na svetu, a smo mi nanje pripravljeni.“

 

Nov dirkalnik bo nastopil v razredu LM P1 svetovnega vzdržljivostnega prvenstva FIA World Endurance Championship, gre za najvišjo kategorijo v svetovnem dirkalnem športu. Prva tekma bo potekala 12. aprila v Silverstonu, Združeno kraljestvo, z nadaljnjimi dirkami po vsem svetu: Spa v Belgiji, 24 ur Le Mansa, Nürnburgring v Nemčiji, sledijo dirke v ZDA, na Japonskem, Kitajskem in na Bližnjem vzhodu.

 Svetovno vzdržljivostno prvenstvo FIA World Endurance Championship je najboljši poligon za avtomobilistična podjetja, kjer lahko prikažejo tehnološki napredek, ki se bo prenesel tudi na cestna vozila. Konstruktorji dirkalnikov se spopadajo z enakimi izzivi kot konstruktorji cestnih vozil, saj je povsod v ospredju energetska učinkovitost. Z več tehnične svobode kot pri formuli 1 lahko konstruktorji za razred LM P1 izkoristijo več priložnosti za inovacije.

 

„To so inovacije, ki navdušujejo,“ je rekel Shoichi Miyatani, predsednik NISMO. „Trajnostni razvoj je na samem vrhu naše prednostne lestvice, tehnična pravila za dirko v Le Mansu pa nam omogočajo svobodo pri iskanju novih idej na tem področju.“ Naš rekord v Le Mansu je skupno tretje mesto, zato imamo tam še odprte račune. Želimo si zmagati in zdaj imamo znanje, da nam to tudi uspe – za naše stranke, zaposlene in oboževalce. Konkurenca je izjemno močna, vendar se tega izziva že veselimo.“

 „Naš program LM P1 povezuje vozila NISMO na cesti in dirkalnike NISMO na progi, s tem pa izkazujemo naš DNK znamke globalni publiki,“ je razložil Darren Cox, globalni vodja znamke, marketinga in prodaje NISMO. „Motorni šport želimo približati množicam, pripovedujemo zgodbe o tehničnih inovacijah, a tudi človeške zgodbe – prek vseh komunikacijskih kanalov, ki so nam zdaj na voljo. Tako na dirkališču kot tudi zunaj njega želimo predstaviti nove inovacije, tako da ste lahko prepričani, da je to zgolj začetek zgodbe.“

 

Intenzivni preizkusni program za Nissan GT-R LM NISMO, s katerim smo začeli lani v Arizoni, se nadaljuje tudi letos na progi Circuit of the Americas v Teksasu, kjer bo ekipa izkoristila toplejše podnebje na jugu ZDA. Voznike Nissanovega dirkalnika LM P1 pa bomo izdali v kratkem.

 

RAZKRITA NOVA PARTNERSTVA ZA LM P1

Nissan je razglasil tudi večletna partnerstva s tremi družbami, ki so pomemben gradnik v Nissanovem programu LM P1.

 

Švicarski izdelovalec ur TAG Heuer je uradni partner za ure in merjenje časa. Vozniki LM P1 bodo vsi nosili ročne ure TAG Heuer, partnerstvo pa bo globalno aktivno na obeh straneh, tako se lahko v naslednjih mesecih veselimo še dodatnih zanimivih razkritij.

Motul je uradni partner programa za maziva in tesno sodeluje z motornim oddelkom NISMO za razvoj zmogljivih izdelkov, ki bodo povečala našo skupno konkurenčnost in učinkovitost. Motul in NISMO sta partnerja že dve desetletji in ta logična razširitev na program LM P1 prihaja nedolgo po zmagi dobro poznanega dirkalnika #23 MOTUL AUTECH GT-R na prvenstvu Super GT.

 Za pnevmatike pri programu LM P1 pa bo poskrbel Michelin. Francoski proizvajalec je razvil pnevmatike posebej za dirkalnik Nissan GT-R LM NISMO in prispeval pomemben delež k obširnemu preizkusnemu programu za vozilo.


Galerija: